DRUGAČIJA KAMPANJA

Izbore ćemo dočekati bez TV sučeljavanja premijerskih kandidata. Milanović ne smije, Plenković druge – ne doživljava

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Proteklih su dana održana brojna medijska sučeljavanja kandidata na parlamentarnim izborima. U njima sudjeluju i premijerski kandidati pojedinih političkih opcija, poput Nikole Grmoje (Most) i Sandre Benčić iz Možemo!. Ali, neće biti televizijskih debata između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegovih protivnika.

Tako će nakon 2016. i 2020., izostati ta sučeljavanja, koja u finišu kampanje izazivaju i najveću pažnju građana. Posljedica je to činjenice da kandidat SDP-om predvođene koalicije Rijeke pravde predsjednik Zoran Milanović, shodno upozorenju Ustavnog suda, ne smije nastupati u toj ulozi. Milanović, istina, ne priznaje to upozorenje i u nekoliko je navrata govorio da je u svakom trenutku spreman bilo gdje sjesti nasuprot Plenkoviću, ali premijer to odbija.

Politička šteta

Za njega je Milanović kršitelj Ustava i poziva ga da podnese ostavku na predsjedničku dužnost, nakon čega bi se on, tvrdi, vrlo rado s njim sučeljavao pred širokim auditorijem. Ostale Plenković uopće ne doživljava.

– Drugi kandidati ne postoje, što ću ja s njima raditi, imaju samo ovog koji je kukavica, rekao je Plenković prošli tjedan u intervjuu RTL televiziji na pitanje hoće li biti njegove debate s kandidatima za premijera koji nemaju nikakva ograničenja u kampanji.

Grmoja je jučer apelirao na medije da svejedno prirede sučeljavanja »premijerskih kandidata i lidera relevantnih političkih stranaka«.

– Pozivam medije i hrvatsku javnost da ne nasjednu na spin prepadnutog Plenkovića, koji izbjegava sučeljavanja. On cijelo vrijeme tvrdi da Milanović nije kandidat i uistinu nije. Ali, zašto onda izbjegava sučeliti se s onima koji jesu kandidati? Očekujem da će i sve privatne i javna televizija organizirati sučeljavanja. Ako Plenković ne bi došao, možete zamisliti koliku bi političku štetu pretrpio, izjavio je mostovac Grmoja.

Uvjeren je da zna zašto predsjednik Vlade ne pokazuje namjeru sučeljavanja s njim, Sandrom Benčić i možda još ponekim istaknutim kandidatom za premijera.

Riskantan potez

– Boji se jer nema odgovor na pitanje zbog čega se u Hrvatskoj događa zamjena stanovništva, zašto Hrvati odlaze, a uvozi se strana radna snaga. Nema odgovor ni na pitanja zašto ilegalni migranti probijaju državnu granicu, zašto je inflacija pojela plaće i mirovine, zašto je morao smijeniti dvadesetak ministara i zašto je svakih sedam do 10 dana imao neku megaaferu u svojoj Vladi, navodio je Grmoja razloge koji, prema njegovom mišljenju, drže Plenkovića podalje od sučeljavanja.

On bi htio da se u televizijskom studiju prikazuje prazna stolica pripremljena za Plenkovića, dok bi ostali zainteresirani premijerski kandidati debatirali. No, malo je vjerojatan ovakav scenarij. Nova TV je, primjerice, odmah po ulasku Milanovića u kampanju objavila da će 15. travnja imati sučeljavanje, ali samo njega i Plenkovića.

Kada je riječ o aktualnom predsjedniku Vlade, posve je razumljivo da on odbacuje mogućnost sučeljavanja s kandidatima Mosta, Možemo! i Domovinskog pokreta. Time Plenković gotovo ništa ne bi mogao dobiti, a potencijalno bi imao politički štetu. Svi bi oni sigurno žestoko »lupali« po njemu i u tome bi se izgubilo Plenkovićevo nabrajanje velikih postignuća njegove Vlade. Previše bi se na ovaj način Plenković izložio, uz skromne šanse da politički poentira, a Milanović bi to sve mirno pratio ispred svog televizijskog ekrana. Stoga će na predstojećim izborima biti preskočena sučeljavanja čelnika najjačih opcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum