IZBAČENA IZ SUVERENISTA

Glas za Plenkovićevu vladu. Doznali smo čime bi HDZ mogao "nagraditi" Vesnu Vučemilović

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Patrik Macek / Pixsell)

(Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista zato što je dala svoj potpis Andreju Plenkoviću kako bi on mogao dobiti mandat za sastavljanje Vlade.

Naknadno je objasnila da u novom sazivu Sabora nije htjela biti u oporbi jer ne bi imala što raditi, a ne zadovoljava je puko primanje zastupničke plaće.

Doznajemo da će u sklopu parlamentarne većine Vesna Vučemilović dobiti priliku nešto raditi, osim što će glasovati za Vladu i njezine prijedloge.

Njoj bi, naime, HDZ mogao osigurati ostanak na dužnosti predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport koju je, kao pripadnica oporbe, obnašala u 10. sazivu.

Dosad su, za potrebe konstituiranja Sabora, formirana samo četiri odbora, za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja te Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Ovog bi tjedna trebao završiti taj proces, a prvi korak će biti odluka vladajuće koalicije, u kojoj sada glavnu riječ vode HDZ i u ponešto manjoj mjeri Domovinski pokret, o mjestima predsjednika odbora koji njoj pripadaju. U pravilu je tu malo promjena, pa je tako, primjerice, nakon izbora 2020., u odnosu na prethodni saziv, HDZ tek uzeo sebi Odbor za poljoprivredu, a oporbi prepustio Odbor za europske poslove.

Razlog je tada bila želja Marijane Petir, nezavisne zastupnice izabrane na listi HDZ-a, da ona predsjeda Odborom za poljoprivredu. Jednako bi sada moglo biti u slučaju Vesne Vučemilović, zbog koje će, kako se jučer moglo čuti u vladajućoj koaliciji, HDZ ovaj put zadržati Odbor za obitelj, mlade i sport i umjesto njega opoziciji dati mjesto predsjednika nekog radnog tijela iz svoje kvote u 10. sazivu.

Danas bi koalicijski partneri trebali konačno definirati u kojih 16 odbora žele imati predsjednika, da bi se zatim oporba, sukladno broju mandata pojedinog kluba, dogovorila o čelnim pozicijama u preostalih 14 odbora, što uključuje i politički dosta atraktivno Antikorupcijsko vijeće. Ako se sve bude odvijalo po planu, Odbor za izbor i imenovanja bi u četvrtak predložio kompletnu saborsku kadrovsku križaljku, koju bi dan kasnije zastupnici izglasali na plenarnoj sjednici.

Nepopunjene su još i dužnosti dva potpredsjednika Sabora iz reda opozicijskih stranaka. I tu se čeka na odluku HDZ-a o odborima. SDP, s uvjerljivo najbrojnijim oporbenim zastupičkim klubom, ima pravo na dvije od tri najjače pozicije. Ili će to biti oba potpredsjednika, ili pak jedan plus predsjednik odbora koji je SDP-u naročito važan.

S tim da će, po zakonskom automatizmu, SDP-ovac biti predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter