TRE CIME DI LAVAREDO

Giro: Buitragu "kraljevska" etapa, Thomas i dalje vodeći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kolumbijac Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) pobjednik je "kraljevske", 19. etape ovogodišnjeg "Gira d'Italia" vožene od Longaronea do vrha uspona na Tre Cime di Lavaredo, najviše točke ovoglodišnje utrke, u dužini od 183 kilometra, dok je Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Buitrago je bio dijelom skupine od 15 vozača koja se uspjela izdvojiti iz pelotona u prvoj polovici etape te izgraditi sedam minuta prednosti uoči konačnog obračuna na pet uspona koji su uslijediti u drugoj polovici.

Na pretposljednjem usponu dana, na Tre Croci 15-ak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Kanađanin Derek Gee (Israel-Premier Tech) koji je uspio ostati na čelu sve do tri kilometra prije cilja kada je je pretekao bolji penjač Buitrago. Za 23-godišnjeg Kolumbijca ovo je druga etapna pobjeda na "Giru", najbolji je bio i u 17. etapi prošlogdišnje utrke također u Dolomitima.  

Gee je na cilj stigao drugi sa 51 sekundom zaostatka, a ovo mu je četvrto drugo mjesto u nekoj od etapa ovogodišnje utrke. 

U skupini vodećih momčad INEOS Grenadiers diktirala je žestok tempo pa je do obračuna došlo tek kilometar i pol prije cilja kada je Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), drugi u ukupnom redoslijedu, krenuo u napad. No, Thomas je odmah odgovorio dok je trećeplasirani Portugalac Joao Almeida (UAE Emirates) pokazao znakove slabosti. Almeida je uspio uhvatiti priključak s Thomasom i Rogličem, no kada je Britanac pojačao 300-tinjak metara prije cilja opet je počeo zaostajati. 

Činilo se kako će i Roglič izgubiti još nekoliko sekundi u odnosu na Thomasa, ali Slovenac je u zadnjih 50-ak metara pretekao Britanca i na kraju ciljem prošao tri sekunde ranije, Roglič kao četvrti sa 1:46 minuta iza Buitraga, kao i treći Danac Magnus Cort (EF Education-EasyPost), a Thomas kao peti sa 1:49 iza pobjednika etape.

Stoga Thomas sada ima 26 sekundi prednosti ispred drugog Rogliča, dok treći Almeida, koji je u petak izgubio 20 sekundi u odnosu na vodećeg, zaostaje 59 sekundi.

U subotu je na programu prezadnja, 20. etapa, 18.6 kilometara dugi brdski kronometar od Tarvisija do Monte Lussarija koja će iznjedriti konačnog pobjednika ovog "Gira" s obzirom da je u nedjelju na programu tek procesijska vožnja Rimom.


  

REZULTATI,
19. etapa:
1. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)  5:28:07
2. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)       +51
3. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)    +1:46
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)        +1:46
5. Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers)      +1:49
6. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)        +2:09
7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)    +2:09
8. Thymen Arensman (Niz/INEOS Grenadiers)     +2:09
9. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)        +2:16
10. Einer Rubio (Kol/Movistar)          +2:26
UKUPNO:
1. Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers)    81:55:47
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)         +26
3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)         +59
4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)    +4:11
5. Edward Dunbar (Irs/Jaycp-AlUla)        +4:53
6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)        +5:10
7. Thymen Arensman (Niz/INEOS Grenadiers)     +5:13
8. Lennard Kaemna (Njem/BORA-Hansgrohe)      +5:54
9. Andreas Leknessund (Nor/DSM)          +6:08
10. Laurens De Plus (Bel/INEOS Grenadiers)    +7:30

Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum