ZAVRŠNE PORUKE

Stranke u borbi za glasove neodlučnih birača. HDZ i desnica međusobno se optužuju tko igra za – ljevicu

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Foto Pixsell)

(Foto Pixsell)


Izbori za Sabor jako su se približili, kampanja će trajati još samo tri dana i stoga je vrijeme za završne političke poruke. One su uglavnom namijenjene neodlučnima ili biračima koji nisu čvrsto sigurni u svoj odabir. Takvih vjerojatno podosta ima i u okviru desnog ideološkog spektra. Upravo njima su se u četvrtak navečar i jučer ujutro obratili premijer Andrej Plenković i Domovinski pokret.

Na prošlim parlamentarnim izborima, DP i Most su osvojili zajedno 24 mandata, koje su im svojim glasovima dobrim dijelom osigurali i razočarani birači HDZ-a. To tada nije koštalo HDZ, Plenković je, uz pomoć Radimira Čačića i zastupnika nacionalnih manjina, uspio okupiti minimalnu većinu u Saboru od 76 zastupnika. Bilo je, dakle, i prije četiri godine tijesno, a tako bi moglo biti i 17. travnja.

Apel biračima

Plenković u tom kontekstu računa da je svaki glas za druge desne opcije istovremeno glas manje za HDZ, pa apelira na birače u tom političkom bazenu da budu vrlo obazrivi u realizaciji svog biračkog prava. "Predlažem našim prijateljima da ne dopuste da ih prevare drugi put, već da ovaj put glasaju pametno, mudro i odgovorno, da ne rasipaju glasove i ne disperziraju političku snagu ključne, stožerne, domoljubne i državotvorne stranke, a to je HDZ.

Važno je da ti birači ne dopuste da ih se drugi put zavede, jer će ih ljevica, kao što to obično čini, iskoristiti i odbaciti. Mi birače tih stranaka poštujemo i pozivamo ih da se vrate matici i političkoj majci, a to je HDZ", rekao je Plenković na predizbornom skupu u Osijeku. Prvi put je, smatra on, ljevica iskoristila naivne glasače Domovinskog pokreta i Mosta kada je Zoran Milanović izabran za predsjednika Republike.

U pitanju je oprobana taktika lidera HDZ-a, koji uvjeravaju birače da svi koji su za Hrvatsku, a protiv Jugoslavije i komunizma, moraju podržati stranku Franje Tuđmana. Tako je Ivo Sanader 2007. tvrdio da je glas za HSP jednak glasu za SDP, jer "ako se glasovi rasprše na više stranaka, to su bodovi za političke protivnike".

Nekad je ova taktika efikasna, kao na tim izborima prije 17 godina, a ponekad i ne, pa je Milanović pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović. Ali, stranke desnije od HDZ-a ona uvijek tjera na oprez. Zato je Domovinski pokret odmah reagirao na Plenkovićev istup, a usput se obračunao i s Mostom, kojeg je Ivan Penava dugo pozivao u predizbornu koaliciju.

Optužba Mosta

"Andrej Plenković iz Slavonije, koju je uspješno skupa s Milanovićem iselio, poručuje Hrvatima da ne raspršuju svoje glasove na desnici. Za koga bi trebali glasovati? Za Plenkovića i i Milorada Pupovca koji otvaraju 40 hajdučkih spilja u Hrvatskoj za širenje Srpskog sveta? Za Plenkovića i cijelu bulumentu kadrova iz propale države koji sprečavaju povratak Hrvata u svoju domovinu? Za Plenkovića koji financira velikosrpsku literaturu i Pupovčeve antihrvatske medije?

Građani, vi koji volite Hrvatsku, ne dopustite im da vas opet prevare, ne nasjedajte na njihovu mimikriju. Plenković i Milanović, vidi čuda, par dana pred izbore postaju politički Hrvati. A nakon što poberu glasove, nastavljaju s politikom onemogućavanja povratka i tjeranja Hrvata iz vlastite zemlje", navodi se u priopćenju DP-a, u kojem se pravi distanca i prema Milanoviću, koji s Penavom ima velike planove za vladu nacionalnog spasa.

Da Domovinski pokret, međutim, nema namjeru surađivati s ljevicom, trebala bi potvrditi i optužba Mosta identična onoj HDZ-ovoj. Most, naime, "igra za protuhrvatsku opciju" i, ako dobije dovoljno mandata, planira nakon izbora "sastavljati Vladu sa SDP-om i Možemo"."Protivljenjem zajedničkom izlasku na izbore izravno pogoduju SDP-u i lijevoj opciji, kao i HDZ-u u nekim izbornim jedinicama.

Taj rasap glasova koštao je suverenističku opciju na prošlim izborima pet saborskih mandata, i omogućio Plenkoviću formiranje vlade s Pupovcem. Građani, vi koji volite Hrvatsku, ne dopustite im da vas opet prevare, glas za Most je glas za SDP i Možemo, a u drugom koraku za Plenkovića i Pupovca", zaključuje Domovinski pokret.

Grmoja: Treba zaustaviti koaliciju Plenković-Penava-Pupovac

Naravno da Most ne može sve to mirno promatrati. "Glas za Možemo i SDP je glas za ilegalne migrante, zamjenu stanovništa i globalističke politike, glas za DP je glas za tajkune, korupciju i mutne interese, a glas za Plenkovića je glas za sve nabrojano", napisao je premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja na društvenoj mreži X.

– Ta ekipa iz Domovinskog pokreta je poslije izbora spremna ići s Plenkovićem, u to nitko ne sumnja. I njih se mora zaustaviti, tu koaliciju Plenković-Penava-Pupovac, uz potporu Pave Vujnovca, rekao nam je jučer Grmoja. Što će biti nakon izbora, hoće li DP i Most s HDZ-om ili ljevicom, ili ni s kim, doznat ćemo možda već za nekoliko dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater