KOMARAC FAŠIZMA KRUŽI EU-om

Oštre reakcije na novi profašistički ispad predsjednika EU parlamenta Antonia Tajanija; JAKOVČIĆ: MUSSOLINI JE TALIJANIZIRAO ISTRU PRIJE PAKTA S HITLEROM

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

„Mussolini je radio pozitivne stvari,” izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i time ponovno uzburkao političke vode u Bruxellesu, ali i širom Europske unije. Vodeći europski i hrvatski mediji prenijeli su Tajanijev intervju u radijskoj emisiji „La Zanzara” („Komarac”) gdje je iznio niz spornih ocjena fašističkog režima koje su mnogi odmah usporedili s njegovim nedavnim izjavama o „talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji”.

„Mussolini? Dok nije proglasio rat protiv cijelog svijeta prateći Hitlera, dok nije promovirao rasne zakone protiv Židova i na stranu dramatični događaji oko Giacoma Matteottija (politički oponent kojeg je režim ubio) radio je pozitivne stvari kako bi realizirao infrastrukturu u našoj zemlji", rekao je Antonio Tajani i dodao: „Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije. Krive stvari bile su Matteotti, rasni zakoni, rat. To su bile neprihvatljive stvari.”

Na te su izjave burno reagirali zastupnici u Europskom parlamentu koji su, poput IDS-ova Ivana Jakovčića, ponovno zatražili njegovu smjena sa čelnog mjesta te demokratske institucije.

“Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta. Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata”, kaže Jakovčić.

“Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju,” komentira Ivan Jakovčić i dodaje kako ga on kao eurozastupnik ne može smijeniti, ali da ga “može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija”.

“Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla”, ističe zastupnik IDS-a i dodaje kako unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere “da što si ekstremniji to si simpatičniji”.   Jakovčić poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja: „To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit.”

“Od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu”, zaključuje Ivan Jakovčić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini