JOŠ MALO VREMENA

Ustavni sud više ne može poništiti liste, ali može odluku o raspisivanju izbora. Što bi se događalo u tom slučaju?

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)

(Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)


Predsjednik Zoran Milanović stavio je jučer na svoj Facebook profil fotografiju na kojoj je on u prvom planu, u pozadini su boje hrvatske zastave, uz tekst – Za sve hrvatske ljude.

S obzirom na to da je u tijeku predizborna kampanja, a on premijerski kandidat koalicije Rijeke pravde, lako bi se moglo zaključiti da je riječ o njegovom sloganu. No, mogao bi predsjednik to objasniti i drukčije kada bi htio postupati u skladu s nedavnim Upozorenjem Ustavnog suda.

Milanović, međutim, izravno govori da mu ovo Upozorenje ništa ne znači i da je on u kampanji, u kojoj mu je Ustavni sud, ocjenjujući to protuustavnim djelovanjem, zabranio sudjelovati. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović se od 18. ožujka i stajališta da se predsjednik Republike ponaša nespojivo s Ustavom, nije o ovom oglašavao. Istina, Milanović je preveo dio onoga što mu je Ustavni sud naložio.

Nije kandidat na izborima za Sabor, ne nastupa na stranačkim skupovima i ne predstavlja se često kao kandidat za premijera. Ali, ustrajava u tome da će uskoro biti predsjednik Vlade, objašnjava koje će poteze na toj dužnosti povlačiti i javno ističe na koje sve stranke računa u nastojanju da smijeni HDZ s vlasti.

Upozorenja Milanoviću

Kako je Šeparović bio eksplicitan, upozoravajući predsjednika da, iako mu je dopušteno biti premijer, »ne može davati izjave i intervjue kao budući kandidat za mandatara za sastavljanje Vlade«, nema sumnje da je iz vizure većine u Ustavnom sudu on nastavio kršiti Ustav. Stoga je u javnosti sve više poziva Ustavnom sudu da, ako smatra to potrebnim, učini nešto u vezi s ovim uoči izbora, dakle u iduća ni dva tjedna.

– Očekujemo od Ustavog suda i Državnog izbornog povjerenstva da se prije izbora, najkasnije na dan izborne šutnje, očituju o regularnosti čitave kampanje i izbora. Nikako se ne smije dozvoliti da se naknadno, nakon rezultata izbora, ide u smjeru poništavanja izbora ili bilo kakvih takvih radikalnih poteza. Ako nešto ne valja, neka kažu sada ili neka šute zauvijek, izjavila je jučer premijerska kandidatkinja Možemo! Sandra Benčić. Nije ona, znači, zatražila od Ustavog suda da intervenira, nego je ustvrdila da ne bi bilo dobro da do toga dođe po okončanju izbora.

Šeparović nam je jučer kazao tek da je »Ustavni sud sve što je zasad imao reći u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora izrekao u Upozorenju od 18. ožujka«. U njemu se navodi da će se, ako bi sudionici izbora postupali protivno Ustavu i zakonu, Ustavni sud »koristiti svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje«. U izjavi je Šeparović dodao »uključujući i odluku o raspisivanju izbora«, koju je Milanović donio 15. ožujka. »Moguće je poništenje odluke o raspisivanju izbora«, sasvim je otvoren tada bio predsjednik Ustavnog suda.

Politički angažman

Sve predane liste osim jedne proglašene su važećima i Ustavni sud nema nikakvu pravnu podlogu za poništenje ove radnje. Što se tiče odluke o raspisivanju izbora, koju je Milanović objavio nekoliko sati prije zajedničke press konferencije s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom s kojom je ušao u kampanju, ukoliko bi je Ustavni sud zaista ukinuo, novu bi također morao donijeti isti čovjek.

Od dana raspuštanja Sabora do izbora može proći najviše 60 dana. To podrazumijeva da se, suglasno 74. članku Ustava, ovi izbori trebaju održati do 13. svibnja. Milanović bi ih, kada bi Ustavni sud do izbora protumačio da je nastala situacija da je neizbježno poništenja odluke o datumu izbora, mogao raspisati i za, primjerice, nedjelju 21. travnja, ali i za 13. svibanj. Šeparović u svom obraćanju javnosti 18. ožujka nije otklonio niti opciju poništenja izbora. »Ki bi, da bi«, odgovorio je predsjednik Ustavnog suda na pitanje novinara je li moguće poništenja izbora u slučaju pobjede opozicije.

Poništenje izbora sigurno se ne bi dogodilo kada bi nakon izbora Plenković bio u poziciji da ostane premijer. Jer, ako Ustavni sud smatra da je predsjednik Republike mimo Ustava ušao u kampanju da bi pomogao protivnicima HDZ-a, onda bi nepravedno prema toj stranci bilo kada bi poništeni bili izbori na kojima bi ona pobijedila unatoč ovakvom Milanovićevom političkom angažmanu. Poništenje izbornog poraza HDZ-a od strane Ustavnog suda bi, pak, uvelo Hrvatsku u razdoblje velike neizvjesnosti i nestabilnosti. Zato Sandra Benčić i ostali apeliraju na Ustavni sud da ne čeka izbore kako bi eventualno poduzeo nešto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of