NOVA DIREKTIVA

Za benzince krug, za dizelaše kvadrat, a za vozila na plin romb


Danas počinje novo označavanje goriva na benzinskim postajama diljem Hrvatske - na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajat će posebne oznake o vrsti goriva, i o udjelu biogoriva u njima. Tako će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom.

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do pet posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu.

Najčešći E5

- Preporuča se da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet posto etanola u gorivu. Procjenjuje se da u Njemačkoj 80 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema - upozorava Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK, dodajući kako se isti princip odnosi i na dizelska goriva.

- S njima i njihovim označavanjem bit će ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate - poručuje Grozdanić.

Oznake i na vozilu

Za plinovita goriva oznake su vrlo jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi. Koristit će se romb kao simbol za plinovita goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. To su ujedno alternativna plinovita goriva, kažu u HGK.

Nove oznake bit će postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, odnosno vozilima koja su stavljena na tržište ili registrirana od 12. listopada 2018. godine, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila. Neki proizvođači vozila su već počeli postavljati oznake na nedavno uvedene modele, dok će drugi s vremenom početi uvoditi oznake na svoja vozila.

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj. (Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ)

 

MOTORNI BENZINI

E5 vozilo može koristiti benzin koji sadrži do 5 % etanola

E10 vozilo može koristiti benzin koji sadrži do 10 % etanola

E 85 vozilo može koristiti benzin koji sadrži do 85 % etanola

 

DIZELSKA GORIVA

B7 vozilo može koristiti dizel koji sadrži do 7 % biodizela

B10 vozilo može koristiti dizel koji sadrži do 10 % biodizela

XTL parafinsko gorivo iz obnovljivih ili fosilnih sirovina

 

PLINOVITA GORIVA

H2 vozilo se može puniti vodikom

SPP/CNG može se puniti stlačenim prirodnim plinom

UPP/LNG može se puniti ukapljenim prirodnim plinom

UNP/LPG može se puniti ukapljenim naftnim plinom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini