pet do ponoć

Mauro Perković potpisao za Dinamo. Zaključen rekordan transfer Istre 1961

| Autor: Roberto CAR
Mauro Perković (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Mauro Perković (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)


Mauro Perković novi je igrač Dinama, a pulski klub dobit će oko dva milijuna eura! Mladi, tek 19-godišnji Puljanin prešao je iz Istre 1961 u redove hrvatskog prvaka u smiraj prijelaznog roka. Doslovce u pet do ponoć mladi hrvatski reprezentativni stoper zamijenio je zeleno-žuti dres onim modrim.

Okončana je tako cjelodnevna tortura oko transfera za kojeg se još ujutro očekivalo da će biti okončan. Naime, još prije podne je bilo poznato da su klubovi, Istra 1961 i Dinamo, dogovorili transfer, zadovoljan je bio i Perković i bilo je preostalo tek da menadžer Stipe Lapić dogovori svoj udio u poslu pa da se cijela stvar "zavrti" posljednjeg dana prijelaznog roka. No, zapelo je na menadžerskoj proviziji. Lapić je tražio previše i pregovori su se otegli do kasno u noć zbog čega Perković nije uspio obaviti liječnički pregled. Ipak, nakon cjelodnevnih razgovora i pregovora, malo iza 22 sata, transfer se pomaknuo s mrtve točke i čekao se "bijeli dim". Pušten je kad je do ponoći ostalo tek pet minuta.

Mauro Perković je tako napravio iskorak u karijeri, prešao je u vodeći klub HNL-a, bit će u europskom izlogu i nastavi li stazom kojom je iz omladinskog pogona Istre 1961 došao prvo do seniorske momčadi, a potom i do statusa jednog od najvažnijih igrača sastava trenera Garcije, mogao bi slijediti put njegovog bivšeg i sadašnjeg suigrača Josipa Šutala.

Dinamo je dobio mladog, talentiranog, modernog stopera od kojeg će, nakon razdoblja prilagodbe, očekivati da napravi dodatni iskorak. U budućnosti i transfer u kojem Puljani neće imati postotak.

A Istra 1961? Ostala je bez važne karike u obrani koja je, uz dinamovu, najbolja u ligi, ali je izvukla maksimum. Dobit će, računajući i mali bonus, dva milijuna eura koji će svi pripasti pulskom klubu. Što je uz transfer Rocca Žikovića u RB Salzburg najveći transfer u povijesti kluba. Uostalom, dva milijuna eura je godišnji proračun pulskog prvoligaša. Usto, transfer je ostvaren u trenutku kad još nije poznato hoće li "matični klub" Alaves izboriti povratak u La Ligu. Baš zato je taj novac iznimno važan jer pokazuje samoodrživost Istre 1961.

Ujedno je ovaj Perkovićev put dokaz ispravnog rada pulskog kluba, odnosno oslanjanja na igrače ponikle u omladinskom pogonu. Što će zasigurno pomoći i u nekim budućim transferima pulskih "bisera" jer kad pulska "akademija" postane prepoznata u Hrvatskoj, ali i šire, ovakvi transferi neće biti iznimka već pravilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter