ODBOJKAŠICE PULE IZBORILE SE ZA PRVU LIGU

GORAN JOVANOVIĆ: "Tlačio" sam cure godinu i pol dana, zaslužile su promociju

Jako smo mlada ekipa, čiju okosnicu čine kadetkinje, uz tek tri juniorke i jednu seniorku, a tehničarke su nam 14-godišnjakinje koje idu u osmi razred i presretni smo ostvarenim rezultatom. "Tlačio" sam ih godinu i pol dana, cure su vrijedno radile i zaslužile su ovo, rekao je trener odbojkašica Pule

| Autor: Ivica CEROVAC
Odbojkašice Pule

Odbojkašice Pule


Odbojkašice Pule nove su članice jedinstvene Prve lige, drugog razreda hrvatske odbojke. Puljanke su ulazak u viši rang izborile osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru, koji je u Zagrebu okupio četiri prvaka Prvih B liga. Igračice trenera Gorana Jovanovića sve su dileme riješile već u prva dva kola, u kojima su s po 3:0 svladale Brda II i Vinkovce, nakon čega su u susretu za prestiž, u koji su obje ekipe ušle s "čekiranom" prvoligaškom vizom, istim rezultatom poražene od Zagreba.

- Došli smo u subotu u Zagreb u 15 sati, ručali i potom otišli u dvoranu te stvarno moram pohvaliti cure kako su odradile prvu utakmicu. Očekivao sam da će u nju ući s malo straha, jer stres i pritisak su bili prisutni, no od samog su početka bile potpuno opuštene, rekao je Goran Jovanović, trener Pule. - Po ocjenama svih, utakmica protiv Brda II bila je najbolja na turniru i nakon pobjede nije bilo previše spavanja. Cure je dugo držao taj adrenalin, a usto smo bili smješteni u hostelu pokraj pruge, koji se tresao svaki put kad bi vlak prošao. U šest i pol ujutro već smo bili na nogama, doručkovali i vratili se u dvoranu na utakmicu s Vinkovcima, na kojoj smo bili favoriti. Malo smo se mučili, istrošili se fizički i psihički, a kad smo dobili i znali da smo prošli, jednostavno je pala tenzija, a možda nam je malo ponestalo i motiva. To su ipak još djeca koja rastu, uče i vježbaju te je sve ovo dio procesa kojeg moraju proći.

Dio procesa su i porazi poput onog kojeg je Pula upisala na zaključenju turnira, premda Jovanović vjeruje da do njega ne bi došlo u nekim drugačijim okolnostima.

- Taktički i organizacijski smo bolja ekipa od Zagreba, vjerujem i u napadačkom segmentu, ali prijem nije funkcionirao i servis nam je bio preslab, a bez ta dva segmenta jednostavno ne ide. Nakon 25 asova na prva dva susreta, u ovom smo ih imali samo tri i dozvolili protivnicama previše savršenih prijema. S druge strane, one su nas "masakrirale" servisima i upisale 14 asova. Serviraju s 10-11 metara, bez skoka i to su lopte koje dugo lete i ne zna se kad će "propasti" a mi nemamo dovoljno iskustva da se tome brzo prilagodimo. Pripremali se jesmo za to, ali nismo dobro reagirali, naglasio je Jovanović. - Jedino što nam je na ovom susretu funkcioniralo odlično kao i na ostatku turnira, to je bio blok. Što se tiče ostalog, pokušavao sam pronaći rotaciju i postavu koja će parirati protivnicama, probali smo sve i ne zamjeram nikome ništa, pa ni sebi. Dali smo sve od sebe, ali odbojkašice Zagreba su bile puno više inspiriranije. Jednostavno, to nije bila naša utakmica. Teško je unutar 24 sata odigrati tri teške utakmice, ali u tome ne tražim opravdanje te je možda i dobro da nam je netko ovako očitao bukvicu, da iz toga nešto naučimo.

Zagrepčanke su se našle u pravo vrijeme na pravom mjestu i uzele ponuđeno, ali rezultatski nebitan poraz ne može baciti sjenu na ono što su Puljanke pokazale na turniru.

- Jako smo mlada ekipa čiju okosnicu čine kadetkinje, uz tek tri juniorke i jednu seniorku, a tehničarke su nam mlađe kadetkinje, 14-godišnjakinje koje idu u osmi razred i presretni smo ostvarenim rezultatom. "Tlačio" sam ih godinu i pol dana, cure su vrijedno radile i zaslužile su ovo, nije dvojio Jovanović. - Bile su odlične sve od reda, od prve do zadnje i svaka je potegnula kad je trebalo. U prvom susretu "pogurala" nas je libero Nina Škalic odličnim prijemom, a ako bih nekoga trebao izdvojiti kroz cijeli turnir, uzevši pritom u obzir iskustvo i godine, onda je to tehničarka Anika Kontošić. Nije promašila servis, u prva dva susreta upisala je deset asova i bila najkonstantnija u tom segmentu.

Cilj koji su pred sebe postavili je ostvaren, no svjesni su u pulskom klubu da ih sada čekaju puno veća iskušenja.

- Jednostavno smo morali napraviti ovaj korak i svjesno ući u rizik, premda nam je jasno da možemo u prvoj sezoni odmah ispasti. Imamo tri mlade hrvatske reprezentativke i još jednu curu koja kuca na vrata reprezentacije te s tako potentnom ekipom nemamo što tražiti u Prvoj B ligi. U njoj igraš sedam utakmica u polusezoni, protiv klubova koji se "raspadaju" i igra se svaki drugi-treći vikend i u kontekstu razvoja igračica morali smo napraviti iskorak. Usto, iz tako nekonkurentnog natjecanja teško je "gurati" igračice u reprezentaciju, jer izbornici kad biraju uglavnom uzimaju cure iz Superlige i Prve lige te je to bio još jedan razlog zbog čega smo se za ovo odlučili, otkrio nam je Jovanović. - Čeka nas težak posao, sezona u kojoj ćemo se izvlačiti, preživljavati i boriti za ostanak, ali sve sa čime ćemo se susresti, pomoći će ovim curama da postanu bolje igračice. Svjesni smo da je velika razlika u kvaliteti između ova dva ranga i Prva liga bit će pravi test za njih, svojevrsno kaljenje. Bit će sigurno utakmica koje ćemo "muški" izgubiti, ali to je nešto s čime ćemo morati naučiti živjeti. Ili ćemo to napraviti, ili možemo zatvoriti klub, jer onda sve ovo što radimo nema previše smisla.

Fokusirani na mlađe kategorije

Ulazak u viši rang neće promijeniti smjernice kojih se drže u pulskom klubu.

- Prije godinu i pol dana imali smo 70 djece u klubu, sada ih je 240 s kojima dobro radimo te na koje ćemo i dalje ostati potpuno fokusirani. Prva liga nam je važna za njihov razvoj, ali rezultati nam neće biti imperativ, niti ćemo "pucati" na Superligu. Prizemni smo, svjesni situacije u kojoj se nalazimo te će naš prioritet i dalje biti razvoj dobre baze, što je jedino ispravno razmišljanje. Imamo četiri škole odbojke u Puli, sjajne mlade generacije i one su zalog naše budućnosti, zaključio je Jovanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum