DETALJI PLANA

Evo kada Milanović mora dati ostavku, ali i tko je ključni čovjek cijele operacije

| Autor: Tihana TOMIČIĆ
(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)

(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)


Plan predsjednika Zorana Milanovića i SDP-a, s kojim ide u izbore kao kandidat za premijera, jest da ako nakon izbora 17. travnja vidi da SDP ima dovoljno mandata za pokušaj formiranja vlade, tada podnese ostavku i krene u pregovore o formiranju vlade.

U tom slučaju na Pantovčaku ga mijenja novoizabrani predsjednik Sabora, a to bi po planu SDP-a trebao biti Siniša Hajdaš Dončić.

Tada Milanović može zaigrati na dvije mogućnosti – ili formiranje vlade u kojoj bi bili SDP, njihovi partneri iz Centra i drugih stranaka koalicije Rijeke pravde, ali i DP, Most i drugi.

Ili pak, što je mnogo realnije s obzirom da DP i Možemo! sigurno ne mogu biti u istoj vladi, to je pokušaj osnivanja manjinske "vlade nacionalnog spasa" u kojoj bi bili njemu bliski nestranački ljudi, s čijim imenima je već izašao, dok bi ga iz Sabora podržali i DP, i Most, i Možemo! i drugi. Naravno, uvjet za to je da SDP dobije relativnu većinu.

No, i tada ostaje otvorena dilema koji će to točno biti trenutak nakon proglašenja izbornih rezultata u kojem Milanović daje ostavku – on, naime, ne može početi voditi pregovore s potencijalnim partnerima dok je šef države jer bi to bilo neustavno, i postoji opasnost da Ustavni sud tada poništi rezultate izbora.

Čim počne voditi pregovore o sastavu vlade trebao bi dati ostavku, no plan je da to umjesto njega čini Siniša Hajdaš Dončić, a kad dogovori budu finalizirani, tek tada Milanović planira zaista odstupiti, i postati mandatar za sastav vlade. Dakle, u onom trenutku kad bude siguran da ima 76 potpisa.

Pitanje je međutim može li Hajdaš Dončić imati isti autoritet kao Milanović, i uspješno provesti te pregovore. To je razlog zašto predsjednik Republike stalno spominje maksimalni ustavni rok od 60 dana.

Stoga ova izborna neizvjesnost neće nestati sa samom izbornom večeri 17. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater