odgovornost na izraelu

Krstičević o zrakoplovima: Nismo napravili bilo što protivno interesima Hrvatske


Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da je na Izraelu odgovornost za osiguravanje konačne dozvole SAD-a da Hrvatska može potpisati ugovor o kupnji zrakoplova F-16 Barak, ustvrdivši kako niti jednim postupkom ni on niti njegov tim nisu napravili bilo što protiv interesa Hrvatske.

"Po pitanju odgovornosti ne smatram da sam niti jednim postupkom, bilo ja ili tim, napravili nešto protiv interesa Republike Hrvatske", rekao je Krstičević novinarima nakon Vladine sjednice odgovorajući na upit uživa li i dalje povjerenje premijera Andreja Plenkovića.

Poručio je kako je spreman otići bilo kada ako će njegov odlazak Hrvatskoj pomoći u procesu kupovine višenamjenskog borbenog aviona. 

Smatra da u ovom slučaju Država Izrael ima odgovornost osigurati konačnu dozvolu kako bi Hrvatska mogla potpisati ugovor.

"Otkud sam ja znao, ako su oni stavili u papirima i svim dokumentima, da je to njihova odgovornost. I sada bih ja trebao biti odgovoran za postupak treće strane. Ali, što se tiče cijele odgovornosti - ja sam tu. Ja sam već jednom odlazio s mjesta zamjenika načelnika Glavnog stožera", rekao je. 

Upitan za komentar izjave premijera Plenkovića da se treba utvrditi odgovornost tj. da se trebaju ispitati detalji prije donošenja nekih odluka, Krstičević je odgovorio kako se slaže da se, kada se završi taj proces, naprave analize i vidi koje su to naučene lekcije te sagledaju sve okolnosti u procesu.

"Apsolutno podržavam. Vjerujem nakon ovoga da će Vlada, bez obzira bio ja u njoj ili netko drugi, nastaviti proces traženja rješenja. Hrvatski piloti i hrvatsko nebo zaslužuju da imamo višenamjenski borbeni avion. Kad-tad će taj avion, novi ili stari, biti u Hrvatskoj. Vjerujem da je ovaj proces doprinio da se to i dogodi", istaknuo je.

Krstičević je najavio da će, kada dobije temeljitije očitovanje Izraela, o tome izvijestiti javnost. Podsjetio je kako Izrael, kao prodavatelj, preuzima obavezu ishoditi odobrenje vlade SAD-a za transfer zrakoplova u Hrvatsku. "To je isključivo obaveza Države Izrael", ponovio je Krstičević.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter