VODNJAN

OTVARA NOVI IZLOŽBENI PROSTOR KUĆE TRADICIJA: Ostavština dizajnera cipela Erminija Voivode preseljena u Ekomuzej


Udruga Istrian de Dignan - Ekomuzej u Noći muzeja za posjetitelje u 21 sat otvara Ambasadu kreativnosti i inovacija - novouređeni dio Kuće tradicija na središnjem vodnjanskom trgu. Riječ je o pet novih prostorija i tavanu u kojem su izloženi namještaj i tehnika kakva se koristila od 50-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća. Bit će tu starih gramofona, TV prijemnika, radio i fotoaparata, pisaćih mašina, najavljuje Ljubica Brščić, jedna od voditeljica Ekomuzeja.

Jedna od prostorija 300 godina stare zgrade muzeja posvećena je vodnjanskom dizajneru cipela Erminiju Voivodi čija je ostavština od 10 tisuća komada kalupa, šivaćih mašina, dizajnerskih crteža, cipela, torbica i drugih predmeta ovdje preseljena iz Trgovačke ulice. Voivodine kvalitetne cipele njegove su mušterije nosile i po 50 godina, a poznat je i kao ljubitelj biciklizma u čiju je čast 1922. godine kroz Vodnjan prošao Giro d'Italia, a 1927. u Istri su se održale Mediteranske trke trasom dugom 87 kilometara. Tako se u sobi posvećenoj Voivodi mogu razgledati postolarski alat, vrlo očuvani primjerci cipela i sandala izrađenih po mjeri za jednu mušteriju koja ih je nosila cijeli život, a tu su i fine damske torbice. Na jednom zidu obješeni su drveni kotači bicikla koji je Voivoda vozio. Zanimljivo je da je dizajnerski reinterpretirao opanke, koje je, po njegovim nacrtima, proizvodila jedna tvornica u Milanu. Rođen je 1902., nije imao potomaka, a umro je 1991. u Vodnjanu, gdje je i sahranjen.

Program Noći muzeja u Vodnjanu počinje u Trgovačkoj ulici u 19 sati izložbom Ane Marinović "Linija života: crno-bijele životinje", a nastavlja se u 20 sati u Kući tradicija, predstavljanjem poetskog kalendara Istrian de Dignan, uz čitanje poezije Loredane Bogliun na vodnjanskom dijalektu.

U 21 sat bit će predstavljena i video instalacija "Super 8 -digitalizacija uspomena ambasadora Brščića" autorice Luisine Mellao, nakon čega slijedi otvorenje novog izložbenog prostora Kuće tradicija - Ambasada kreativnosti i inovacija. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter