DRŽAVNI POSJET

Milanović u Brazilu: "Mi ne možemo proizvesti koliko njima treba"

| Autor: Portal Novi list
(Foto: Ured predsjednika)

(Foto: Ured predsjednika)


„Ovdje je glavni razgovor bio politika, mirovne inicijative, ali vidimo kako to funkcionira zadnjih dana. Nema šanse da se neke usijane glave smire i nisam optimist“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak u Rio de Janeiru gdje je nastavio službeni posjet Brazilu.

Predsjednik je dodao kako s brazilskim čelnicima nije puno razgovarao o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Brazila te pojasnio: „Mi ne možemo proizvesti onoliko koliko njima treba. Ono što proizvedemo, uglavnom prodamo kod kuće ili u Europskoj uniji i to je dobro, iako bi moglo i bolje”.

U izjavi za hrvatske medije komentirao je i jučerašnji sastanak s predsjednikom Savezne Republike Brazila Luizom Ináciom Lula da Silvom za kojeg je kazao da je “jedan od svjetskih lidera”. „To je vidljiv čovjek, uspravan, ima neke svoje ideološke kikseve s kojima se možeš ili ne možeš u potpunosti slagati, ali u svakom slučaju čovjek koji je na čelu ogromne države i zagovara stvari koje su ljudske, koje nisu usmjerene ni protiv koga, koje su za mir, za suradnju među narodima, bez predrasuda.

Sve ono što bi svakome u našoj zapadnoj civilizaciji trebalo biti blisko, i kršćanskim strankama i liberalnim i socijaldemokratskim. Razgovori s takvim ljudima su važne stvari”, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović danas je u Rio de Janeiru razgovarao i s guvernerom brazilske savezne države Rio de Janeiro Claudiom Cástrom. „Mislim da je dobro upoznati glavne čelnike i najznačajnije ljude federalne i regionalne politike Brazila“, rekao je nakon sastanka u guvernerovoj palači. Nakon sastanka s guvernerom, sastao se i razgovarao i s gradonačelnikom Rio de Janeira Eduardom Paesom.

Uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice koja živi u Brazilu, a koji ga očekuju u srijedu u Sao Paulu, predsjednik Milanović je rekao: “To je uvijek užitak! Ovo je ogromna zemlja i tu su Hrvati etablirani, ali nisu toliko vidljivi kao u Čileu. Radujem se susretu s ljudima, neke od njih sam prepoznao jučer na ručku kod predsjednika Lule, a vidjeli smo se prije deset godina“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter