BESMISLENO

Za kršenje izborne šutnje – nema kazni. DIP: "Mi bismo da se potpuno ukine, na ovakav način nema smisla"

| Autor: Portal NoviList
Snimio Davor Kovačević / Emica Elvedji / Pixsell)

Snimio Davor Kovačević / Emica Elvedji / Pixsell)


Do 19 sati i zatvaranja birališta u Hrvatskoj traje izborna šutnja. Zabranjene su svaka politička promidžba kandidata, stranaka i koalicija, nagovaranje birača da glasuju za određenu opciju, kao i objavljivanje procjena izbornih rezultata, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe.

Problem je što za kršenje šutnje na parlamentarnim izborima nema – nikakvih kazni.

Tijekom jučerašnjeg dana DIP-u je stiglo više od stotinu prijava.

“Mislim da mogu slobodno reći da se ta politička kampanja ustvari prebacila na dan izborne šutnje jer su prijavitelji više manje kandidati, odnosno političke stranke neovisni kandidati, a u nekim slučajevima imate svega i svačega. Susjeda koji gledaju nekakve plakate okolo, tako da smo mi bili zaista danas zatrpani i načitali svega i svačega. Ako je bilo prijava vezano za biračke odbore, to je naša nadležnost, to smo rješavali, ali da je bilo nečega što ne spada uopće u razmatranje, bilo je, Ali evo mi smo cijeli dan ovdje i naše stručne službe su sve to i pročitale.

Bilo je svakakvih apsurda, nekakav birač je ustao ujutro iz kreveta i vidio na svom automobilu na vjetrobranu nekakav letak i onda je napisao prijavu na jednoj stranici. Netko je vidio da izborni plakat nije udaljen 50 metara od biračkog mjesta nego 20 metara, pa onda moramo zvati nadležno izborno povjerenstvo da se to ukloni.

Bilo je dosta prijava za društvene mreže koje mi teško možemo kontrolirati jer tu se ne radi o kandidatima niti o političkim strankama, nego privatnim osobama koje favoriziraju određene kandidate. Ne postoji pravilo i način na koji adekvatno kontrolirati društvene mreže niti kažnjavati takve osobe. Nemamo ni novčanu kaznu za ove prekršitelje izborne šutnje u ovom zakonu”, rekao je za RTL potpredsjednik DIP-a Josip Salapić.

Ukazuje na zanimljivost da za EU izbore za kršenje šutnje imamo kazne od 2.500 do 30.000 eura, a za puno kompliciranije parlamentarne izbore kazne ne postoje.

“To znači da u budućem vremenu taj institut izborne šutnje treba ukinuti i jednostavno kandidatima dati da do zadnjega dana imaju pravo govoriti ionako više manje na određene načine govore ili donijeti određene izmjene vezano za kazne, da postoji kazna u nekom velikom većem novčanom iznosu.

Mogu reći da smo mi predložili izmjene zakona, mi smo zaista u DIP-u za to da se institut izborne šutnje potpuno ukine. Mi smo za potpuno ukidanje ili kombinaciju dva koju smo predložili, a to je da bude dan prije izbora moguće govoriti, ali na dan samog glasovanja ne i uvesti kazne koje će biti adekvatno propisane. Kad vam netko zatrpava prijavu, a nema razloga za to ako postoji kazna od deset tisuća eura, netko će razmisliti o tome hoće li pisati samo da bi pisao. Mi gubimo vrijeme i cijeli aparat dajemo u pogon za nešto što nema smisla”, dodao je Salapić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater