NOVI SAZIV PARLAMENTA

Plenkovića u Saboru pitali za Bartulicu: "Nije navikao na pritisak, odgovorio je u stilu koji je potpuno promašen"

| Autor: Portal Novi list
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Prvim "aktualnim prijepodnevom" u ovom sazivu, u kojemu će 41 zastupnik postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu, koja će potrajati do sredine srpnja.

Zaiskrilo je odmah na početku, Ivana Marković iz SDP-a pitala je premijera Plenkovića je li Hrvatska zemlja za sve nas ili samo za “njihove.”

“Vaš koalicijski partner, stranka Opasni pokret, najavljuje talibanizaciju zemlje. Njen član stranke ne zna kako živi s tridesetak eura, vozi se u Ferrariju i ruga onima koji rade i žive od posla. Kako ćete se odnositi prema koalicijskom partneru i je li to službena politika Vlade?”, pitala je.

Plenković je odgovorio:

“Poštuje li SDP Ustav? Poštuje li vaš kršitelj Ustava načela demokratskog poretka u Hrvatskoj? Mislim da ne. Vi ste jataci kršitelja Ustava, koji je ozbiljno narušio temeljna prava u Hrvatskoj. Pljeskali ste mu i bili ushićeni, a dobili ste jedan mandat više. Ostali ste u oporbi 12 godina. To je broj jedan. Broj dva, koliki je porez na dohodak u Supetru? Maksimalan? To je ta politika fiskalne ekonomije. I sad vi meni postavljate neko dječje pitanje o tome što mislim o crvenom ferrariju. Neuspjeli skeč. Čovjek vjerojatno nije navikao na pritisak na koji smo mi svi navikli pa je išao odgovoriti u stilu koji je potpuno promašen. Što se tiče naše politike prema manjinama i ženama, ne znam što nam to imate zamjeriti? Čija smo mi to prava narušili, kome smo naštetili? Dajte mi jedan primjer. O jednakosti nemate što govoriti, niste imali hrabrosti izglasati Istanbulsku konvenciju. Licemjeri ste.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice čestitao je svima koji su na europskim izborima izborili mjesto u Europskom parlamentu, posebno saborskim zastupnicima,  te im zaželio uspješan rad na dobrobit svih građana Hrvatske.

Također je izrazio sućut obitelji čovjeka koji je u utorak izvršio tragičan čin  na Trgu sv. Marka.

Saborske zastupnike do ljeta očekuje 60-ak točaka koliko ih je na dnevnom redu a sasvim je izvjesno da će se dnevni red tijekom zasjedanja još dopunjavati.

I na početku sjednice dopunjen je sa šest novih točaka.

Uz ‘aktualno prijepodne’, koje se održava na početku svake nove sjednice, Hrvatski sabor će u srijedu raspraviti i izmjene Zakona o sestrinstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter