KREĆU PREGOVORI

Domovince sustiže ono što su o Plenkoviću i HDZ-u govorili kao oporba. Mogu se opravdati samo ako dobiju nešto baš veliko

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio: Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio: Matija Habljak/Pixsell)


Domovinski pokret nikad nije odbacio mogućnost koalicije s HDZ-om, ali je vodio kampanju izrazito usmjerenu protiv te stranke, naročito premijera Andreja Plenkovića. I sada, u okolnostima kada je sve bliža koalicija DP-a i HDZ-a, visoke dužnosnike stranke Ivana Penave sustiže ono što su u proteklom razdoblju, čak i nedavno, činili i govorili o Plenkoviću. Mediji ih suočavaju s tim, ali Domovinski pokret je odlučan u želji da sastavi Vladu s HDZ-om, uz zasad ipak ozbiljne uvjete da se to realizira. Sinoć je održana sjednica Predsjedništva DP-a, koja je precizirala na čemu će stranački četveročlani tim inzistirati tijekom pregovora s onima koji mogu okupiti većinu u Saboru. Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić je i na konferenciji za novinare uoči sjednice govorio da su spremni i za pregovore s lijevom stranom, ne samo s HDZ-om. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao nam je da će Predsjedništvo njegove stranke danas donijeti odluku s kim će se sve pregovarati, pa i hoće li se sjesti i s predstavnicima Domovinskog pokreta.

Nema druge opcije

HDZ je još ranije objavio da je itekako zainteresiran za partnerstvo s Domovinskim pokretom, s obzirom na to da druge opcije za formiranje parlamentarne većine praktično i nema. I tu dolazimo do onoga što su čelnici DP-a radili u političkoj borbi protiv Plenkovićeve vlade. Tako je sredinom ožujka Domovinski pokret podnio kaznenu prijavu protiv Plenkovića, sumnjičeći ga za kazneno djelo zlorabe položaja i ovlasti jer je »omogućavao nezakonito ulaženje, kretanje i boravak stranaca u Republici Hrvatskoj«. Radić je jučer izjavio da neće povlačiti tu kaznenu prijavu. Dakle, moguće je da će uskoro s Plenkovićem u Vladi biti i ljudi koji su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu, koju nadležne institucije još obrađuju. Zastupnik DP-a Stipo Mlinarić imao je, pak, jučer jednu neugodnu epizodu s medijima, nakon što je u intervjuu za N1 televiziju negirao da je za premijera Plenkovića ikad rekao da je lopov. Ubrzo su internetski portali bili preplavljeni snimkom Mlinarićevog istupa u Saboru u veljači prošle godine, koju je on sam u to vrijeme stavio na svoj Facebook profil. Bilo je to tijekom rasprave o opozivu Plenkovića, koji je tada baš Domovinski pokret inicirao, a Mlinarić je ustvrdio: "Sada nije stranka talac jednog čovjeka, nego je cijela država talac jednog lopova, izdajice i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda. To ste vi, gospodine Plenkoviću."

Nezgodna situacija

Mlinarić se na spomenutoj press konferenciji pokušao nekako izvući iz te za njega osobno i politički nezgodne situacije.

– Otiđite kod bilo kojeg saborskog zastupnika i pitajte ga što je rekao neke godine, ne bi se mogao sjetiti svake riječi. Bilo je ovo 24. veljače 2023. u jedan u noći. Kada sam rekao lopov, mislio sam na to da su Kuščević i ekipa ukrali dva referenduma, to su činjenice. Ne bježim niti od jedne svoje izjave u Saboru ili novinarima. Tada je to stajalo, stoji i danas. Skupljeno je 400 tisuća potpisa i bačeno u smeće i s punim sam to pravom bio izgovorio, objašnjavao je Mlinarić. Potpisi su bili za referendume o izmjeni izbornih pravila i protiv Istanbulske konvencije.

Iz svega navedenog jasno je da Domovinski pokret mora u ovim pregovorima dobiti od HDZ-a nešto zaista veliko, poput raskida suradnje sa SDSS-om i bitnih ministarskih resora, kako bi Penava i kolege mogli javno opravdavati koaliciju s "lopovom, izdajicom i najvećim neprijateljem hrvatskog naroda".

– Tek ćemo krenuti u pregovore, kroz njih ćemo neke stvari razjasniti. U javnom prostoru puno je spinova, ništa od njih nije istina. Nije bilo pregovora, pa nismo ništa ni tražili, nikakva ministarstva. Dosad su to bila samo neformalna druženja i razgovori. Za pregovore moraju postojati formalni pregovarački timovi, izjavio je jučer Radić.

Penava prvi na listi za europske izbore

Predsjedništvo DP-a sinoć je odlučivalo o izbornoj listi za Europski parlament, a kako se uoči sjednice moglo doznati, na njoj će na prvom mjestu biti Penava, a na drugom Stephen Bartulica. S obzirom na to da će Domovinski pokret sigurno osvojiti jedan ili dva mandata, za pretpostaviti je da će Bartulica ići u Bruxelles. Mislav Kolakušić je na listi Domovinskog pokreta ušao u Sabor, ali time je njihova suradnja završila. DP pregovara s HDZ-om, koji Kolakušić ne podnosi i tu je bio kraj ove priče. Stoga će Pravo i pravda samostalno nastupiti na europskim izborima. Predsjednik PiP-a jučer je objavio videoporuku kojom opet poziva na stvaranje snažne suverenističke opcije koja bi pobijedila HDZ na novim izborima za Sabor. "Relativni pobjednik ovih izbora je HDZ, stranka korumpiranih ljudi, zločinačka organizacija pravomoćno osuđena za izvlačenje i pranje novca. Međutim, relativni pobjednik su i oporbene stranke. Jedino ispravno je izaći na nove izbore s velikom suverenističkom opcijom i jasno izraženim kandidatom za premijera i isticanjem s kim će ona koalirati ako ne bi mogla sama vladati", rekao je Kolakušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom