KICKBOXING

DESET GODINA BUJSKOG KICKBOXING KLUBA: Prvo desetljeće puno uspjeha

| Autor: Luka JELAVIĆ

Kako smo klub koji uglavnom čine djeca od 6 do 13 godina, mislim da je uz udarački borilački sport kakav je kickboxing, radi kvalitetnijeg razvoja djece, potrebno u program uključiti još borilačkih vještina, kaže glavni trener Kickboxing kluba Buje Dragan Ljuboja

Zbog uspjeha svojih mladih članova, uspješnog i kvalitetnog rada , postali smo hit u našoj sredini u šire, te sa zadovoljstvom obilježavamo deset godina uspješnog djelovanja, reći će osnivač i glavni trener Kickboxing kluba Buje Dragan Ljuboja, od prije godinu i pol dana i predsjednik Kickboxing saveza Istarske županije. Ljuboja je s velikim entuzijazmom, uz nekolicinu suradnika, okupljao proteklih godina najmlađe, one vrtićkog uzrasta i s njima kroz rad i odrastanje stizao do velikih priznanja. U proteklih 10 godina za KBK Buje, koji ima 60-ak djevojčica i dječaka, nastupilo je više od 30 natjecatelja, sudjelovali su dječaci i djevojčice na 33 turnira i osvojili 96 medalja, od čega 28 zlatnih, 31 srebrnu te 37 brončanih. Na dva međunarodna turnira proglašeni su najboljim natjecateljskim klubom u mlađim uzrastima, a petoro natjecatelja proglašeno je najboljima na turniru u svojoj uzrasnoj kategoriji.

Kontrola tjelesne težine

- U zadnjih pet godina, od ponedjeljka do petka, u jutarnjim satima dolaze u klub, u našu dvoranu, djeca iz hrvatskog i talijanskg dječjeg vrtića iz Buja, te zajedno sa svojim odgajateljicama provode sat vremena u tjelovježbi u njihovoj dvorani. Tako odgajamo buduće članove i natjecatelje, a sve radimo isključivo na volonterskoj bazi kako bi djecu u najranijoj dobi, a tako i njihove roditelje, potaknuli na važnost bavljenja sportom. Pored toga, više puta godišnje organiziramo sportske kampove za djecu, kao što je kam kickboxinga i tajlandskog boksa, te tečaju juda koji je bio sastavi dio treninga škole kickboxinga. Kako smo klub koji uglavnom čine djeca od 6 do 13 godina, mislim da je uz udarački sport kakav je kickboxing, radi kvalitetnijeg razvoja djece, potrebno u origram uključiti još borilačkih vještina. Tako se razvila suradnja s drugim kolegama i klubovima iz različitih sportova koji nam pomažu u radu, razmjeni iskustva i znanju, pa je u planu da iduće godine polaznici škole kickboxinga pored juda imaju treninge hrvanja i slobodne borbe, kaže Dragan Ljuboja.

Sve veći broj djece ima problema s viškom kilograma i pretilošću. Borilački sportovi izvrstan su način kontrole tjelesne težine, pa treninzi borilačkih sportova sigurno mogu doprinijeti gubljenju viška kilograma. Uz to, poznato je da tjelesna aktivnost pomaže u fizičkom razvoju djece, a redovita tjelesna aktivnost pomaže u stjecanju zdravih navika.

Uravnotežen i miran život

-Borilački sportovi pomažu mladima u savladavanju tehnike samoobrane kako bi se djeca mogla obraniti u slučaju napada. Borilački sportovi uče djecu poštovanju i sebe i protivnika, što im daje osjećaju zahvalnosti i pomaže im živjeti uravnotežen i miran život, bez nasilja i rješavanja konflikta napadom, zaključuje Dragan Ljuboja.

Rezultati mladih članova Kickboxing kluba Buje prepoznati su i u lokalnoj sredini, pa je na posljednjem proglašenju najboljih sportaša Buja (za 2018. godinu) među nagrađenima bilo mnogo članova tog kluba. Tada je titulu najboljeg sportaša ponio 10-godišnji član tog kluba Valentino Videc za zlatnu medalju i prvo mjesto na Croatia Openu, na turniru s 555 natjecatelja iz 88 klubova iz šest država.

Za najbolju sportašicu tada je proglašena njegova sestra Anđelina Videc, dvostruka županijska prvakinja, najbolja natjevateljica među mladim kadetkinjama na nekoliko domaćih i međunarodnih natjecanja. Sportskom nadom proglašena je županijska prvakinja Marta Radešić, kao i županijski viceprvak Sebastian Pavatić, oboje iz Kickboxingkluba. Najuspješnija muško-ženska ekipa u mlađim uzrastima u 2018. godini bila je ekipa Kickboxing kluba Buje (djevojčice i dječake, kadetkinje i kadeti, koju čini 11 natjecatelja (5 dječaka i 6 djevojčica) od 7 do 12 godina, To je samo dio rezultata i uspjeha kojima se može pohvaliti Kickboxing klub.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater