NAKON IZBORA

Na ljevici smislili novi lukav plan za rušenje HDZ-a: "Za ovo nam ne treba ni Vlada"

| Autor: Novi list
(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)

(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)


Nova TV javlja da je ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a, a koji uključuje konstituiranje Sabora i donošenje zakona – bez imenovanja Vlade.

Ova nova inicijativa pojavila se nakon što je Ustavni sud, većinom od 9 glasova sudaca, odlučio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću zabraniti da bude mandatar za premijera, čak i ako podnese ostavku.

Što o tome misli Možemo?

Tu inicijativu za Novu TV prokomentirala je Ivana Kekin iz Možemo!, čija je stranka ranije pozvala sve oporbene stranke, koje su se prije izbora zaklinjale da će rušiti HDZ, da podrže manjinsku Vladu.

"Stojimo kod toga da bi se trebala organizirati manjinska Vlada, koju bi sve one stranke koje su tvrdile da im je prvi cilj srušiti HDZ podržavale iz parlamenta. Ali, i ova inicijativa je nama OK", rekla je Ivana Kekin za Dnevnik Nove TV.

Dodala je: "Smatramo da bi bilo primjereno onda da SDP-ova lista da predsjednika Sabora i da se vrlo jasno i konkretno dogovori koji su zadaci takvog parlamenta, što se mora odraditi i u kojem roku."

Domovinci kreću u pregovore

S druge strane, Domovinski pokret najavljuje da započinje pregovore o sastavljanju Vlade "sa svima". Glavni tajnik DP-a Josip Dabro za RTL je rekao da će sutra Domovinski pokret imati prvo predsjedništvo s novoizabranim saborskim zastupnicima, na kojem se očekuje da će potvrditi pregovarački tim.

"Pregovarački tim je u sastavu Penava, Radić, Barna i moja malenkost i onda ćemo razgovarati sa svima. Nismo se mi vjenčali za HDZ i da krene 'dok nas smrt ne rastavi', otvorene su obje opcije", rekao je Dabro.

Prema njegovim informacijama, ključni čovjek HDZ-a za pregovore je Ivan Anušić, a imenovao ga je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. S Anušićem je Dabro, kaže, do sada razgovarao samo neformalno.

Na pitanje vjeruje li više Anušiću ili Plenkoviću odgovorio je:

"Prije svega mi se bavimo politikom, nemamo mi tu kome što vjerovati. Anušiću vjerujem osobno jer smo dugogodišnji prijatelji i mislim da je on najbolji potez da se uključi u pregovore i dobio je najviše glasova. Prije bi se s Anušićem, nego s Plenkovićem, ali Plenković je predsjednik HDZ-a, njegova je zadnja", rekao je Josip Dabro u razgovoru za RTL.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini