PROJEKT ELEN

HEP – predvodnik elektrifikacije prometa u Hrvatskoj

| Autor: Promo
ELEN punionica na odmorištu Vukova Gorica

ELEN punionica na odmorištu Vukova Gorica


Promet igra danas presudnu ulogu u razvoju turizma, jednoj od najvažnijih grana hrvatskog  gospodarstva. Uz promet, uspješnom turizmu sve više pridonosi i zelena ekonomija, odnosno ulaganja u smanjenje otiska ugljika u okoliš te očuvanje prirode i prirodnih resursa, poput pitke vode, zraka i tla. U toj zelenoj tranziciji, ne samo gospodarstva, već i cijelog hrvatskog društva, veliki doprinos daje i Hrvatska elektroprivreda kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i razvoj elektromobilnosti kroz brend ELEN.

Pod brendom ELEN nalazi se HEP-ova mreža više od 280 javno dostupnih punionica za električna vozila, na području Grada Zagreba, svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka.

Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.

Sve HEP-ove punionice su multistandardne i na njima se mogu puniti postojeći modeli električnih vozila. U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da je koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj.

Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao i mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Projektom elektromobilnosti HEP se potvrđuje kao ključan subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, u okviru tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu kao jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter