POTICAJ ZA ONE KOJI SE BAVE TURIZMOM

Dostupni novi krediti za male iznajmljivače, SUBVENCIONIRA IH MINISTARSTVO TURIZMA

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Krediti se mogu koristiti za povećanje kvalitete postojećih kapaciteta s ciljem ujednačavanje standarda smještajnih objekata. Krediti nisu predviđeni za izgradnju novih kapaciteta. Ministarstvo subvencionira 1 posto kamate

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) ugovorili su novu kreditnu liniju namijenjenu privatnim iznajmljivačima. Sredstva su HBOR-ova, Ministarstvo subvencionira kamate, a krediti će se isplaćivati posredstvom poslovnih banaka. Zasad su sporazumi potpisani s Hrvatskom poštanskom bankom i Podravskom bankom, ali se, prema riječima predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko, pregovara i s drugima.

Cilj programa je ujednačavanje standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu te podizanje kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja, što bi trebalo više puniti kapacitete i produžiti sezonu.

Izravnati nesklad

- Kreditni program odgovor je na potrebe privatnih iznajmljivača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće. Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, nažalost, još uvijek vlada određen nesklad u standardima jer neki objekti još uvijek posluju prema starim standardima od prije 20-ak godina. U tu svrhu, krajem prošle godine predstavili smo izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim trendovima. Ova kreditna linija posljednji je potez koji će, vjerujem, pomoći u usklađivanju. Svima nam je zajednički cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv, namijenjen ciljanim tržišnim nišama čitave godine, izjavio je ministar Gari Cappelli na potpisivanju ugovora.

Krediti su namijenjeni fizičkim osobama registriranim kao privatni iznajmljivači, koje imaju rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, te u kampu s najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno.

Za kreditima se može posegnuti radi obnove, rekonstrukcije i opremanja objekata u domaćinstvu, izgradnje i opremanja novih unutarnjih i vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te druge dodatne turističke sadržaje, uz uvjet dobivanja novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji.

Program nije namijenjen za izgradnju novih i povećanje postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje kredita ili refundaciju ulaganja u smještajni kapacitet.

Kune ili euri

U ponudi su krediti u kunama ili eurima: od 20.000 do 375.000 kuna s kamatom 3,7 posto godišnje, odnosno od 2.600 do 50.000 eura s 3 posto kamate.

Kako Ministarstvo turizma subvencionira jedan posto kamatne stope godišnje, korisnik će plaćati 2,7 posto kamate za kunske te dva posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

Kreditni program za privatne iznajmljivače premijerno je predstavljen i na 6. forumu obiteljskog smještaja Istarske županije, održanom prekjučer u Medulinu.

- Zadnjih nekoliko godina govori se o namjeri HBOR-a da pokrene kreditnu liniju za privatne iznajmljivače, pa smo zadovoljni da se ona konačno pojavila. Suštinski linija služi za povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, ali ne i za izgradnju novih. Vjerujem da će je mnogi iznajmljivači koristiti za ulaganje u svoje objekte u svrhu najavljene rekategorizacije, kao i podizanja kvalitete na sve konkurentnijem tržištu. Ove godine Ministarstvo turizma javnim pozivom za sufinanciranje konkurentnosti turističkog gospodarstva nije obuhvatilo iznajmljivače i obiteljski turizam kao kategoriju, stoga vjerujem da kao kompenzaciju imamo ovaj postotni poen koji sufinancira Ministarstvo, kaže predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Istarske županije dr. sc. Miroslav Petula.

(Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini