STARIJE OSOBE IMAJU PRAVO NA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT

Dok je nas, ne rabi da pensaš – Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine

| Autor: Promo
Plakat projekta

Plakat projekta


"Dok je nas, ne rabi da pensaš – Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine" naziv je projekta čiji je nositelj Grad Vodnjan - Dignano - Città Di Vodnjan - Dignano, u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem - Gradskim društvom Crvenog križa Pula.

Riječ je o projektu koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 1.255.820,16 kn/166.675,98 €.

Projekt je počeo 3. studenog 2021. godine te traje do 3. studenog 2023. godine, a cilj projekta "Dok je nas, ne rabi da pensaš – Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine" je uspostavljanje i razvoj nove izvaninstitucijske socijalne usluge pomoći u kući na području Puljštine.

- Javnom kampanjom u okviru projekta projekta želimo osvijestiti i senzibilizirati zajednicu o pravima starijih osoba, važnosti procesu deistitucionalizacije a posebice o pravu starijih osoba na kvalitetan život u zajednici. Izvaninstitucijske usluge su multidisciplinarne i kompleksne a prednost im je što se temelje na osobnim potrebama svakog korisnika ponaosob.

Deinstitucionalizacija je prepoznata kao optimalan model skrbi za pripadnike starije životne dobi jer ostajući u svojim domovima, a opet imati stručnu pomoć starijoj osobi se ne ograničavaju njegova osnovna ljudska prava, omogućava se neovisan život te se povećava kvaliteta života.

Projektom se unaprjeđuje i širi izvaninstitucijska socijalna usluga pomoći u kući na području Puljštine, te je predviđena provedba programa pomoći u kući, edukacija i jačanje kapaciteta osoba koje rade sa starijim osobama, te provedba javne kampanje o važnosti procesa deinstitucionalizacije. Ciljne skupine projekta su starije osobe s područja Puljštine i osobe koje rade sa starijim osobama, a krajnji korisnici su članovi obitelji starijih osoba uključenih u projekt i ostali građani.

Projektom se osigurava širi obuhvat i ravnomjerno pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u ruralnim područjima Puljštine.- sa područja Grada Vodnjan-Dignano, te Općina Medulin, Ližnjan-Lisignano, Marčana, Barban i Svetvinčenat.

Kroz 24 mjeseca provedbe uključeno je 91 korisnik čime se izravno utječe na ostanak starijih osoba u svojim domovima.

Dosadašnji interes korisnika za pružanjem usluge pomoći u kući na području Puljštine, ukazalo je na nužnost formaliziranja sveobuhvatnog programa pomoći u kući, obuhvata većeg broja korisnika, te zapošljavanje i edukaciju djelatnika, što ne bi bilo moguće bez EU sredstava, navode iz Grada Vodnjana.

 

U sklopu projekta Program pomoći u kući obuhvaćene su:

1. Provedba programa aktivnosti pomoći u kući podrazumijeva pomoć pri organiziranju i obavljanju kućanskih poslova, nabavku namirnica i kućanskih potrepština, dostavu lijekova, pomoć pri održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih individualnih potreba korisnika

2. Edukacija i jačanje kapaciteta osoba koje rade sa starijim osobama

           Gerontodomaćice su prošle slijedeće edukacije:

a) Osposobljavanja za njegovatelje

b) Program edukacije na području medicinske pedikure i osnova masaže

c) Program psihosocijalne podrške

d) Tečaj higijenskog minimuma o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni pri Hrvatskom zdravstvu za javno zdravstvo

3. Provedba javne kampanje o važnosti procesa deinstitucionalizacije

4. Formiranje posudionice ortopedskih pomagala (invalidskih kreveta)

Foto

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter