RUKOMET

Dean Turković je već devet godina u talijanskom rukometu, odnosno u Bolzanu: MI NISMO U NAJUGROŽENIJEM DIJELU PA SU MJERE MALO BLAŽE

| Autor: Boris VIDULIN

U Bolzanu ima manje zaraženih, ali su ulice doslovno puste. Uz ograničen ulazak u trgovine i ljekarne, ništa ne radi. Čak su i parkove zatvorili trakama, tako da je zabranjen ulaz u njih. Dopuštaju da odemo van kuće ako imaš psa i to šetaš po svom kvartu, a ja i trčim povremeno, tako da mi policajci ne stvaraju problem, ali pod uvjetom da nisam u društvu, opisuje Turković

 

Nije u epicentru virusa, ali što to znači kada je zapravo cijela Italija epicentar, pa je sasvim svejedno gdje se trenutno nalazi. Dean Turković, rođeni Istrijan, rukometni profesionalac koji se svoje prve korake učinio u Rukometnom klubu Poreč, kasnije je preselio u Italiju i došao čak do reprezentativnog dresa "azzurra", poziv je primio nedaleko svog stana u Bolzanu.

 Valjda ide na bolje

- Ispred trgovine sam i čekam svoj red da uđem unutra, obavim kupovinu te onda istim putem, kojim sam došao, natrag u stan, opisao je gdje se trenutno nalazi i pojasnio da u njegovom gradu trenutno nije tako stroga karantena. - Mi nismo u onom najugroženijem dijelu Italije pa su mjere možda malo blaže. To se može očitovati kroz činjenicu da svakih par minuta cestom prolazi policija za razliku od, primjerice, Milana i Bergama, gdje prolazi vojska. U Bolzanu ima manje zaraženih, ali su ulice doslovno puste, uz ograničen ulazak u trgovine i ljekarne, ništa ne radi. Čak su i parkove zatvorili trakama, tako da je zabranjen ulaz u njih. Dopuštaju da odemo van kuće ako imaš psa i to šetaš po svom kvartu, a ja i trčim povremeno, tako da mi policajci ne stvaraju problem, ali pod uvjetom da nisam u društvu i da se ne zaustavljam pričati s ljudima koje sretnem, prepričao je Turković doživljaje s ulica Bolzana.

U rukometu trenutno nema zaraženih.

- Na svu sreću još nisam čuo da je neko zaražen u našem klubu, ali i u ligi. Mi smo početkom ožujka jedno kolo odgodili, pa smo jedno kolo odigrali bez gledatelja, tako da smo se relativno čuvali, ali što to znači kada ne znaš tko zapravo u sebi nosi virus. Vodeći se primjerom iz Kine, čujem da bi sada moglo sve pomalo opadati. Nadam se da smo već doživjeli vrhunac i da će sve ići na bolje. Do Uskrsa sasvim sigurno se neće puno toga promijeniti , a vodeći se primjerom iz Kine, onda bi morali sve polako dolaziti u normalu.

Njegov klub je trenutno na drugom mjestu, s utakmicom manje i dva boda manje od prvoplasiranog i ne bi im odgovaralo kada bi se dogodio prekid i proglasili prvaci temeljem trenutnog stanja na ljestvici.

- Nije još bilo govora o tome, ali sumnjam da bi se to moglo dogoditi. Prije će poništiti prvenstvo. Isto tako, ne vjerujem da ćemo igrati skroz do sedmog mjeseca. Naime, velika većina igrača nije profesionalna, a i klubovi ne žele plaćati "hladni pogon" i, primjerice, stanove igračima pa ni to nije opcija, kaže Turković.

U Bolzanu je svojim igrama zaslužio poziv u reprezentaciju Italije. 

Ostanak u Italiji

- Moj je djed imao talijansko državljanstvo tako da mi nije bio problem da to isto ne budem i ja. Moram naglasiti da sam to učinio prije svega zbog kluba, kako bi otvorio mjesto još pokojem strancu. Onda se dogodio poziv kojeg nisam očekivao i, iako nisam razmišljao na takav način, nije me iznenadio jer sam vjerovao da svojim igrama mogu pomoći reprezentaciji Italije. Drago mi je što sam ga prihvatio jer je to iskustvo više igrati za reprezentaciju.

Dean Turković je već devet godina u talijanskom rukometu, odnosno u Bolzanu, pa ima kompetencije da kaže kako se kvaliteta podignula.

- Definitivno sada sve izgleda puno kvalitetnije. Prije svega zbog činjenice da su tri Prve lige ujedinili u jednu i tu se dogodila koncentracija kvalitete.

Turković budućnost vidi u Bolazanu i kada završi rukometnu karijeru.

- Trenutno mogu još koju godinu igrati, a onda, kada prestanem, vjerojatno ostajem u Italiji. Da li će to biti Bolzano ili neko susjedno mjesto, sasvim svejedno. Ovo je bogata regija, ljudi su dobri i toliko sam se naučio na ovaj način života da ne vidim smisao mijenjati ga. Kada se i uhvatim u razmišljanju da se vratim u Poreč, onda mi na pamet padne pomisao da tamo moram naći posao i krenuti iz početka i vrlo brzo stanem misliti na to. Srce bi, ali razum je jači u ovom trenutku, zaključio je Turković. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum