RUKOMET

Oliver Lušić, Tomislav Bošnjak te izbornik Mario Sirotić o trećem uzastopnom naslovu europskog prvaka: PETO EUROPSKO ZLATO "TIHE" REPREZENTACIJE

Zasad uspijevamo održavati pobjednički niz, iako je to najmanje jednostavno i lako. Ovi dečki samo slijede uspostavljeni sustav rada i kult ove reprezentacije iz prethodnog razdoblja, kaže izbornik Mario Sirotić

| Autor: Mijat GAVRAN
ZLATO NA EP-u - "Tiha" reprezentacija (Foto HSSG)

ZLATO NA EP-u - "Tiha" reprezentacija (Foto HSSG)


Mnoge je velike sportske priredbe odgađala pojava pandemije i doba njena haranja no spletom tih okolnosti jedna od njih Europsko prvenstvo za na/gluhe rukometaše nedavno je održano u Sesvetama, nakon poduže neizvjesnosti. Kako je Danska otkazala domaćinstvo isto je povjereno Hrvatskoj, odnosno Hrvatskom sportskom savezu gluhih. Prvi put je najtrofejnija "tiha" rukometna reprezentacija Hrvatske bila domaćin velike smotre, s kojih u zadnjim godinama u pravilu donose najsjajnija odličja. Više o najnovijem ostvarenju, trećem u nizu naslovu europskog prvaka i još koječemu, kroz razgovor su nam otkrili igrači Oliver Lušić i Tomislav Bošnjak te izbornik Mario Sirotić.

Poticaj za OI

- Sad su se naši tradicionalni rivali sa svih velikih natjecanja uvjerili da je i Hrvatska spremna uspješno organizirati jednu od tih smotri. Uistinu su godile pohvale igrača i stručnog vodstva doslovno svih reprezentacija koje su bile prezadovoljne doživljenim u Hrvatskoj. Ipak, čestitke u prvom redu pripadaju mnogobrojnim volonterima koji su inače Hrvatskom sportskom savezu gluhih, na čelu kojeg je kapetan ove reprezentacije Oliver Lušić. Imati takvog igrača, vođu u momčadi te čovjeka takvih kreativnih vrijednosti nadasve je dragocjeno. Ne znam ni sam otkud mu tolika energija za svakodnevno ispunjavanje brojnih zadaća. Do najsitnijih detalja je sa suradnicima izvrsno osmislio organizaciju EP i svi smo, od igrača i stručnog stožera ponosni na njega. Uz to Oliver je uspijevao ispunjavati i igrački dio obveza i sa suigračima obraniti naslov europskog prvaka. Ugodno je poslije svega viđenog, a i ostvarenog biti član ove reprezentacije. U cijeloj ovoj priči ne smijemo zaboraviti nemjerljivi doprinos i počasnog predsjednika HSSG Marija Lušića, od kojeg je i sin Oliver brojne vrline   naslijedio, istaknuo je izbornik "tihih" Mario Sirotić.

Naš je sugrađanin u drugom segmentu odradio glavninu posla na parketu s igračima koji su pokazali da nisu slučajno od svog postojanja jedna od najtrofejnijih reprezentacija, ne samo Europe nego i svijeta, dakako i u nacionalnim okvirima.

- Zasad uspijevamo održavati pobjednički niz, iako je to najmanje jednostavno i lako. Ovi dečki samo slijede uspostavljeni sustav rada i kult ove reprezentacije iz prethodnog razdoblja. Kada vam kažem da naš igrački kadar čine raznolike skupine, od trojice koji igraju Prvu ligu i Bošnjaka, koji jedini igra u Premijer ligi, svi drugi nastupaju u Drugoj i Trećoj ligi. Nije mi ni to neki problem koliko činjenica da godinu i pol nisu u natjecateljskom ritmu. Prvenstva su se prekidala, a ona u najnižim rangovima nisu se ni igrala. Međutim doskočili smo i tome, ali uz veliko odricanje igrača od kojih su gotovo svi zaposleni. Oni su individualno trenirali prema programu koji smo napravili, a u nekoliko navrata uspjeli smo odraditi vikend pripreme. Sve smo to zaključili s dva završna ciklusa od po devet dana priprema, kazuje nam Sirotić. - Zahvalan sam suradnicima Draganu Todoroviću i fizio-čarobnjaku Marinku Smolčiću za sve učinjeno, a najbolja potvrda njihove uspješnosti je činjenica da nismo imali ozlijeđenih. Sve dane napornog rada i 60-ak treninga okrunili smo novim uspjehom ponajviše zahvaljujući obiteljskoj atmosferi . Sve nas to veseli, jer su igrači uz svekoliki trud i odricanje, da bi ispunili obveze prema reprezentaciji uzimali godišnji odmor ili slobodne dane. U konačnici su nagrađeni još jednim naslovom pobjednika EP-a. Izboriti u premijernom nastupu na domaćem parketu novo zlato, ovoj generaciji dodatno je priznanje i odličan poticaj za predstojeće OI. Mislim da smo ovim postignućem potaknuli sve u Hrvatskoj za primjereniju pozornost.

Među najistaknutijim akterima 12. EP-a bili su Oliver Lušić i Tomislav Bošnjak, iza kojih je i najbogatije iskustvo igranja za "tihu" selekciju. Igrao je Lušić za Medveščak u Premijer ligi te rodni Split, zatim crikveničku i momčad Buzeta, a kako živi u Crikvenici i dalje je član tamošnjeg prvoligaša.

Dobitna kombinacija

- Iako imam dosta osvojenih medalja, ova mi je posebno draga iz više razloga. Od radosti da smo dobili priliku organizirati EP do jednogodišnje neizvjesnosti oko njegova održavanja te uspješno obavljenog posla. Sretan sam da trud oko organizacije nije bio uzaludan, jer prigoda da budete domaćin neke od velikih smotri ne ukazuju se često. Uz to, okrunili smo plan kojeg je smislio stručni stožer te gotovo profesionalnim pristupom u pripremnom ciklusu i tijekom igara pokazali da smo tu novu 12 zlatnu medalju zasluženo osvojili i postali prvaci Europe triput zaredom. Nakon kraćeg odmora očekuju nas pripreme za OI, izdvajamo iz pričanja kapetana europskih prvaka Olivera Lušića.

Posljednje osvojeno odličje 12. je u kolekciji Lušića, od kojih je čak 10 zlatnih što je zavidno postignuće jednog sportaša. Jedan od stožernih igrača "tihih" u zadnjih devet godina je i Tomislav Bošnjak sa 6 zlatnih i brončanom medaljom.

- Domaćinstvo nas je u neku ruku obvezivalo na obranu naslova, no mi igrači niti najmanje nismo osjećali nikakav pritisak. Stručni stožer je odlično programirao sve pripremne cikluse, posebice na fizičkom planu. To smo oplodili novim uspjehom i nakon turbulentnog razdoblja potvrdili da imamo odličnu generaciju mladih igrača, s nekolicinom iskusnijih. Mijenjali smo dosta toga u našoj igri od SP-a u Brazilu, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Ono što su zamislili izbornik i trener za fizičku spremu i realizirali, uz bespogovorni rad igrača, smatram vrhunskom stručnošću. Uz to, Sirotić je zbog svoga načina rada te pedagoških i psiholoških vrlina nadasve cijenjen među igračima, a to u konačnici potvrđuju i rezultati na EP-u. Upisali smo pet uvjerljivih pobjeda čak i protiv Rusije i Srbije koji imaju kvalitetu. To nas obvezuje da se u slijedećim izazovima ponovno iskažemo, dojmovi su Tomislava Bošnjaka, najuspješnijeg strijelca EP-a s 34 postignuta pogotka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini