bivši ministar

Vojkovićeva prevara s tulipanima teška 400.000€. Izvukao se iz niza afera, a onda je došao EPPO

| Autor: Novi list
Ilustracija (Goran Stanzl/Pixsell/Unsplash)

Ilustracija (Goran Stanzl/Pixsell/Unsplash)


Pala je još jedna žrtva EPPO-a. Uhićen je Hrvoje Vojković, poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i i bivši ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana, zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave.

Sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio, a navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Prevara teška 400.000€

N1 doznaje da se Hrvoja Vojkovića i njegovog poslovnog partnera, bivšeg bankara i konzultanta iz Varaždina povezuje sa subvencijskom prijevarom i krivotvorenjem isprava teškima oko 400 tisuća eura.

Navodno su s plantažama tulipana, koje su trebale niknuti u Istri gdje je registrirana jedna od Vojkovićevih firmi, konkurirali za europske novce na tri natječaja.

atječaje je, kako je potvrdilo Europsko tužiteljstvo, raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije.

Istražitelji u ovim trenucima još uvijek obavljaju pretrage u Vojkovićevom domu te u njegovim poslovnim prostorima u Istri.

Nakon toga trebao bi biti doveden na ispitivanje u sjedište EPPO-a u Zagrebu, zajedno s poslovnim partnerom.

Prema za sada dostupnim informacijama, javlja N1, Vojković i njegov poslovni partner uspjeli su proći na jednom od tri natječaja, no na posljednjem na koji su se javili, djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ipak su posumnjali da natječajna dokumentacija nije vjerodostojna.

Biznis s Tuđmanovim unukom

Vojković je rođen 14. veljače 1970 godine u Zagrebu, a po zanimanju je diplomirani pravnik.

Karijeru je Vojković započeo 1990. s Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, podsjeća Dnevnik.hr. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine, u vrijeme najveće snage te stranke, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

S pobjedom trećesiječanjske vlasti, sa svega 30 godina, postao je čelnik Hrvatskog fonda za privatizaciju, a dvije godine kasnije postao je i ministar gospodarstva.

Na toj poziciji ostao je manje od pola godine. Ministarsku funkciju Vojković je obnašao od 21. ožujka 2002. do 30. srpnja 2002. u Račanovoj vladi.

Na tom je mjestu naslijedio stranačkog kolegu Foranka Fižulića, a nakon razlaza SDP-a s HSLS-om ministrom gospodarstva postao je Ljubo Jurčić.

Nakon gubitka izbora lijeve opcije izašao je iz politike na mjesto potpredsjednika Uprave izdavačke kuće Profil, no tamo se nije dugo zadržao.

Bespravna gradnja, zlostavljanje supruge i "materijalizam"

Šef Croatia osiguranja postao je 2004. Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom.

Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Uz Vojkovića se u privatnom životu vezala i optužba za fizičko zlostavljanje tadašnje supruge.

Nova politička afera u koju je bio upleten odigrala se kada je napao Darinka Kosora i optužio ga da na svijet gleda "isključivo materijalno".

Ubrzo nakon toga Vojković je izašao iz HSLS-a, a onda je smijenjen i iz Croatia osiguranja. Nakon izvanrednog otkaza uložio je tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog otpremnine.

Prodao stan Milanoviću

Kao dio nagodbe, Nadzorni odbor mu je 2012. godine isplatio bruto iznos otpremnine od 7,5 milijuna kuna. Na račun mu je tada sjelo oko 4 milijuna kuna.

Vojković je ponovno punio medijske stupce 2019. U središtu interesa javnosti tada se našao zbog stana koji je prodavao, a koji je procijenio na 1,7 milijuna eura.

Kako je tada pisalo u oglasu, radilo se o dvoetažnom stanu od 486 kvadrata, a nudila se i mogućnost prodaje cijele zgrade od 918,26 metara četvornih po cijeni od 3,3 milijuna eura. Stan je prodao Zoranu Milanoviću.

Vojković je 2014. godine opet vraća pod svjetla reflektora kao broker osiguranja. Tada je osnovao predstavništvo te postao jedan od manjinskih dioničara i glavni posrednik dioničkog društva Gras Savoye Croatia za posredovanje u osiguranju i reosiguranju.

Godinu dana kasnije Ministarstvo zdravlja angažiralo je Vojkovićevu tvrtku za usluge posredovanja u osiguranju.

Posao je bio vrijedan oko 7 milijuna kuna, a ministar Siniša Varga odluku o angažmanu Grasa Savoye donio je bez javnog natječaja.

U Ministarstvu zdravlja tada su rekli kako za provođenjem javnog natječaja nije bilo potrebe jer posrednika ne plaća Ministarstvo, već osiguravateljske kuće, donosi Dnevnik.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of