NE SLAŽU SE S KOLEGAMA

Socijaldemokrati protiv lupanja u klupama: Degradacija Sabora nije način da se mrski HDZ skine s vlasti

| Autor: Glas Istre
(Foto SD Press)

(Foto SD Press)


Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović osvrnuo se u srijedu o događajima povezanima s premijerovim iznošenjem godišnjeg Izvješća Vlade RH.

- Jučer smo svjedočili jednom u nizu činova degradacije Hrvatskog sabora kojeg je započeo predsjednik Kluba HDZ-a Reiner ignorirajući Poslovnik što je izazvalo potpuno neadekvatnu reakciju jednog dijela oporbe. Ono čemu smo svjedočili nije ona Hrvatska niti način političkog komuniciranja koju mi zagovaramo. Sabor mora biti mjesto gdje se frustracije i nezadovoljstva rješavaju u politički argumentiranim raspravama, kaže Vidović.

Iako reakciju dijela oporbe smatra legitimnom, Socijaldemokrati ne mogu podržati takav način iskazivanja nezadovoljstva, kao što ne podržavaju ni aplauz premijeru što je Vidović ocijenio kao veliku nelagodu i sličnost s režimima i zemljama s kojima se ne želimo uspoređivati.

- Ovo jučer bila je degradacija i korak više prema snižavanju rejtinga ove institucije i politike i mi u tome ne želimo sudjelovati. Oporbenjaštvo se ne pokazuje na ovakav način. To nije način koji bi pomogao da se taj mrski HDZ skine s vlasti, dapače to im ide u prilog, rekao je Vidović.

Dražen Bošnjaković na jutrošnjoj je sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav usmeno ustvrdio da zahtjev Domagoja Hajdukovića za mišljenjem tog Odbora nije u skladu s Poslovnikom, jer je zastupnik unaprijed najavio da će tražiti mišljenje Odbora, a ne nakon što je bio nezadovoljan odgovorom predsjedavajućeg. Hajduković je na to ustvrdio da je to HDZ-ov modus operandi, "ako ne može drugačije onda ćemo po zakonu".

- Najavio sam unaprijed da ću tražiti mišljenje Odbora jer predsjedavajući nikome od prethodnih zastupnika koji su tražili povredu nije odgovorio. HDZ je svjestan da je pogriješio pa to ne žele napisati u mišljenju Odbora. Bukače ne možete pobijediti bukom, HDZ možete pobijediti samo argumentima, a njih nam ne fali, rekao je Hajduković.

Davorko Vidović komentirao je navode Mosta da oni koji nisu lupali nisu dio oporbe. Rekao je kako oni koji su se u Saboru predstavljali kao najžešći protivnici HDZ-a su bili ljudi koji su kasnije preskakali HDZ-u kao žetoni.

- Oni su ti koji najviše rade u korist opstanka HDZ. Prava oporba se ogleda u načinu na koji sadržajno oponirate onome što vlada radi. Mislim da smo mi puno kvalitetnija oporba i da to dokazujemo svakodnevno svojim političkim stavovima i snagom argumenata, zaključio je Vidović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater