boje se

SAD optužio kineske i tajvanske tvrtke za gospodarsku špijunažu


Američko pravosuđe je objavilo u četvrtak da je optužilo tvrtku koju kontrolira kineska vlada, jednu tajvansku tvrtku i trojicu tajvanskih državljana za pokušaj krađe industrijske tajne američkog proizvođača poluvodiča Micron Technology.

"Ta afera i drugi nedavni slučajevi pokazuju brzi rast kineske gospodarske špijunaže protiv Sjedinjenih Država", rekao je na konferenciji za  novinare američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions i najavio tužbe.

Micron, baziran u Idahu je četvrti svjetski proizvođač poluvodiča s tržišnim udjelom od 20 do 25 posto industrije DRAM-a (memorijskih čipova) i "tehnologije koju donedavno Kinezi nisu posjedovali", precizirao je Sessions, procijenivši štetu za američku tvrtku na 8,75 milijardi dolara.

Optužene tvrtke su kineska država tvrtka Fujian Jinhua Integrated Circuit, tajvanska kompanija United Microelecronics Corporations (UMC) i trojica tajvanskih državljana među kojima je Chen Zhengkun, alias Stephen Chen, bivši direktor jedne tajvanske filijale Micorna, MMT.

Prema optužbi Chen je dao ostavku s dužnosti u srpnju 2015. i pridružio se UMC. Tamo je dogovarao sporazum o suradnji između UMC-a i Fujian Jinghua prema kojem je uz financiranje Fujian Jingua, UMC prebacio tehnologiju DRAM-a Fujian Jinhuau radi masovne proizvodnje.

Kina je osnovala Fujian Jinhuia u veljači 2016. za proizvodnju elektroničkih čipova. Peking je tada uložio 37 milijardi juana (5,34 milijardi dolara) u izgradnju proizvodne linije s tehnološkom podrškom UMC-a.

Pravosuđe je također najavilo tužbu kako bi spriječilo dvije tvrtke da prebace njihove tehnologije i da bi spriječilo ulazak njihovih proizvoda na američki teritorij.

Micron i njegovi prethodnici su u središtu pravosudne borbe između Sjedinjenih Država i Kine u kontekstu trgovinskog rata i nacionalne sigurnosti.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter