atentat

"Fico je pri svijesti i uskoro će moći komunicirati". Iscurila prva izjava atentatora u kojoj otkriva motive za napad

| Autor: Novi list
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Svijet je jučer šokirao brutalni pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Njemu je jučer u ranim poslijepodnevnim satima, po završetku sjednice Vlade u Handlovi prišao napadač i nastrijelio ga s nekoliko hitaca u trbuh i prsa.

Na Fica je pucao 71-godišnji umirovljeni književnik Juraj Cintula, osnivač Književnog kluba Duha te član Društva slovačkih književnika.

NOVO! 7:17 – Kremlj je u četvrtak osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželio mu brz oporavak nakon što je upucan napuštajući sjednicu vlade.

"Naravno, osuđujemo ovaj napad najoštrije moguće", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Izvestija. "Smatramo to apsolutno neprihvatljivim – ovo je zaista velika tragedija."

NOVO! 7:13 – Fico je prije malo više od mjesec dana na Facebooku praktički predvidio pokušaj atentata.

"Na ulicama se grubo vrijeđaju vladini političari, a ja samo čekam da se ta frustracija, koju Denník N, Sme i Aktuality tako intenzivno produbljuju, pretvori u ubojstvo jednog od vodećih vladinih političara. I ne pretjerujem ni milimetra", napisao je nakon predsjedničkih izbora.

NOVO! 7:11  Slovački portali objavili su snimku prve izjave napadača na Fica. On je rekao da je napao premijera jer se nije slagao s politikom Vlade.

"Ne slažem se s politikom Vlade… Mediji se likvidiraju. Zašto se napada RTVS? Zašto je Mazak smijenjen?", priča u kratkoj video snimci Cintula.

NOVO! 7:09 – Policija i ministarstvo unutarnjih poslova još nisu objavili službene motive atentatora. Prema posljednjim informacijama nekih slovačkih portala, Fico je pri svijesti i tijekom prijepodneva bi mogao biti u stanju komunicirati.

Stanje mu je nakon trosatne operacije stabilno.

Policija je još sinoć pretražila stan atentatora te privela na ispitivanje njegovu suprugu.

NOVO! 6:19 – Slovački vicepremijer Tomaš Taraba izjavio je u srijedu navečer da je premijer Robert Fico trenutno izvan životne opasnosti i vjeruje da će "preživjeti" pokušaj atentata.

"Koliko ja znam, operacija je prošla dobro i pretpostavljam da će na kraju preživjeti. On je trenutno izvan životne opasnosti", rekao je Taraba za BBC. On je, međutim, zasad jedini političar koji je izjavio da je premijer izvan životne opasnosti, svi drugi govorili su ranije da mu je stanje kritično. Fico je više od tri sata operiran u bolnici u Banskoj Bistrici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter