WEVELGEM

Gent-Wevelgem: Van Aert prepustio pobjedu Laporteu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski biciklist Christophe Laporte (Jumbo-Visma) pobjednik je 85. izdanja jednodnevne utrke Gent-Wevelgem, vožene u nedjelju od Ypresa do Wevelgema u dužini od 260,9 kilometara.

Bicikliste je cijelim putem pratila kiša i prilično hladno vrijeme, a u takvim uvjetima najbolju taktiku je izabrala momčad Jumbo-Visme, čiji su članovi, Belgijac Wout van Aert i Francuz Christophe Laporte, 53 km prije cilja pobjegli glavnoj skupini i bez poteškoća došli do zajedničkog trijumfa.

Zagrljeni su išli prema cilju, a Van Aert, koji je prije dva dana slavio na E3 Saxo jednodnevnom klasiku, odlučio je prepustiti pobjedu svom momčadskom kolegi. Naime, Laporte je prošle godine bio drugi na ovoj utrci, koju je Van Aert osvojio 2021., te je Belgijac omogućio svom prijatelju da se upiše na listu pobjednika kao prvi Francuz nakon 26 godina i tek treći u povijesti iz ove velike biciklističke nacije.

Za razliku od E3 Saxo klasika, na kojem je u petak Van Aert slavio ispred Nizozemca Mathieua van der Poela i Slovenca Tadeja Pogačara, u ovoj utrci 28-godišnji Belgijac nije imao pravog suparnika, čime je dodatno učvrstio poziciju jednog od glavnih favorita za trijumf na Utrci po Flandriji, drugom ovogodišnjem monumentalnom klasiku, koja je na rasporedu 2. travnja.

85. Gent-Wevelgem (Ypres-Wevelgem, 260,9 km)
 1. Christophe Laporte (Fra/Jumbo-Visma)    5:49:39 sati
 2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)         isto vrijeme
 3. Sep Vanmarcke (Bel/Israel-Premier Tech)   +1:56
 4. Frederik Frison (Bel/Lotto Dstny)         +1:56
 5. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)        +1:56
 6. Mikkel Bjerg (Dan/UAE Team Emirates)      +1:56
 7. Alexis Renard (Fra/Cofidis)               +2:04
 8. Olav Kooij (Niz/Jumbo-Visma)              +2:04
 9. Danny Van Poppel (BORA-Hansgrohe)         +2:04
10. Daniel McLay (VBR/Arkea Samsic)           +2:04
...

Podijeli: Facebook Twiter