GRADONAČELNIK VRBOVSKOG

Dražen Mufić o USKOK-ovoj optužnici: "Mislim da je ovdje neki drugi povod"

| Autor: Marinko Krmpotić
(Snimio Marinko Krmpotić)

(Snimio Marinko Krmpotić)


USKOK je nakon provedene istrage pred riječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice policajaca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vrbovskog zbog prikrivanja prometne nesreće koju je pod utjecajem alkohola izazvao gradonačelnik tog gradića u Gorskom kotaru. Tužiteljstvo je, ne navodeći imena, izvijestilo da se sporna nesreća dogodila 19. rujna 2019. u Vrbovskom kada je gradonačelnik Dražen Mufić uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika i otišao s mjesta nesreće.

Mjere opreza

Za nesreću su u konačnici policajci upozorenjem kaznili pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marinu Tonković koja je na mjesto nesreće tek naknadno došla donijeti rezervni ključ službenog gradonačelnikova automobila.

USKOK sumnja da su zamjenik načelnika Policijske postaje Vrbovsko i dvojica iz autoophodnje namjerno prikrili podatak da je gradonačelnik skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom pod utjecajem alkohola. Policajce iz ophodnje tužiteljstvo tereti da nisu osigurali mjesto nesreće te nisu obavili očevid, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrbovskog te da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi. Naknadno su u nazočnosti zamjenika načelnika proveli alkotestiranje pročelnice te sastavili i potpisali neistinit zapisnik i izvješće u kojem je navedeno da je u vrijeme nesreće službeni automobil vozila pročelnica.

Zamjenika načelnika policije USKOK tereti da je za pročelnicu zatražio provjeru u informacijskom sustavu MUP-a, zajedno s ostalima potpisao zapisnik i o svemu lažno izvijestio svog nadređenoga. Time su gradonačelniku omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, izvijestio je USKOK. Nakon što je slučaj otkriven sredinom siječnja ove godine, trojici osumnjičenih policajaca i pročelnici Županijski sud u Rijeci odredio je tzv. mjere opreza kao zamjenu za istražni zatvor.

Podizanje optužnice protiv pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog, gradonačelnik Mufić proglašava Hrvatima vrlo dobro znanim terminom »prekomjernog granatiranja«.

Mufićeve sumnje

– USKOK je, zbog svega što su do sada napravili, očigledno morao podići optužnicu. No, zbog toga što je baš svima jasno da se ne zna pravi povod, javnosti sve skupa izgleda smiješno jer se zbog manje prometne nezgode u kojoj nije bilo nikakve štete, provode spektakularna uhićenja i pretresi stanova kao da se radi o teškim ubojstvima. Iza svega stoji, po mom mišljenju neki drugi povod, točnije sve one dobre stvari koje su se događale u Vrbovskom vezane uz obnovu gospodarstva, a u koje nisu bili uključeni neki koji su očekivali zaradu.

Zato USKOK prati sve još od tih dana, ali kako baš ništa nisu mogli pronaći, sad dižu doslovce smiješnu optužnicu koja će, ako je hrvatsko sudstvo neovisno, propasti i optuženima se ništa neće dogoditi. Sve to zbilo se pred punih pet godina, a prekršaj o kojem oni govore uopće ne postoji, a da i postoji dostatan je možda tek za disciplinski postupak, nikako za ovaj spektakl od uhićenja. Nažalost, nitko ne brine o osjećajima optuženih koji su izloženi medijskom linču zbog štete koja u osnovi i ne postoji jer na automobilu nije bilo ni ogrebotine!

Sve to nagoni me na pitanje po čijem se to nalogu i zašto radi? Ne mogu se oteti dojmu da se u cijeloj ovoj priči uopće ne radi o kazni zbog eventualno benignog prometnog prekršaja, već zbog nečeg drugog što će, uvjeren sam, prije ili kasnije, javnosti biti poznato, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić dodavši kako ga sve te optužbe podsjećaju na postavljanje zaostalih mina iz Drugog svjetskog rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter