olimpijske igre

Emmanuel Macron otvorio olimpijsko selo u Parizu, tamo će odsjesti 14.500 sportaša

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ključevi olimpijskog sela u Parizu službeno su u četvrtak predani organizatorima Olimpijskih igara 2024. nakon što ga je posjetio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Selo koje se prostire na 52 hektara, sjeverno od Pariza, ugostit će oko 14.500 sportaša i njihovog osoblja prije nego što ugosti 9.000 za Paraolimpijske igre.

Nakon Igara, selo će biti pretvoreno u ekološki prihvatljivu četvrt od koje će imati koristi 6.000 stanovnika i u kojoj će biti dvije škole, hotel, javni park, trgovine i uredi te zasađene površine za pješake i nemotorna vozila.

“Postat će, nakon Igara, pravo susjedstvo za stanovnike područja Seine Saint Denis“, rekao je Macron.

“To je remek-djelo onoga što francuska građevinska industrija može učiniti”, rekao je Nicolas Ferrand, generalni direktor SOLIDEA, tvrtke zadužene za isporuku olimpijske infrastrukture.

Ferrand je predao simbolični ključ sela predsjedniku organizacijskog odbora OI Pariz 2024. Tonyju Estanguetu.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo i lokalni izabrani predstavnici, kao i predsjednica regije Valerie Pecresse i ministrica sporta Amelie Oudea-Castera, prisustvovali su inauguraciji.

“Mi smo, ja jesam, ponosni na posao koji ste obavili, unutar budžeta i na vrijeme”, rekao je Macron radnicima. “Naši sportaši moći će doživjeti Igre u najboljim uvjetima, a vi ste doprinijeli promjeni života stanovnika ovog kraja.”

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini