SJEDNICA VLADE

Plenković objavio tri dobre vijesti: "Povećavamo plaće u državnim i javnim službama, najniži koeficijenti rastu za skoro 60 posto"

| Autor: Novi list
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade.

Uvodni govor drži predsjednik Vlade Andrej Plenković, javlja N1 televizija.

"Hrvatska u trećem kvartalu bilježi najveću stopu rasta u EU-u", rekao je na početku istaknuvši da su Vladine mjere tome pomogle.

"Druga dobra ekonomska vijest je današnji podatak da su cijene dobara i usluga u studenom usporile na 4,7 posto. To je jasan trend usporavanja rasta inflacije proteklih mjeseci. Očekujemo solidaran doprinos svih aktera na tržištu", dodao je i nastavio:

"Treća dobra ekonomska vijest je susret s potpredsjednicom EK-a Dubravkom Šuicom koja nas je izvijestila o realiziranoj isplati treće rate Plana oporavka 700 milijuna eura. Napominjem da je Državna riznica potvrdila da je 700 milijuna eura došlo na račun Riznice. Premašili smo 50 posto uplata u odnosu na raspoloživa sredstva i po tome smo prvi u EU-u."

Mjere oko svinjske kuge

Potom je govorio o afričkoj svinjskoj kugi te podsjetio na jučerašnji sastanak s nadležnim institucijama. "Situacija je sad pod kontrolom, zaraza se smiruje, posebno zahvaljujući mjerama koje poduzimamo, utemeljene na struci i znanosti. U tom pogledu danas će u Ministarstvu ministrica održati sastanak sa svim predstavnicima svinjogojaca o mjerama i potporama te poslušati što se još može učiniti. Također, napominjemo da bi bez mjera bila ugrožena većina svinjogojskog fonda u Hrvatskoj.

I danas ćemo donijeti dvije nove mjere. Prva je prijedlog odluke o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica, jednokratnom isplatom po subjektu do 600 eura. Kompenzirat ćemo im da kupe dovoljno mesa da održe svoju tradiciju. Meso će doći van zona ograničenja i bit će zdravo. Donijet ćemo i Program državne potpore proizvođačima svinja većih težina kako bi se nadoknadili gubici. Odnosi se na one proizvođače čiji su objekti u zoni ograničenja. Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu."

Najavio je uvođenje femicida u zakon: "Obiteljskim zakonom ćemo dodatno zaštititi djecu te proširiti prava žrtava nasilja i pojačati kazne za počinitelje, ali i poslati poruku da je ubojstvo žene zato što je žena neprihvatljivo i zato uvodimo posebno kazneno djelo Teško ubojstvo ženske osobe, odnosno femicid."

"Protivimo se političkim inicijativama za reviziju Vatinskih ugovora", rekao je referirajući se na inicijativu Anke Mrak Taritaš.

Danas je na sjednici važan zakon – Zakon o plaćama u državnim i javnim službama. "Mijenjamo sustav sa 2.500 kategorija, uvodimo 16 platnih razreda s rasponom koeficijenta od 1 do 8. S tim da najniže koeficijente povećavamo za skoro 60 posto", rekao je Plenković i istaknuo da je to još jedan korak prema povećanju plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum