JUDO

DOMINIK DRUŽETA, hrvatski reprezentativac iz pulskog Istarskog borca: "Čiste glave želim iskoristiti priliku koju sam dobio odgodom Olimpijskih igara u Tokiju"

| Autor: Ivica CEROVAC
Dobio nekoliko neplaniranih mjeseci - Dominik Družeta (Hina)

Dobio nekoliko neplaniranih mjeseci - Dominik Družeta (Hina)


Odgoda mi je donijela dodatnu sigurnost i prvo što sam napravio je da sam se prestao zamarati svim mogućim kombinacijama. Opustio sam se, "očistio" glavu od svega nepotrebnog, čekam da sve ovo prođe i nastojim se ne zamarati nepotrebnim stvarima, kaže Družeta

Period u kojem se trenutačno nalazimo trebao je biti najintenzivniji dio godine u životu većine sportaša diljem svijeta. Nacionalna prvenstva ulaze u svoje završnice i temperatura raste iz tjedan u tjedan. Slična je situacija i s međunarodnim natjecanjima, a kao šećer na kraju, nalazimo se u olimpijskoj godini i kvalifikacije na kojima su se izvlačile vize za odlazak u Tokio bile su u punom zamahu. I onda je odjednom sve stalo, sport je gurnut u pozadinu, a u prvi plan je izbio koronavirus i borba protiv epidemije koja iz dana u dan odnosi nove ljudske živote.

Neminovna odgoda

- Taman smo krenuli s kvalifikacijskim turnirima za odlazak na Olimpijske igre, odradio sam ih dva i onda su krenuli problemi, prisjetio se Puljanin Dominik Družeta, hrvatski reprezentativac u judu. - Ožujak i travanj trebala su mi biti dva najintenzivnija mjeseca u godini, koje bih doslovno proveo putujući po svijetu. Na kraju od toga nije bilo ništa. Trebali smo najprije otići u Maroko, pa je to bilo otkazano, a onda je u planu bio odlazak u Rusiju, pa niti od toga nije bilo ništa, da bi potom sve stalo. Rečeno nam je da se sve prekida do početka svibnja, kad će se natjecanja nastaviti, a u ranije definirani raspored ubaciti, eventualno, još jedan turnir. Svi ostali, koji su se u ova dva mjeseca trebali održati, bit će otkazani, što bi značilo da ćemo imati manje prilika da ostvarimo normu za Olimpijske igre. To bi za mene bio stvarno loš scenarij, jer nisam na prijašnjim turnirima ostvario željene rezultate i sve nade vezane uz odlazak u Tokio polagao sam u nadolazeća natjecanja.

U tim je trenucima još uvijek postojala nada da će se Olimpijske igre održati u vrijeme kad su i predviđene, a i sam je Družeta vjerovao da će pritisak Japanaca uroditi plodom te da termin neće biti promijenjen.

- Zdravstvena situacija u Japanu je puno bolja nego kod nas u Europi, gdje je sve mnogo napetije. Usto, Japanci su poseban narod. Specifična je to kultura i kad se kod njih nešto zacrta, nema tu odstupanja. Oni bi sve to s organizacijske strane sigurno uspjeli odraditi kako spada, smatra Družeta. - Ne treba u cijeloj ovoj priči zaboraviti niti financijsku stranu, koja je jako bitna. Domaćini su imali ogromne troškove, veliki se novac tu vrti i stoga je normalno kako su Japanci forsirali da se Olimpijske igre, pod svaku cijenu, održe ovog ljeta. Borili su se do zadnjeg časa da do odgode ne dođe, ali na kraju je prevladao zdravstveni aspekt, odnosno činjenica da bi za sve nas sportaše najbolje bilo da se Igre održe u nekom drugom terminu.

Olimpijske igre bi se još i mogle održati za četiri mjeseca, jer se svi toplo nadamo da će krajem srpnja koronavirus biti tek ružna uspomena, no problem je ležao u prekinutim kvalifikacijama.

- U nekim sportovima već su bili poznati putnici za Olimpijske igre, ali u većini su kvalifikacije bile u tijeku i upitno je da li bi se stigle odraditi na vrijeme. Usto, nema svaki sport isti sistem kvalifikacija. Nama judašima natjecateljska sezona traje cijelu godinu, ide se s turnira na turnir, stalno moramo biti u formi i tu smo u prednosti nad, recimo, hrvačima i boksačima, koji imaju nekoliko natjecanja na kojima se ostvaruje olimpijska norma i za njih tempiraju formu. Ako se samo jedno od njih otkaže, netko će biti doveden u nepravedan položaj, istaknuo je Družeta. - Problem u cijeloj ovoj situaciji, kad su u cijelom svijetu na snagu stupile sve oštrije mjere, leži i u neizvjesnosti, jer mnogi sportaši treniraju, a praktički ne znaju na čemu su. Uvidjeli su to u mnogim zemljama te su krenule najave o otkazivanju nastupa ako se termin ne promijeni i odgoda Igara bila je neminovna.

Vjetar u leđa

Judaš Istarskog borca ne krije da mu činjenica da su se Olimpijske igre prebacile za neko bolje vrijeme ide u korist te da je vijest o odgodi sa zadovoljstvom dočekao.

- Koliko god cijela ova situacija s koronavirusom nije lijepa, meni je omogućila ogromnu priliku da se kvalificiram za Tokio. Ako natjecanja krenu od rujna, što je neka realnost, to mi je četiri-pet dodatnih mjeseci da pokušam izboriti normu, što mi u ovom trenutku puno znači, nije dvojio Družeta. - Prošla godina mi s natjecateljske strane nije bila dobra. Ništa mi nije išlo od ruke, a vrijeme je prolazilo i kad sam se krajem listopada vratio s Grand Slama u Abu Dhabiju, posljednjeg natjecanja u sezoni, bio sam u teškoj depresiji. Bio sam svjestan da ću teško u ovih par mjeseci skupiti potrebne bodove. Trebala su mi dva tjedna da "prežvačem" tu neuspješnu godinu i onda sam odlučio sve to maknuti sa strane te probati nešto napraviti, pa što bude. I onda se dogodio koronavirus.

Na prebacivanje Olimpijskih igara u 2021. godinu Družeta gleda kao na dodatni vjetar u leđa.

- Stvarno sam dobro radio ove godine, ali stalno je bio prisutan pritisak da je malo vremena i da nemam pravo na krivi korak. Sad sam dobio nekoliko neplaniranih mjeseci koji su mi donijeli dodatnu sigurnost i prvo što sam napravio je da sam se prestao zamarati svim mogućim kombinacijama. Opustio sam se, "očistio" glavu od svega nepotrebnog, čekam da sve ovo prođe i nastojim se ne zamarati nepotrebnim stvarima. Kad je glava na mjestu, onda je tijelo samo prati i sad je na meni da iskoristim priliku koju sam dobio, zaključio je Družeta.

Ljeto bez natjecanja

Jedna od razbibriga kojom sportaši krate vrijeme u dokolici je predviđanje kad bi se cijela ova situacija mogla vratiti u normalu.

- Slijedi nam dug period mirovanja, naoružao sam se strpljenjem i čekam da sve ovo prođe. Realnost je da će strože mjere, s pritiskom na ljude da ostanu kod svojih kuća, potrajati još mjesec dana. Neka moja očekivanja su da bi se stvari trebale početi smirivati tijekom svibnja i da bi se početkom lipnja sportaši mogli vratiti u dvorane. Trebat će onda nadoknaditi propušteno te računam da preko ljeta neće biti natjecanja, barem što se tiče juda, eventualno bi tamo negdje u rujnu mogla započeti, Družetina je prognoza.

Fakultet ne trpi zbog koronavirusa

Kao student Kineziološkog fakulteta, Družeta mjere sa zatvaranjem sportskih dvorana neće osjetiti samo kroz judo.

- Srećom, na petoj sam godini gdje je puno manje praktičnih predmeta i činjenica da su sve dvorane zatvorene ne pogađa me toliko, kao studente s nižih godina. Oni su definitivno u problemima i treba vidjeti kako će sve ovo što su propustili uspjeti nadoknaditi, dok ja neću puno izgubiti. Odrađujem zadatke preko interneta te gledam da, nakon što u lipnju završe predavanja, riješim preostale ispite i okrenem se diplomskom. Dobio sam vrijeme na koje nisam računao i nastojat ću ga iskoristiti da fakultet tijekom ove godine privedem kraju, rekao je Družeta.

Pulu privremeno zamijenio Rebićima na Barbanštini

Kad smo nazvali Dominika Družetu, prvo što smo ga upitali je da li se trenutačno nalazi u Puli ili u Zagrebu. Ispostavilo se da niti jedna od te dvije lokacije nije u igri.

- Kad je sve ovo krenulo, Pula je prva zatvorila dvorane i stoga sam odlučio ostati u Zagrebu. No, kada su i tamo zabranjeni treninzi po klubovima, prije dva tjedna sam se odlučio vratiti doma. Kako u Puli živim u stanu, bilo mi je nezgodno organizirati treninge i stoga sam se odlučio preseliti kod cure na selo. Došao sam prošli tjedan, prije nego su stupile na snagu mjere da se ne smije napuštati mjesto prebivališta i do daljnjeg sam u Rebićima na Barbanštini, otkrio nam je Družeta. - Praktičnije mi je ovdje, mogu misliti na što bi ličilo da sam ostao u Puli i po stanu počeo "rompati" s utezima. Ovdje ih mogu na miru dizati iza kuće i usto mi nitko ne brani da svaki dan otrčim do mora i natrag. Više je to neko održavanje forme, jer se nemam s kime boriti, ali nitko u svijetu u ovom trenutku ne "radi" judo pa smo barem s te strane svi u istoj poziciji. Čekam da se sve ovo pomalo smiri i ne idem nikamo, prava samoizolacija uz trening i branje šparoga. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini