POTRES NA LJEVICI

Održava se sjednica Predsjedništva SDP-a. Hajdaš Dončić predaje kandidaturu, stranka se dijeli – za i protiv Milanovića

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Na Ibleru se održava sjednica Predsjedništva SDP-a nakon najave predsjednika stranke Peđe Grbina da se više neće kandidirati za vrh stranke. Osim što se očekuje da će Siniša Hajdaš Dončić nakon sjednice izaći s kandidaturom, dotad na samoj sjednici traju rasprave o tome kad bi stranački izbori uopće trebali biti – "ženska kvota" koju čine Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac i druge iz Predsjedništva zalažu se za rujan, dok Hajdaš inzistira da to bude već u srpnju.

Razlog je jasan – on je već pripremio svoju kandidaturu, i to u dogovoru sa Zoranom Milanovićem, pa bi to bio nastavak politike Peđe Grbina kroz drugu osobu. Taj je "projekt" već pripremljen i zato Hajdaš navija za hitne izbore, no s obzirom da bi Glavni odbor trebao biti tek 29. lipnja, onda bi za kampanju ostalo tek dva tjedna, a zna se da će kandidata biti više, pa je to svakako prekratko vrijeme da se pripreme sučeljavanja i obiđe cijela Hrvatska.

Uz Hajdaša, kandidaturu pripremaju ili o njoj razmišljaju i Tonino Picula, Mirela Ahmetović, ali i Mišo Krstičević i Mišel Jakšić. Ovaj zadnji trebao je biti dio Hajdaševog tima, koji je u javnost pustio njegovo ime, ali su se u međuvremenu već razišli s obzirom da Jakšić nije dopustio da bude bilo čija lutka na koncu.

Tako se sada i sjever Hrvatske već podijelio između njih dvojice, no do kraja lipnja tu još može biti promjena i pregrupiranja. No, činjenica je da je Mišel Jakšić učinio danas iskorak svojom izjavom da se nitko u SDP-u ovim stranačkim izborima ne treba baviti time što Zoran Milanović misli o ovim izborima.

– On nije član stranke i mislim da je najbolja opcija da ga se u ovoj unutarstranačkoj kamanji ne spominje, ne pita i da nitko ne gleda prema njemu, kaže Jakšić. Na pitanje o tome hoće li onda podržati Milanovića ako odlučiti krenuti na još jedan mandat kao predsjednik Republike, Jakšić odgovara: "Treba pričekati njegovu odluku pa onda donijeti svoju. Jedni drugima dugujemo barem razgovor."

Dodaje i da je to minimum političke kulture.

Čini se da je dakle u SDP-u krenula nova diferencijacija – na one koji i danas stoje uz Milanovića, te na one koji misle da je Milanović kao siva eminencija stranke postao teret SDP-u, i od njega se u ovoj kampanji planiraju odmaknuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter