BURNO U STRANCI

Nakon Bartulice, Domovinski pokret ima novi problem: "To je Penava sam dogovorio s Plenkovićem"

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Davor Javorović/Pixsell)

(Snimio Davor Javorović/Pixsell)


Domovinski pokret u nedjelju je slavio ulazak u Europski parlament, čime si je danas vladajuća stranka trebala barem za određeno vrijeme osigurati mir, ali već jučer je DP djelovao kaotično, a povod tome su dvije stvari.

Ona manje važna tiče se ponašanja izabranog europskog zastupnika Stephena Bartulice, kojeg je u nedjelju u crvenom Ferrariju, kako su to primijetili mediji, vozio čovjek sumnjive prošlosti, svojedobno osuđen i za pokušaj ubojstva.

No, ovo će se nekako riješiti, ili će se, kako je je to od njega jučer zatražio predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, Bartulica ispričati ili će on biti izbačen iz stranke, što je također kao opciju nagovijestio Penava.

U svakom slučaju, Bartulica će idućih pet godina ionako boraviti u Europskom parlamentu, neće biti dio hrvatske politike i nije ni toliko bitno što će se dogoditi u vezi njega i Domovinskog pokreta. Naročito zbog toga što u stranci postoji konsenzus da je to što je on izvodio apsolutno neprihvatljivo.

Ali, druga stvar, Penavin faktičan pristanak da Milorad Pupovac u kvoti parlamentarne većine postane predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, još će dugo pratiti DP.

Tim više što politički aranžman prema kojem bi Domovinski pokret, u zamjenu za odustajanje od tvrdog stava u odnosu na Pupovca i SDSS, dobio obećanje premijera Andreja Plenkovića da će srušeni biti brojni takozvani četnički nadgrobni spomenici po Hrvatskoj, kao i da će se učiniti nešto konkretno tragom inicijative za muzej komunističkih žrtava, još uopće nije podržalo Predsjedništvo DP-a.

To će se tijelo, doznajemo, sastati vjerojatno početkom tjedna i raspravljati o tome je li dobro za stranku da prekrši deklarirano stajalište da izbor Pupovca u većinskoj kvoti značiti raskid koalicije s HDZ-om.

Više dužnosnika Domovinskog pokreta jučer nam je potvrdilo da je Penava sam, na svoju ruku, dogovorio spomenuti kompromis s Plenkovićem.

Je li moguće da Penava bude preglasan u Predsjedništvu DP-a? Zasad je teško o tome govoriti, ali činjenica je da je protiv Penave jučer ustao Velimir Bujanec, čija televizijska emisija predstavljala glavni komunikacijski kanal Domovinskog pokreta prema biračima i nesumnjivo je pridonijela uspjehu stranke na europskim izborima.

No, Bujanec sada poručuje da bi konačna odluka DP-a da zažmiri na dolazak Pupovca na čelo Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bila – prevara birača.

Penava je, dan nakon što je Plenković objavio rješenje za to radno tijelo, sazvao konferenciju za novinare kako bi objasnio pozadinu svog poteza, za koji je javno tvrdio da se nikad neće dogoditi.

– Napravit ćemo svojevrstan korak nazad, kao zalog stabilnom funkcioniranju većine, uvažavajući taj kut Plenkovića i HDZ-a, ali i svih drugih koalicijskih partnera, da manjine trebaju određivati tko će voditi ovaj odbor, iako ne dijelimo taj stav.

Vidjet ćemo koje će ime oni izabrati za čelnika tog odbora, ako to bude netko tko nije član SDSS-a, nama će to biti prihvatljivo.

Ako će se raditi o članu SDSS-a kao predstavniku političke stranke, naši saborski zastupnici će biti protiv toga, izjavio je Penava, ali ključno je da DP ostaje u koaliciji neovisno o ishodu glasovanja o Pupovcu.

Penava je priznao da je i on ranije govorio da bi Pupovčev izbor označio kraj koalicije, ali sada smatra se to može kompenzirati.

– Ako će DP ili ja, Ivan Penava, nakon proteka mandata imati iza sebe kao rezultat našeg rada micanje spomenika Vukašinu Šoškoćaninu i nizu takvih, onda je to to, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta. Stipo Mlinarić je naglasio da je "na desetine" sličnih spomenika poginulim pripadnicima vojske Krajine, na kojima piše da su "sahranjeni na srpskoj zemlji".

Sve da se Plenković zaista složio da će svi oni biti uklonjeni, potrebno je prethodno provesti proceduru izmjene Zakona o grobljima, koja će sigurno trajati mjesecima.

Penava je kazao i da je postignuta suglasnost da "Domovinski pokret s ravnateljicom Hrvatskog povijesnog muzeja, prilagođeno zakonskim normama, vodi brigu o postavci" koja bi se odnosila na žrtve komunističkog režima.

No, sve ovo ne zadovoljava Bujanca, kojeg je Penava na press konferenciji neizravno optužio da stoji iza "Bartuličinog Ferrarija".

"DP je obećao da SDSS neće biti dio vlasti – znači da Pupovac ne može imati šefovsko mjesto na čelu bilo kojeg parlamentarnog odbora koji pripada vladajućoj većini.

Ostane li Domovinski pokret u Hrvatskoj državnoj vladi, nakon što eventualno HDZ i SDP izglasuju Milorada Pupovca (ili bilo kojeg drugog člana SDSS-a) za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, to bi zaista bio postupak kontra iskazanog povjerenja birača na izborima za Hrvatski državni sabor i ne bi ga se moglo opisati drukčije – već kao postizbornu prijevaru.

Pojedini zastupnici Domovinskog pokreta javno su u više navrata obećali (pa i u Bujici) da Pupovac i SDSS neće i ne mogu biti dio vlasti", napisao je Bujanec na Facebooku.

U njegovoj emisiji, koja se prikazuje tri puta tjedno na Z1 televiziji i pridruženom drugim lokalnim postajama, vrlo često gostuju dužnosnici DP-a, ali već dulje nije bilo Penave.

"Izgubljeni" Bartulica

Bartulica se, iako je saborski zastupnik, već nalazi u Europskom parlamentu, kao i drugi u nedjelju izabrani kandidati. Ali, to sigurno nije razlog zašto, kako je Penava otkrio, dva dana ne dogovara na telefonske pozive predsjednika svoje stranke.

Penava je za njega ustvrdio da djeluje "potpuno izgubljeno" i apelirao na Bartulicu da se ispriča Domovinskom pokretu i javnosti zato što je s osobom iz kriminalnog miljea ušao u Ferrari.

"Rubikon je prijeđen", upozorio je Penava i najavio da će, ukoliko se Bartulica ogluši na njegove svakodnevne pozive, morati pokrenuti stegovni postupak.

"Odredi se tko si. Ovo su ozbiljni prijestupi, ozbiljna šteta DP-u, ozbiljno ugrožavanje naših ciljeva", ocijenio je Penava.

Njega krasi iskrenost koja je rijetkost kada je riječ o političarima. Tako je na pitanje dijeli li i zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić njegov stav o Bartulici odgovorio "mislim da da, ali pitajte njega".

Penava, dakle, nije krio da ne komunicira baš s Radićem i ostavio je otvorenu mogućnost da se on ne slaže s ovakvom osudom Bartuličinih postupaka.

No, Radić je pojedinim medijima izjavio da u slučaju Bartulice misli isto što i Penava, kao i da je Bujanec organizirao crveni Ferrari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter