BICIKLIZAM

BRUNO VALČIĆ, pulski biciklistički sudac: Održavanje velikih utrka je SPAS ZA SVJETSKI BICIKLIZAM

| Autor: Roberto CAR

Ova je kriza pogodila sve sportove pa je razumljivo da je i u biciklizmu, koji je kudikamo siromašniji od nogometa, situacija jako teška. Brojni klubovi mogli bi ostati bez svojih sponzora i baš zato UCI nastoji osigurati održavanje barem onih utrka koje najviše znače vozačima, gledateljima i sponzorima. Nastojat će se održati pet monumentalnih biciklističkih klasika te tri najveće svjetske utrke: Tour, Giro i Vuelta, rekao je Valčić

U moru sportova zaustavljenih u naletu koronavirusa jedan je, tradicionalni, doživio vrlo težak udarac. Biciklizam je, u svim svojim oblicima, bilo cestovni, MTB ili ciklokros, kao i brojne rekreativne utrke, pretrpio velike štete. Proljeće i ljeto glavni su dio biciklističkog kalendara, onaj u kojem se odvijaju glavne utrke, bilo jednodnevni klasici, bilo velike trotjedne utrke. Sad je sve zaustavljeno, ili odgođeno. Kakva je stoga situacija sa svjetskim biciklizmom, ali i hrvatskim, odnosno istarskim, upitali smo jednog od najboljih svjetskih sudaca posljednjih godina, Puljanina Bruna Valčića.

Tour centralni događaj

Kao sudac iz samog svjetskog vrha, koji je u dosadašnjoj karijeri sudio na sva tri najveće utrke: Tour de Franceu, Giru i Vuelti, na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, kao i na svim najvećim jednodnevnim klasičnim utrkama, vrlo je dobro upoznat s aktualnom situacijom.

- Biciklizam je u cijelom svijetu jako pogođen ovom pandemijom, koja je dosad donijela velike promjene u kalendaru natjecanja, a tek ćemo vidjeti kakve će promjene doći po pitanju financijskog aspekta, rekao je Bruno Valčić. - Ova je kriza pogodila sve sportove, pa kad čitamo da su pred bankrotom neki veliki nogometni ili košarkaški klubovi, razumljivo je da je i u biciklizmu, koji je kudikamo siromašniji sport, situacija jako teška. Brojni klubovi mogli bi ostati bez svojih sponzora i baš zato svjetska biciklistička federacija (UCI) nastoji osigurati održavanje barem onih utrka koje najviše znače vozačima, gledateljima i sponzorima. Dakle, kad govorimo o cestovnom biciklizmu, nastojat će se, koliko god to bude moguće, održati pet monumentalnih biciklističkih klasika kao što su Sanremo, Lombardija i Flandrija te tri najveća svjetska tura, Tour, Giro i Vueltu. Naravno i Svjetsko prvenstvo koje će startati odmah dan nakon završetka Toura. Održavanje velikih utrka je spas za svjetski biciklizam uslijed ove pandemije.

Baš kao što se u klupskom nogometu sve vrti oko Lige prvaka koja donosi najviše novaca, tako se u cestovnom biciklizmu sve vrti oko Tour de Francea. On je glavni izlog svim sponzorima i najveći medijski događaj u kalendaru.

- Baš zbog iznimne važnosti koju Tour de France ima za svjetski biciklizam pomaknut je dovoljno daleko, od 28. kolovoza do 20. rujna, zato da ga ne bi morali ponovno odgađati. Tour je centralni biciklistički događaj i potom se oko njega slažu sve ostale utrke. Tako zasad još nije poznato kad će se održati Giro, niti Vuelta. S tim da bi se upravo Vuelta mogla naći u opasnosti da se zbog kratkog kalendara pretvori u dvotjednu utrku. Naime, sad bi gotovo cijeli biciklistički kalendar trebalo "stisnuti" od 1. kolovoza do 1. studenog, što je praktički nemoguće.

Razumljivo je da će se u tako zgusnuti kalendar ugurati one najveće i najprestižnije utrke, kao i one čiji vlasnici budu najbolje lobirali. Ostale utrke će najvjerojatnije otpasti, zbog čega bi se neke od njih mogle i "ugasiti". Kao što prijeti opasnost od "gašenja" i nekih nacionalnih kružnih utrka. No, ovaj nesvakidašnji kalendar mogao bi ponuditi iznimno zanimljivu sezonu kad su u pitanju rezultati.

- Zbog situacije s pandemijom različite su restrikcije na snazi u pojedinim državama. Tako se u nekim zemljama, kao kod nas ili u zemljama Beneluxa, može voziti bicikl, dok se u drugima, kao u Italiji ili Francuskoj, ne može. Zbog toga se biciklisti žale da nemaju isti tretman, pa bi se moglo dogoditi da biciklisti iz nekih zemalja, koji su mogli trenirati cijelo vrijeme, budu u velikoj prednosti pred onima koji neko vrijeme nisu mogli trenirati. Baš zato bi se moglo dogoditi da ove sezone bude velikih iznenađenja. Mogao bi neki autsajder biti spremniji od, primjerice, Frooma na Touru. No, puno je tu još nepoznanica. Iako je početak sezone pomaknut, nitko još ne može biti siguran da će se sve predviđene utrke i održati. Nitko zapravo ne zna koliko će ova situacija još potrajati, dodao je Valčić.

Biciklizam i turizam

Kad je, pak, riječ o hrvatskom biciklizmu, tu je situacija također vrlo dramatična, ali zbog nekih drugih razloga.

- Hrvatski biciklizam je tijesno povezan s turizmom. Gotovo sve naše utrke su planirane za predsezonu ili posezonu, dok ih ljeti, tijekom glavne turističke sezone, gotovo i nema. Što je i razumljivo jer je praktički nemoguće osigurati jednu cestovnu utrku u situaciji kad je promet izuzetno gust. Tako su dosad kod nas u Istri održani tek trofeji Poreč i Umag, dok je treća utrka koju organizira Ivica Gržinić sa suradnicima, Istarsko proljeće, otkazana samo dan uoči starta. Kakva će biti sudbina CRO Racea tek ćemo vidjeti, on je planiran za listopad. Kako je u Hrvatskoj sad MTB jači od cestovnog biciklizma, puno je kvalitetnih utrka koje su već otkazane ili odgođene. Među njima je i Svjetski kup u downhillu, što se idućeg mjeseca trebao održati na Malom Lošinju. Organizatori su bili primorani otkazati utrku jer nemaju uvjeta da je organiziraju tijekom glavne turističke sezone. Otpale su i poznate MTB utrke u Vodicama i Samoboru, kao i petodnevna međunarodna utrka "Četiri otoka" koja je trebala završiti sad u petak, a vozi se na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.

U Istri su odgođene brojne rekreativne, iznimno popularne utrke, ali i veliki dvodnevni MTB događaj na Kamenjaku, Kamenjak Rocky Trails.

- Ta je utrka, koja se trebala održati početkom travnja, otkazana na vrijeme jer su organizatori, Mario Pustijanac i suradnici, odmah reagirali. Shvatili su da bez dolaska inozemnih vozača, posebno iz Italije i Slovenije, neće imati pravu utrku na kakvu smo navikli. Tako da su utrku otkazali još početkom ožujka, čim je Stožer civilne zaštite Istarske županije donio odluku o otkazivanju svih manifestacija do 14. travnja, dodao je Valčić koji je i osobno godinama sudio na Kamenjaku.

Prijevod UCI pravilnika

U vrijeme kad nema utrka, pa ne može suditi, Bruno Valčić našao si je dodatnu zanimaciju.

- Ivo Rilović i ja prevodimo UCI pravilnik s engleskog na hrvatski. To smo radili protekla dva mjeseca i sad je objavljen naš prijevod. Iskoristili smo mrtvu sezonu u biciklizmu da prevedemo novi pravilnik. Preveli smo opći dio, kao i dijelove vezane za cestovni biciklizam i MTB, a još trebamo prevesti poglavlje o ciklokrosu, što planiramo napraviti do jeseni, dodao je Valčić.

Virtualni Giro

Budući da je "pravi" Giro d'Italia odgođen, zaljubljenici u ovu poznatu trotjednu utrku dosjetili su se kako umanjiti taj gubitak.

- Vidim da su pokrenuli virtualni Giro, koji je izazvao veliko zanimanje. Biciklisti stvarno voze, pedaliraju u svojim kućama i potom su povezani putem interneta tako da se zbrajaju rezultati te postoje etapni i generalni plasman. Treniraju i zabavljaju se.

Delegiran za Olimpijske igre i Giro

Nabrojati sve prestižne biciklističke utrke širom svijeta koje je Bruno Valčić sudio, bio bi doista nemoguć zadatak. Puljanin, koji je već godinama u samom vrhu svjetskih sudaca, i u ovom je skraćenom ovogodišnjem kalendaru sakupio impresivan niz odsuđenih utrka.

- Sudio sam do 15. ožujka. Bio sam sudac na Svjetskom prvenstvu u ciklokrosu u Švicarskoj, potom sam sudio Tour de Langkawi u Maleziji, što je jedna od najcjenjenijih utrka u Aziji. Oduvijek sam je htio suditi i ovo mi je bilo premijerno suđenje. Zaista je lijepa utrka. To je zapravo nacionalni tour, ali je ime dobio po otoku. Odmah po povratku iz Malezije otišao sam suditi Tour of Antalya i potom sam sudio ove dvije naše istarske utrke u Poreču i Umagu i trebao sam suditi Istarsko proljeće kad je sve stalo, rekao je Valčić.

Jedan od najboljih svjetskih sudaca trebao je i ove sezone suditi na najprestižnijim utrkama.

- Kao prvo, trebao sam ići na Olimpijske igre u Tokio. Bio sam član sudačkog žirija, ali kako su Igre prebačene za iduću godinu, ne znam hoće li se birati novi žiri ili će ostaviti ovaj, rekao je Valčić, koji je već sudio na Olimpijskim igrama u Londonu, a usto je tri puta bio sudac na Giru d'Italia, dva puta na Tour de Franceu i jednom na Vuelti.

Pritom je na Vuelti 2015. godine i na Touru 2016. godine bio predsjednik sudačkog žirija. Trebao je suditi i ovogodišnji Giro.

- Trebao sam biti kontrolor na prve tri etape Gira koje su se trebale voziti u Mađarskoj, ali ne znam što će sad biti. Također sam trebao suditi Tour of Catalunya, Tour of Turky, kao i utrku u Frankfurtu za World tour. Osim toga, čekao me nastup na MTB SP-u u Njemačkoj. Zasad je sve zaustavljeno. Čekam da se nastavi biciklistička sezona i da vidim koje će se utrke održati, dodao je Valčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater