14 KLUBOVA, 7 ZEMALJA…

MATEA IKIĆ Pulska reprezentativka nije promijenila državu i klub za sljedeću sezonu, ali jeste rang "NEMAM NIŠTA PROTIV DA OSTANEM DUŽE U TURSKOJ"

| Autor: Ivica CEROVAC

Nakon što sam po odlasku iz Pule provela tri godine u Vicenzi, u svim ostalim klubovima za koje sam igrala zadržala sam se tek po jednu sezonu. Razlozi su bili različiti, ali sad stvarno mogu reći da mi se u Kuzeyboruu sve poklopilo te ako se ovako nastavi, ne bih imala ništa protiv da u njegovim redovima ostanem malo duže, rekla je Matea Ikić

Pulska odbojkašica Matea Ikić i sljedeće će sezone braniti boje Kuzeyborua iz Aksarayja, grada smještenog u središnjoj Turskoj. Pomalo iznenađujuća odluka za mnoge koji prate njezinu igračku karijeru, jer otkad je 2006. godine napustila pulske redove, Ikić je igrala za 14 klubova iz sedam različitih država. No, kada je pandemija izazvana koronavirusom u ožujku dovela do prekida sezone, a ona se vratila u Hrvatsku, na pitanje o nastavku karijere Ikić je bez imalo dvoumljenja odgovorila kako bi voljela ostati u Kuzeyboruu. Želja joj se ispunila.

- Klub je financijski stabilan, a ljudi koji ga vode su prema meni od prvog dana bili maksimalno korektni. Svidjela mi se i sredina, a kako su u klubu bili zadovoljni onim što sam pokazala na terenu, brzo smo se dogovorili te sam produžila ugovor na još jednu sezonu. Nakon što sam po odlasku iz Pule provela tri godine u Vicenzi, u svim ostalim klubovima za koje sam igrala zadržala sam se tek po jednu sezonu. Razlozi su bili različiti, ali sad stvarno mogu reći da mi se u Kuzeyboruu sve poklopilo te ako se ovako nastavi, ne bih imala ništa protiv da u njegovim redovima ostanem malo duže, nadovezala se Matea Ikić.

Premda je klub ostao isti, nešto će se ipak promijeniti, a to je rang natjecanja. Naime, nakon što je svoju debitantsku sezonu u Turskoj odradila u drugoligaškom društvu, u onoj koja slijedi 31-godišnja Puljanka će nastupati u najjačem razredu.

- Turska ima dvije druge lige s po 12 klubova i nakon što smo odradili 22 kola regularne sezone, četiri najbolje ekipe iz svake lige skupile su se u Bursi. Tamo su se oformile dvije skupine unutar kojih je svaki klub odigrao tri utakmice, nakon čega su po dva najbolja izborila plasman na završni turnir koji je trebao odlučiti nove prvoligaše. Među ta četiri kluba plasirao se i Kuzeyboru te je bilo planirano da pet dana poslije razigravanje po skupinama krenemo sa završnim turnirom, ali uskoro je stigla obavijest kako se sve odgađa, prisjetila se Ikić. - S obzirom da su se granice zatvarale, odlučeno je da se strankinje vrate u svoje zemlje i tamo pričekaju rasplet, jer u tim trenucima se još uvijek vjerovalo da bi se prvenstvo moglo nastaviti. No, uskoro je odlučeno da se sve prekida i da će se sva četiri kluba koja su trebala nastupiti na završnom turniru, plasirati u Prvu ligu. Kako iz nje nitko nije ispao, ona će u sljedećoj sezoni umjesto dosadašnjih 12, brojati 16 klubova.

Kuzeyboru je u ovoj sezoni imao dvije strankinje, jer je uz Ikić za njega nastupala Dajana Bošković, starija sestra srpske reprezentativke Tijane. Njih dvije dijelit će svlačionicu i u narednoj sezoni, no svjesni su u klubu kako ulazak u najviši rang zahtijeva osnaženje igračkog kadra te su već na tom planu povučeni potezi.

- Ekipa će nam se poprilično promijeniti te će ostati samo pet igračica iz prošle sezone. Dolaze nam dvije nove tehničarke, a angažirane su još dvije strankinje, Amerikanka i Kanađanka, jer u Prvoj ligi svaka ekipa za utakmicu može prijaviti četiri strankinje, od kojih tri mogu istovremeno biti na terenu. Na žalost, trener je ostao isti i to bi nam mogao biti najveći problem, jer koliko on god bio dobar čovjek, definitivno mu nedostaje stručnosti. Idealno bi bilo da uz njega klub angažira jednog iskusnijeg stručnjaka, koji bi mu pomogao u radu, istaknula je Ikić te usporedila najjači razred turske ženske odbojke s talijanskim. - Talijanska Prva liga je priča za sebe, jer nigdje u Europi nema toliko kvalitetnih ekipa, dok je u Turskoj velika razlika između vodećih i onih sa začelja. One najjače ekipe su stvarno odlične, što naročito dolazi do izražaja u europskim natjecanjima u kojima nije ograničen broj strankinja, kojih u nekim turskim klubovima ima šest i više, pa u prvenstvenim utakmicama sjede na tribinama. Najbolje drugoligaške ekipe mogu se bez problema nositi s četiri najslabije prvoligaške, što smo pokazale u prošloj sezoni kad smo odigrale nekoliko prijateljskih utakmica koje su bile al-pari. Vidjet ćemo kako će to sada izgledati kad se bude igralo za bodove, no svi u klubu vjeruju u mirnu sezonu bez borbe za prvoligaški ostanak, a usto nam je već rečeno kako nas čekaju lijepe premije ako uspijemo ući među osam najboljih.

Promocija u najjači razred u kombinaciji s višemjesečnom prinudnom pauzom, poprilično će skratiti ljetni odmor za Ikić.

- Nova sezona trebala bi krenuti sredinom rujna, a početak priprema zakazan je za 8. srpnja. Ostaje nam da vidimo hoće li se tu nešto promijeniti, jer se u Turskoj povećao broj oboljelih od koronavirusa pa su do kraja lipnja ukinuti svi letovi, naglasila je Ikić. - Bilo kako bilo, čekaju nas duge pripreme, koje su nam neophodne nakon ovako duge pauze. Jednostavno, poslije ovolikog perioda neaktivnosti tijelo se opusti i trebat će to nadoknaditi. Jedan trener je rekao da nakon mjesec dana bez utakmice, treba mjesec dana treninga da se igrač vrati na nivo na kojem je bio, pa zamislite koliko onda treba nama koje nismo igrale od ožujka. Premda, puno ovisi i o tome kako se trenira, odnosno čemu se pridaje najveća pažnja na treninzima.

U Puli nema dvorane

Po povratku iz Turske, Matea je provela dva tjedna u samoizolaciji, da bi se posljednjeg dana testirala i nakon što je nalaz bio negativan, mogla se vratiti u "normalu". Podrazumijevalo je to i povratak treninzima, no u Puli ne uspijeva odraditi sve ono što si je zamislila.

- Odlazim u teretanu otkad su opet otvorene, ali muči me činjenica što u Puli nije otvorena niti jedna dvorana u kojoj bih mogla raditi s loptom. Odradila sam jedan trening u Poreču, ali daleko mi je svaki dan tamo putovati. I drugi gradovi u Hrvatskoj su otvorili dvorane u kojima se, uz pridržavanje određenih mjera, može normalno trenirati, jedino u Puli to nismo u mogućnosti i stvarno ne znam koji je tome razlog. Ne vidim zašto jedni mogu, a drugi ne i baš sam ljuta zbog toga, nije krila Ikić.

Repka se mogla okupiti

Da nije bilo pandemije izazvane koronavirusom, od 24. do 28. lipnja bi se u Zadru igrao Challenger Cup, kvalifikacijski turnir reprezentacija za ulazak u Ligu nacija. Njegovom odgodom, upitno je kada će se opet okupiti hrvatska ženska reprezentacija.

- Bez obzira što ovog ljeta neće biti nikakvih natjecanja, neke reprezentacije će se okupiti te mislim da smo i mi mogli odraditi kraće pripreme, čisto da se nađemo na jednom mjestu i malo osjetimo loptu. No, kako stoje stvari, od toga izgleda neće biti ništa i nitko ne zna kad bi mogla biti prva reprezentativna akcija. Jedino što u ovom trenutku znam je da bi ova sezona trebala ranije završiti, jer su idućeg ljeta, ako sve bude u redu, na rasporedu dva velika natjecanja, Olimpijske igre i Europsko prvenstvo koje će organizirati četiri države, među kojima je i Hrvatska, zaključila je Ikić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini