"S Markova trga"

Gordan Jandroković: Epsko posrnuće oporbe u Saboru

| Autor: Glas Istre
Gordan Jandroković ( Foto: Screenshot HRT)

Gordan Jandroković ( Foto: Screenshot HRT)


- Dugo sam u Saboru, ovako intelektualnu, političku i etički niske razine s kojom se danas susrećemo, oko rasprave o pomoći Ukrajini, ne sjećam se, izjavio je predsjednika Sabora Gordan Jandroković u emisiji S Markova trga, prenosi HRT

- U Saboru je dugo trajala rasprava o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini.

- Što se tiče rasprave, mislim da je posrnuće oporbe, epsko. Ovako i intelektualno, politički i etički niska razina s kojom se susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam. Ruska federacija izvršila je agresiju na Ukrajinu. Moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora, poručuje predsjednik Hrvatskog sabora.

- Kaže da je oporba stala na stranu predsjednika Zorana Milanovića te da su zamaglili osnovni cilj rasprave, a to je pomoć Ukrajini.

- Oporba nemoćna da sama artikulira svoj stav, slijedi predsjednika, ne želi reći, jer bi upali u kontradikciju, a s obzirom na to da su potpisali deklaraciju o podršci Ukrajini, skriva se iza argumentacije da je pravni i ustavni problem. Niti jedan oporbeni zastupnik i zastupnica nisu u Saboru, smatra dodajući da se dio zastupnika boji Milanovića te mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu.

- Kaže da je 17 zemalja najavilo sudjelovanje u različitim formama.

- Nismo mi nikakvi predvodnici koji si crtaju metu na čelu, kao što navodi oporba.

- Plan je da se glasuje 15. prosinca.

- Oporbeni zastupnici i zastupnice imaju priliku pokazati koliko su odgovorni i spremni postupiti državnički, napominje, dodajući da je politički ovo vrlo zahtjevna situacija.

- Primjerice, Most je pobjegao, nema ih uopće u Sabornici. Za mene je to politički amaterizam i diletantizam, tvrdi i dodaje da je sve jasno te da ne treba situaciju pokušati razriješiti na Ustavnom sudu.

- Osvrnuo se i na raspravu oko "afere INA" te moguće osnivanje istražnog povjerenstva.

- Nećemo podržati osnivanje povjerenstva, jer su kolege predvođene zastupnikom Nikolom Grmojom prekršile Poslovnik, organizirale očitovanja i saslušanja protagonista iz afera. Bilo je saslušanje ministra Filipovića. Od nastavka njihove politikantske igre neće biti ništa. Svime se trebaju baviti istražna tijela i ona to čine, ističe predsjednik Sabora dodajući da se radi o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

- Govoreći o tome hoće li sutra raditi dok je utakmica Hrvatska - Belgija, kaže da će vidjeti, da imaju raspravu o strategiji turizma do 2030.

- A ako Hrvatska prođe, kaže da će se sasvim sigurno prilagoditi rad Sabora.

- Od toga neću bježati, korektno je pogledati utakmicu, ljudi navijaju, ne samo saborski zastupnici, već svi. Zašto ne bismo napravili takav izuzetak, zaključuje za kraj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini