strategija

Znate li što je točkasta koalicija?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Arif Sitnica)

(Snimio Arif Sitnica)


Novi saziv Sabora, sad se zna, hrvatski građani i građanke birat će na proljeće. Još se čeka točan datum izlaska na birališta, no pripreme za parlamentarne izbore već su krenule, piše Dnevnik.hr.

Stranke već neko vrijeme slažu kadrovske križaljke, a najjači tabori slažu točkaste koalicije, odnosno koalicije sa strankama ne na nacionalnoj razini, nego u pojedinim izbornim jedinicama.

Koalicije za obje strane političkog spektra, i desnu i lijevu, znače bolju pregovaračku poziciju u postizbornim pregovorima s drugim strankama koje osvoje saborske mandate, a time i veće šanse za osvajanje vlasti.

U posljednjim izbornim ciklusima kao alternativa klasičnoj predizbornoj koaliciji pojavila se takozvana točkasta koalicija, gdje stranke izlaze na zajedničkoj listi samo u nekim izbornim jedinicama, obično u onima u kojima jedna ili obje samostalno ne bi mogle prijeći prag.

Tako je moguće da neki istaknuti pojedinci manjih stranaka budu na listi primjerice SDP-a, i to na ulaznim mjestima, a da njihove stranke ne moraju nužno biti dio šire koalicije. 

Točkaste koalicije sjetio se već na parlamentarnim izborima 2020. SDP, a poslužio HDZ koji je tada koalirao s HSLS-om i HDS-om. Ključno je postići što veću izlaznost na izbore i uvjeriti birače da njihov glas neće biti bačen.

Nekima može biti teško riješiti se bojazni da će se njihova snaga na zajedničkoj listi izgubiti, no i zato je važna mogućnost preferencijalnog glasanja. Birači, naime, na glasačkom listiću mogu označiti kandidatkinju ili kandidata kojem daju prednost pred ostalima, a time unutar zajedničke liste podršku dobiva ne samo konkretna osoba, već i konkretna stranka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter