FAIR PLAY LISTA 9

Flego: Mostov poziv za izdvajanje djece iz obrazovnog sustava opasan i zlonamjeran

| Autor: Hina
(Foto: Marc Dossmann)

(Foto: Marc Dossmann)


Nositelj Fair play liste 9 Valter Flego osudio je u srijedu Mostov poziv za izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava te školovanje kod kuće ili u vjerskim školama, ako se roditelji ne slažu s vrijednostima koje promovira školski sustav, ocijenivši ga opasnim i zlonamjernim.

"Osuđujem Mostov poziv za izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava. To je opasno i zlonamjerno", stoji u priopćenju.

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić u ozračju je kritike izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević kazala u utorak da prema ustavnim vrednotama roditelji imaju pravo odgajati djecu u skladu sa svojim vrijednostima i da je potrebno paziti da naš obrazovni sustav ostane prožet tim vrijednostima.

Ako te vrijednosti, dodala je, ne budu integrirane u odgojno obrazovni sustav morat će se pribjegavati nekim novim sustavima kao što su školovanje od kuće i upisivanje djece u vjerske škole.

Europarlamentarac Flego kaže da je šokiran izjavama čelnika Mosta, "u kojima traže ideološku revoluciju u hrvatskim školama" te drži da se radi o opasnoj retorici kojoj je cilj radikalizirati naše društvo i stvoriti podjele.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje što Most u tu svrhu instrumentalizira djecu te dodaje da se protivi svakom obliku ideološke instrumentalizacije djece, a pogotovo pokušajima da se djeci ospori temeljno pravo na institucionalno obrazovanje i redovito školovanje.

"Ovakve inicijative čista su konzervativna demagogija. One predstavljaju prijetnju građanskom društvu i temeljnim vrijednostima liberalne demokracije i zbog toga ih oštro osuđujem", kaže u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom