DOHA

SP Katar: Na Al Janoubu oko 1.000 hrvatskih navijača

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Susret osmine finala Svjetskog prvenstva u Katru između Hrvatske i Japana igran je na stadionu Al Janoub pred 42.523 gledatelja, a na tribinama stadiona bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nakon stadiona Al Bayta, Khalifa Internationala, te Ahmad bin Alija, hrvatska reprezentacija je nastupila i na četvrtom stadionu, protiv Japana igrala je na Al Janoubu.

Bio je to susret na kojem se okupilo tek oko 1.000 hrvatskih navijača. Dio navijača se nakon prvog kruga vratio svojim kućama, dok su drugi čekali četvrtfinale i mogući ogled protiv Brazila pa je ovo bila jedna od manjih posjeta u Katru.

Na tribinama stadiona bio je i hrvatski premjer Andrej Plenković. Uz premijera Plenkovića u Katar su doputovali i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te premijerov sin Mario.

Po prvi put u Katru se na stadionu pojavila i navijačka zastava koja je razvučena tijekom intoniranja hime. Zastava je dugačka 200 metara, no zbog FIFA-ini propisa skraćena je na 30-tak metara.

I japanski navijači su imali svoju zastavu, a "lov" na povijesni uspjeh i plasman u četvrtfinale pratilo je više od 3.000 japanskih navijača.

Stadion Al Janoub nalazi se u gradu Al Wakrah koji je udaljen 25 km od centra glavnog grada Dohe, a najjužnije je smješten stadion na ovom svjetskom prvenstvu.

Prvi je stadion koji je za Svjetsko prvenstvo prošao sveobuhvatni proces od idejnih rješenja, preko idejnog pa sve do glavnog i izvedbenog projekta, izgradnje i napokon svečanog upoznavanja s javnošću.

Jedno od najstarijih stalno naseljenih područja Katra, Al Wakrah je dugo bio centar za ronjenje bisera i ribolov. Tradicionalni čamci "dhow" korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona.

Pokojna arhitektica Zaha Hadid odigrala je ključnu ulogu u dizajnu ovog stadiona. Nakon što se završi turnira, oko 20.000 sjedala bit će uklonjeno i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater