odbijeni amandmani

Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, a Hrvatska je teća po femicidu u Europi

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixell)

(Snimio Patrik Macek / Pixell)


Saborske zastupnice SDP-a i Možemo!, Sabina Glasovac i Urša Raukar Gamulin u utorak su u Saboru, nezadovoljne odbijanjem njihovih amandmana, upozorile kako nemamo sveobuhvatnu stambenu politiku koja bi riješila problem stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji.

“Naše brojke su porazne i one su iz godine u godinu sve veće. I dalje imamo situaciju da svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna osoba, mahom se radi o ženama, bude izložena nasilju”, rekla je Glasovac izrazivši nezadovoljstvo što vladini predstavnici nisu prihvatili njezin amandman. Njime je tražila povećanje sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji. Pri tome, upozorila je, žene moraju napustiti dom u kojem su zlostavljane i moraju tražiti smještaj koji najčešće nalaze u sigurnim kućama.

No, rekla je, nakon sigurnih kuća, nastaje problem jer se mahom radi o ženama s djecom i bez ekonomske sigurnosti. Pri tome, ako su zbrinute u stanove u vlasništvu RH to je na ograničeno vrijeme. Upozorila je i da naša zemlja nema sveobuhvatnu stambenu politiku koja bi, među inim, riješila i problem stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji, mahom žena s djecom, na duže vrijeme.

Gamulin: Hrvatska treća u EU po femicidu

Odbijen je i amandman kluba Možemo! u istu svrhu, a Urša Raukar Gamulin je upozorila da je Hrvatska treća u EU po femicidu poručivši kako se to može može spriječiti i boljim stambenim zbrinjavanjem žrtava nasilja u obitelji. Podsjetivši kako je Hrvatska potpisnica Istanbulske konvencije istaknula je i da je stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji jedno od tih obaveza.

Vladini predstavnici odbili su i ostale oporbene amandmane iz područja Ministarstvu graditeljstva i državne imovine, a među njima su i oni Kluba zastupnika Mosta kojim su tražili više sredstava za sanaciju starog Mosta u Sisku te povećanje naknade za žrtve potresa na Banovini koji žive u zamjenskom smještaju i kontejnerima.

Mostov Ante Kujundžić podsjeti je na riječi Vlade Gotovca kako “ne može Vlada živjeti kao u Njemačkoj, a narod kao da je u Zanzibaru”. Poručio je da Vlada treba dijeliti sudbinu svoga naroda jer inače nije vjerodostojna upozorivši kako se nevjerodostojnost ove Vlade ogleda u odnosu prema najugroženijima.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini