NAJNOVIJE


PROMJENA U SABORSKOM KLUBU IDS-a

Miletić u "Amsterdam", Daus u Hrvatski sabor Načelnik Cerovlja branit će boje Istre na Markovu trgu već od siječnja


Borisa Miletića, predsjednika IDS-a zamijenit će Emil Daus, načelnik općine Cerovlje i predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine, uz obrazloženje kako će se prvi čovjek stranke baviti predstojećim obavezama kao jedan od čelnika Amsterdamske koalicije i gradonačelnik Pule

 

Odluka Savjeta IDS-a o zamjeni u klupama Hrvatskog sabora iznenadila je istarsku javnost i pratitelje nacionalnih političkih vijesti. Borisa Miletića, predsjednika IDS-a zamijenit će Emil Daus, načelnik općine Cerovlje i predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine, uz obrazloženje kako će se prvi čovjek stranke baviti predstojećim obavezama kao jedan od čelnika Amsterdamske koalicije i gradonačelnik Pule.

Iako zamjene saborskih zastupnika nisu rijetka pojava, krenule su i medijske špekulacije po kojima će Daus krenuti na Markov trg jer je glasan i dobar govornik, ali i da se s njegovim promoviranjem na nacionalnu političku pozornicu kasnilo zbog protivljenja kluba žena IDS-a koje su, navodno, željele da IDS poslije dugo vremena ponovno dobije saborsku zastupnicu.

Predsjednik IDS-a Miletić, koji će saborsku fotelju prepustiti Dausu nakon zimske stanke u radu parlamenta koja traje od 15. prosinca do 15. siječnja, objašnjava kako je najvažnije da se posveti radu u Amsterdamskoj koaliciji čije je konačno potpisivanje dogovoreno za 8. prosinca.

Sloga sa šefom

"Amsterdamska koalicija je strateški projekt naše tri stranke kojem je cilj uspostaviti ravnotežu na hrvatskoj političkoj sceni koja je, na žalost, ozbiljno narušena u korist desnice i radikalne desnice. S obzirom na velik interes drugih stranaka, siguran sam da se radi o stvaranju širokog oporbenog bloka, što zahtijeva puni angažman. Uz grad Pulu tu su još i europski izbori i s obzirom na velik posao i ambicije Amsterdamske koalicije, procijenio sam da je u ovom trenutku mjesto saborskog zastupnika ispravnije prepustiti osobi koja se tom poslu može sto posto posvetiti. Savjet je na to mjesto imenovao Emila Dausa, čovjeka iznimne energije kojem je Istra uvijek na prvom mjestu. On će biti izvrsno pojačanje u Saboru", kaže Miletić. Daus se slaže sa svojim stranačkim šefom.

"Danas kad se hrvatska politika bavi sama sobom, a ne ljudima i njihovim svakodnevnim životom, kad su međusobne optužbe i pljuvanje glavna obilježja hrvatske politike, nimalo me ne čudi da je ljudima svega dosta. Mogu biti ponosan što IDS nije dio te priče i što u tome nemam namjeru sudjelovati. S druge strane, bit će mi neizmjerna čast zastupati jedinu stranku kod koje nema kompromisa kad je u pitanju dobrobit Istre i njezinih građana. Zajedno s ostalim saborskim zastupnicima IDS-a predano ću raditi na realizaciji i afirmaciji naših politika, od kojih IDS neće nikada odustati – antifašizam, prava manjina, građanska i ljudska prava i borba za Istru", rekao nam je Emil Daus u prvom komentaru nakon odluke o saborskom mandatu.

U obavljanju parlamentarnih dužnosti pomoći će mu, kaže, i iskustvo lokalne vlasti.

"Dugogodišnje iskustvo općinskog načelnika bit će mi od velike koristi iz više razloga. Kroz svoj rad upoznao sam se s (ne)funkcioniranjem državnog sustava i iz prve ruke poznajem potrebe naših sugrađana. Zastupati njihove potrebe, ali i interese u Saboru velika je čast, ali i odgovornost koju sam spreman preuzeti. Vjerujem da ću svojim radom u Saboru opravdati povjerenje građana, ali i još kvalitetnije služiti mještanima svoje općine", kaže Daus za Glas Istre.

U životopisu novog istarskog zastupnika Emila Dausa (rođenog 1977. godine) stoji kako je završio Pomorski fakultet u Rijeci, dok je gimnaziju pohađao u Pazinu. Načelnik općine Cerovlje postao je u lipnju 2009. godine. Prije toga radio je u struci, ali i kao producent programa na Radio Istri gdje je bio urednik i voditelj.

Živi u Borutu, na djedovini, gdje se doselio 2007. godine. Dvije godine kasnije pobijedio je u prvom krugu na prvim neposrednim lokalnim izborima za općinskog načelnika u konkurenciji još dvoje kandidata. Mandate potvrđuje i na slijedećim lokalnim izborima 2013. i 2017. godine. U IDS se učlanjuje 2010. godine, dok 2014. godine postaje predsjednikom Zajednica podružnica IDS-a Pazinštine što je još uvijek. Bio je na listi IDS-a za parlamentarne izbore 2015. godine te za izvanredne parlamentarne izbore godinu kasnije. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam