SEDMI BROJ KRIJESNICE

Štednja energije pametnim planiranjem izgradnje 

| Autor: Glas Istre
Krijesnica

Krijesnica


Danas, u srijedu, 23. studenoga u prilogu Krijesnica pišemo o suradnji zemalja članica EU kako bi ublažile učinak svjetske energetske krize i smanjile rizike te kako bi ostvarile smanjenje troškova energije za kućanstva i poduzeća.

Pročitajte kako se energija   može efikasno štedjeti i pametnim planiranjem prilikom izgradnje novih zgrada ili energetskom obnovom postojećih.

Pojašnjavamo i što je to energetski efikasan objekt – objekt koji troši minimalno energije za hlađenje i grijanje jer povećana potrošnja energije podrazumijeva i veće emisije CO2 u atmosferu. Cilj zelene gradnje ili energetske obnove kuća nije isključivo ušteda već i učinkovito korištenje energije s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš, a da se u isto vrijeme ne naruši životni standard.

Zanimljivo je zabilježiti da je zelena revolucija u zgradarstvu na neki način krenula iz Istre jer je upravo u Žminju 2004. godine izgrađena prva energetski pasivna poslovna zgrada u Hrvatskoj koja za grijanje i hlađenje troši i do deset puta manje energije od običnih kuća.

S Kvarnera stižu lijepe vijesti o vrijednom projektu koji za cilj ima zaštitu i unaprijeđenje postojeće populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj te će se u siječnju iduće godine početi realizirati projekt LIFE SUPport koji će se provoditi do prosinca 2027. godine.

O svemu ovome opširnije u današnjem prilogu u tiskanom izdanju Glasa Istre namijenjenom djeci i mladima, a realiziranim pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede.

gg

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini