hit-tema

DP "uočava" nove veze oko Rodnih studija, argumentacija će im uskoro biti - Pupovac i Srbi stoje iza toga

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Davorin Višnjić/Pixsell)

(Snimio Davorin Višnjić/Pixsell)


Branko Bačić je jučer ispričao novinarima o čemu se sve razgovaralo na sastanku vladajuće koalicije, a onda su ga zasula pitanja o – Rodnim studijima. Dovoljno to govori kako je ovo trenutačno u Hrvatskoj hit-tema. Bačić je, istina, rekao da se o njoj jučer nije raspravljalo u Banskim dvorima, ali preko puta u Saboru itekako jest.

Pritom je isplivao jedan novi detalj, koji bi se mogao pokazati jako važnim u razvoju događaja vezanim za studij koji tek treba dobiti dopusnicu vlasti, a protiv uvođenja kojeg je odlučno HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, s obrazloženjem da se mora zaustaviti širenje rodne ideologije u hrvatskom društvu.

Legitiman stav

Naime, Domovinski pokret je voditeljicu Rodnih studija Ankicu Čakardić razotkrio kao političku aktivisticu SDSS-a.

– Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvijer pokaže svoj trag. Predsjednik naše stranke Ivan Penava osvrnuo se neki dan na najavu uvođenja studija rodnih ideologija na Filozofskom fakultetu, izrekao je naš legitiman stav, a nakon toga imamo nečuven odgovor radikalne ljevice i ekstremnih globalista.

Čak sa samog fakulteta i to od osobe, ne želim o imenima, koja je bila politički aktivirana u SDSS-u. Ona je nositeljica projekta, a skrivajući se iza autonomije fakulteta i znanstvene zajednice docira izabranim predstavnicima naroda kakvu bi politiku mi trebali voditi, kazao je Ivica Kukavica, iznoseći u sabornici stajalište Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Javila se odmah Anja Šimpraga iz SDSS-a, kako bi rekla da Ankica Čakardić nije članica njezine stranke.

– Ali da i jest, znači li da treba diskvalificirati sve članove SDSS-a, zapitala se bivša potpredsjednica Vlade. Kukavica joj je uzvratio da je "po papiru koji ima, ona bila na listi SDSS-a". Nešto kasnije je Anja Šimpraga došla na red za iznošenje stajališta svog Kluba, pa je pojasnila što je to točno voditeljica Rodnih studija.

– Ona je članica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba. Ukoliko ne poznajete razliku između tog vijeća i političke stranke, imate Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je važeći, pa možete tamo pogledati, uputila je Anja Šimpraga zastupnika Domovinskog pokreta. U tom trenutku Kukavica se nije nalazio u dvorani, pa je intervenirao njegov stranački kolega Stipo Mlinarić.

Povezanost s Pupovcem

– Mi vrlo dobro znamo razliku između SDSS-a i SNV-a, ali tu razlike i nema, svi oni rade na velikosrpskom projektu, koji pokušavaju provesti u Republici Hrvatskoj, ocijenio je Mlinarić, koji je usput poručio Miloradu Pupovcu da ode u selo Petrovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se upravo iskapaju posmrtni ostaci hrvatskih branitelja.

Činjenice su, pak, sljedeće, Ankica Čakardić je prošle godine izabrana za članicu Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Zagrebu, kao 23. na listi na kojoj je prvoplasirani bio Milorad Pupovac. On je predsjednik SNV-a (Srpskog narodnog vijeća), koje je "nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine".

Određena povezanost Ankice Čakardić s SNV-om i Pupovcem stoga je neupitna. Budući da Mlinarić tvrdi da SNV "radi na velikosrpskom projektu", jasno je u kojem će pravcu ići argumentacija Domovinskog pokreta protiv Rodnih studija, u pozadini uvođenja rodne ideologije u obrazovni sustav su zapravo Pupovac i Srbi.

– Takozvana voditeljica Rodnih studija bila je kandidatkinja na izborima SDSS-a, kako to nije politizacija, upitao se na press konferenciji predsjednik Kluba zastupnika DP-a Igor Peternel. On, inače, smatra da je program Rodnih studija potpuno banalan i da bi se to što piše u njemu moglo staviti u svega dva sata predavanja.

– To uopće nije vrijedno studijskog programa. Riječ je tek o nepotrebnom ideologiziranju i država to treba spriječiti, za što ima i mehanizam, zaključio je Peternel.

Peternel: Pravobraniteljica Ljubičić je iz ideološkog miljea Možemo!

Politička diverzija Možemo!, koje danas u Saboru organizira okrugli stol o antirodnim pokretima u istom terminu u kojem je Domovinski pokret već ranije najavio svoj okrugli stol o nasrtajima na muškarce koji mole po trgovima pojedinih hrvatskih gradova, baš je pogodila Peternela.

Zbog toga je jučer održao konferenciju za novinare "Akcija i reakcija – okrugli stolovi", na kojoj je optužio Možemo! za – trolanje. Ali, predsjednik Kluba zastupnika DP-a razočaran je i ponašanjem pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

– Gle čuda, na okrugli stol Možemo! dolazi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a na naš ona šalje svog zamjenika. Puno to govori o onom što ona zagovara, vjerojatno vam je sada jasnije zašto nedavno Domovinski pokret nije u Saboru prihvatio njezino izvješće.

Na naš okrugli stol se nije odazvala zato što nam nije ideološki bliska i nije nepristrana kao što bi trebala biti, nego je dio njihovog ideološkog miljea, izjavio je Peternel. Višnja Ljubičić je prvi osmogodišnji mandat pravobraniteljice dobila 2011., u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, a drugi 2019., kada je premijer bio Andrej Plenković. Nju je, dakle, oba puta izabrao HDZ.


Podijeli: Facebook Twiter