NAJNOVIJETENIS

DAVIS CUP nakon 13 godina ponovno stiže u Muzej za umjetnost i obrt

(EPA)

Davis Cup, veliki srebrni pehar koji su hrvatski tenisači po drugi put u povijesti osvojili 25. studenoga pobijedivši reprezentaciju Francuske u finalu odigranom u Lilleu, ponovno će biti izložen u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, kao što je to bio slučaj i prije 13 godina, kad su naši tenisači prvi put trijumfirali u najstarijem teniskom momčadskom natjecanju.

Trijumfom Marina Čilića. Borne Ćorića, Ivana Dodiga, Mate Pavića, Franka Škugora, Viktora Galovića i Nikole Mektića pod izborničkim vodstvom Željka Krajana, Hrvatska je postala jedna od deset reprezentacija koja je u 118-godišnjoj povijesti ovog natjecanja, uspjela osvojiti Davis Cup dva ili više puta, a ostat će upisana i kao posljednja momčad koja je to učinila igrajući u formatu po kojem je odigran i prvi meč 1900. godine u Bostonu, između reprezentacija SAD-a i Britanskog otočja.

Srebrni trofej, kojega je 1899. godine dizajnirao William Durgin, izradio Rowland Rhodes, a naručio i platio oko 1000 dolara jedan od idejnih začetnika natjecanja Dwight Filley Davis, prvi su put u Hrvatsku donijeli Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović, koji su pod izborničkim vodstvom Nikole Pilića 2005. godine u finalu održanom u Bratislavi pobijedili Slovačku.

Trofej je tada po prvi put bio izložen javnosti u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), gdje će svoje mjesto naći i 13 godina poslije svog prvog boravka u Hrvatskoj, kada ga je iz neposredne blizine došlo vidjeti više desetaka tisuća posjetitelja.

Davis Cup će u MUO-u biti izložen sve do studenog 2019. godine.

"Izlaganjem trofeja u Muzeju za umjetnost i obrt nastavlja se suradnja Hrvatskog teniskog saveza i Muzeja za umjetnost i obrt", stoji u priopćenju koje su zajednički potpisale ove dvije institucije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam