NAJNOVIJE


JEDRENJE

DANAS STARTA REGATA SVETI NIKOLA: Prošlogodišnje pobjednice nastupaju u novim klasama

Uoči prošlogodišnjeg starta na Valsalinama (Neven LAZAREVIĆ)

Buba Pulek (Clivo, Medulin) koji je lani slavio u klasi Optimist ostaje u toj najmanjoj klasi, dok Lea Rakovac (Vega, Pula) pobjednica klase Optimist za djevojčice do 12 godina sad jedri u Laseru 4.7, a Sara Muješić pobjednica u klasi Laser 4.7 je promijenila i klub i klasu. Umjesto Vege nastupa za Tkon, a jedri u Laser radialu

Pobjednici prošlogodišnje, najbrojnije ikad, regate Sveti Nikola bili su Buba Pulek (Clivo, Medulin) u klasi Optimist, Lea Rakovac (Vega, Pula) u klasi Optimist za djevojčice do 12 godina i Sara Muješić (Vega, Pula - od ove godine Tkon) u klasi Laser 4,7 za djevojke.

Od njih troje, jedino će Buba imati priliku ove godine obraniti naslov jer su djevojke promijenile klasu. Buba je iza sebe imao vrlo uspješnu sezonu, završio je kao drugi na kriterijskoj ljestvici i nastupio u sastavu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu na Cipru gdje je zauzeo 33. mjesto. S obzirom na lošije rezultate hrvatskih optimista na europskim i svjetskim prvenstvima zadnjih 10-ak godina, ovaj plasman je dobar pokazatelj da možemo očekivati poboljšanja, ali na žalost su to još uvijek individualni projekti, a ne sistematiziran rad reprezentacije. Najveći konkurent u obrani naslova, bit će mu aktualni europski prvak Alex Demurtas iz Italije.

U obranu naslova

Lea Rakovac je lani nastupila u klasi optimist i natjecala se u mlađoj kategoriji do 12 godina, a u ukupnom plasmanu među 15-godišnjacima zauzela je 33. mjesto. Tijekom 2018. godine zahvaljujući Leinoj visini ona i trener Antonio Poretti odlučili su da je najbolje da karijeru, već sad s 12 i pol godina, nastavi u klasi Laser 4.7. Na taj je način preskočila cijelu jednu eru u Optimistu, od 13 do 15 godina. Na prvenstvu Hrvatske održanom prije mjesec dana, Lei je nedostajao samo jedan bod za brončanu medalju u konkurenciji do 16 godina, ali vjeruje da će priliku za popravak imati već danas na domaćoj regati.

Sarina premijera

Za Saru Muješić može se reći da je tradicionalna osvajačica medalja na Svetom Nikoli, ona je prošla sve klase i kategorije i u svakoj osvajala pehare, bila je dvije godine i najbolje plasirana od svih jedriličara i jedriličarki iz Hrvatske. Nakon lanjskog osvajanja prvog mjesta među djevojkama u Laseru 4,7, ove godine nastupila je na Europskom i Svjetskom prvenstvu na kojima je osvojila 12. i 14. mjesto. Sari će ovogodišnji Sveti Nikola biti prva regata u olimpijskom jednosjedu za žene, Laser radialu, i na žalost, po prvi puta neće braniti boje svog matičnog kluba Vege.

U muškom olimpijskom jednosjedu očekuje se neizvjesna borba između prošlogodišnjeg pobjednika Aleca Cvinara iz Dubrovnika i Dominika Perkovića iz Splita, koji je lani slavio u Laser radialu.

Start je predviđen za danas u 10 sati, što znači da će već od 9 uvala Valsaline biti ispunjena s preko 550 jedrilica iz 117 klubova i iz 17 različitih država. (Gea DAMJANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam