NK JADRAN

Porečki trećeligaš ima vrlo uspješnu Školu nogometa koju vode dva bivša prvotimca. "Radimo pravu stvar. U našem omladinskom pogonu stvaramo nove ISTARSKE PRVOLIGAŠKE IGRAČE!"

| Autor: Boris VIDULIN
Perspektivni Jadranovi juniori (Foto NK Jadran)

Perspektivni Jadranovi juniori (Foto NK Jadran)


Omladinski pogon nogometnog kluba nešto je najvrjednije što se može imati, a ulaganje u mlade nogometaše prije ili poslije, ukoliko se radi sistematski i bez žurbe i pritiska, vraća se u raznim oblicima za dobrobit kluba. Toga su i te kako bili svjesni u porečkom NK Jadranu kada su prije nekoliko godina na novo ustrojili omladinski pogon koji je ove polusezone polučio izvanredne rezultate, na ponos svih, ne samo na Velom Joži, već u Gradu Poreču.

Po prvi puta u povijesti čak 12 momčadi nastupa u redovitom natjecanju u šest uzrasnih kategorija u dobi od sedam do devetnaest godina. O njima brine 18 trenera među, kojima su i dva trenera vratara i dva voditelja škole, Denis Tikas i Marko Kepčija.

- Zbog iznimno velikog broja djece odlučili smo da imamo dva voditelja škole kako mi si olakšali rad, pa tako Kepčija vodi brigu o uzrasnim kategorijama od U-13 i starijima, dok je na meni da se brinem o onima od U-11 do najmlađih , a to znači i onima rođenim 2015. godine. Među nama je i 18 trenera, od kojih su dva zaduženi za vratare, Gverino Zović i Alen Andričević. Ostali su Marko Kepčija, Zoran Čizmić, Vjekoslav Dorčić, Miha Rojina, Sandro Užila, Elvis Kastrati, Marčelo Dujanić, Damir Rupenović , Neven Bodetić , Andrea Radenović, Pavle Đurić, Adam Mofadin, Emanuel Šegon i Vedran Radman , Stefan Ilić i moja malenkost. Želimo da nam sa djecom rade obučeni ljudi jer je djeci potrebniji trener i pedagog nego onim starijima, i zbog toga uz licencirane trenere imamo i asistente koji su u početnoj fazi školovanja na Akademiji HNS-a, što je zbog ekspanzije broja djece potreba, ali i jedan od primarnih ciljeva kluba, pojasnio je Denis Tikas ustroj škole nogometa.

On u svojoj grupi ima oko 150 djece od 5 do 11 godina.

- Broj varira, jer oni najmlađi od pet do sedam godina nisu natjecatelji, već samo treniraju. No, ima djece koja svojim talentom nadmašuju godine pa ipak igraju sa starijim igračima. Zanimljivo je da uz suradnju s Funtanom imamo čak tri momčadi U-9 i tri momčadi u U-11 selekcijama, i zasad, uz suradnju s ostalim okolnim klubovima, to odlično izgleda. Kako se u našim ligama ne vodi prvenstvena ljestvica, sasvim je irelevantno na kojoj smo poziciji, ali mogu reći da se radi jako dobro, da se vidi napredak kod igrača, i to je ono što nas iznimno veseli, kazao je Tikas.

nk jadran

Selekcija U-13 (Foto NK Jadran)

Sa svojim igračima trenira na starom nogometnom igralištu pored autobusne postaje koji je službeno pomoćni teren. No, kako ono vrlo brzo odlazi u povijest, nazire se potencijali problem.

- Na Starom Jadranu treniraju najmlađe kategorije kluba, a kako uskoro to vjerojatno neće biti moguće jer Grad planira drugi projekt na toj poziciji, morat ćemo se preseliti ili na mali umjetni teren na Velom Joži ili u Zelenu Lagunu gdje su ostale mlađe dobne kategorije. Na 70.-oj klupskoj obljetnici predstavljen nam je trening kamp s nekoliko igrališta u blizini Žatike i Gradskog groblja, spominjalo se nekoliko igrališta i sve ono što nosi trening kamp. To bi dugoročno riješilo sve probleme za rad s mladim nogometašima. Vjerujem da će se za početak naći rješenje za jedan teren koje će zamijeniti Stari Jadran kako bi ne smetano nastavili sa treniranjem. Samo tako možemo nastaviti s rezultatima koje imamo ove jeseni i siguran sam da će Grad Poreč to prepoznati, optimističan je Tikas.

Njegov kolega Marko Kepčija, zadužen za starije nogometaše u Školi nogometa, trenira u Zelenoj Laguni i nada se da bi jednog dana svi mogli biti na jednom mjestu. Nadovezao se na temu trening kampa u Poreču.

- Projekt s četiri terena postoji i nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme imati objekt za normalno funkcioniranje cijelog kluba. Nama su za adekvatan rad potrebna najmanje dva terena s reflektorima. Trenutno se spominje jedan teren koji bi sljedeće godine bio u funkciji, i to je za početak odlično, jer bio mogli određene momčadi premjestiti s terena u Zelenoj Laguni. Optimističan sam po tom pitanju jer je projekt spreman, imali smo nekoliko pozitivnih sastanaka s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, predstavljena nam je podloga koja će biti postavljena i nadamo se da će se ubrzo krenuti s radovima. Uz to, i Sportska zajednica Grada Poreča nas jako dobro prati, a kao najveći plus je činjenica da je imamo nas više od 250 djece koja su budućnost porečkog sporta i koja zaslužuju prave uvjete za rad i razvoj, rekao je Kepčija.

Zadovoljstvo ostvarenim primjetno je u svakoj njegovoj riječi.

- Generacije od U-13 do juniora ostvarile su zapažene rezultate koji nas vesele u svakom pogledu. Ugodno je meni kao treneru i voditelju škole pogledati prvenstvenu ljestvicu, ali još više entuzijazam koji je prisutan kod svakog igrača i trenera na svakom treningu. Veseli me projekt koji smo započeli s drugim momčadima, ove godine kroz suradnju s Funtanom i s trećim ekipama, a sve u cilju da svakom damo priliku da igra, da im omogućimo da budu aktivni, da im pružimo dobar razvojni put. To je ono najbitnije, a rezultat je samo dokaz da se dobro radi. Prije sedam godina Danijel Jumić je posložio Školu, podignuo ju je na viši nivo, a njegovim odlaskom u Istru 1961 mi smo nastavili, napravili iskorake u nekim dijelovima i smatram da uspijevamo sve zadržati na zavidnoj razini. Nadamo se da će se iz tog sustavnog rada izaći još poneki Kristijan Ipša, Diego Živulić, Mato Miloš ili Simon Sluga, koji su svoje međunarodne nogometne karijere započeli u Jadranu, ponosno ističe Kepčija.

Juniori i mlađi pioniri prezimit će na prvom mjestu, dok su stariji pioniri pobjednici kupa NSŽI-ja.

- Stariji pioniri pobjednici su kupa u Istri, a u polufinalu središta Rijeka izgubili su od pulskog prvoligaša koji je u svojim redovima imao petoricu igrača koji su došli upravo iz Jadrana. Ako se referiram na ligu mladeži središta Rijeka gdje su nam na prvom mjestu juniori s deset bodova prednosti nad drugoplasiranim, i mlađi pioniri koji su bez poraza, onda ću istaknuti veliko zadovoljstvo učinjenim. Imamo stvarno odlične generacije u obje selekcije, a valja naglasiti da u juniorskoj konkurenciji u igračkom kadru imao više od 20 nogometaša. U vrijeme kada mnogi klubovi muku muče s juniorima zbog općepoznatih stvari koje se događaju u tim godinama, mi smo stvorili homogenu skupinu mladih koji osim talenta i potencijala imaju veliku volju za radom. Nekima od njih je trener Šuran već dao priliku u vrlo važnim seniorskim utakmicama i siguran sam da će za njih proljetnom dijelu sezone biti još više šansi.

Puno prijepora izaziva i liga mladeži.

- Mogu reći da sam zadovoljan što igramo liga s momčadima iz Rijeke i okolice jer je kvalitetna i adekvatna za naše klubove. Žao mi je što je tako malo naših klubova iz Istre, samo četiri od trinaest u juniorskoj ligi. Volio bih da se još netko odluči na taj iskorak jer se time dobivaju jače utakmice i lakše ih je motivirati, a to je u konačnici dobro za juniore. Liga mlađih i starijih pionira podijeljena je na dvije skupine, u kojoj smo također izmiješani s klubovima "preko Učke", i iskustva su dobra. Znam da su mnogi željeli da se jedna skupina igra u Istri , a druga u Rijeci, ali mišljenja sam da je bolje ovako unatoč nešto većim troškovima. Nikako ne bi smjeli baš sve gledati kroz novac, poglavito ako se govori o mlađim dobnim kategorijama gdje je najbitnije stjecanje iskustva.

nk jadran

Selekcija U-15 (Foto NK Jadran)

Jedina crna mrlja koja se dogodila ove sezone je prekid kadetske kup utakmice protiv Uljanika u Puli, a izazvana je napuštanjem terena na nagovor Elvisa Kastratija, tadašnjeg trenera kadetske momčadi Jadrana.

-To je nešto nije se smjelo dogoditi, ali vrijeme ne možemo vratiti natrag. Najbitnije je da smo naučili lekciju kako se ne treba ponašati, da su igrači i sam trener shvatili da su napravili grešku. Izvučena je pouka iz toga i nema potreba potencirati taj događaj. On ni u kojoj mjeri nije poremetio naše odlične odnose s Uljanikom, a po isteku kazne, Elvis će se vratiti u neku klupsku momčad i siguran sam da će svoje nogometno znanje nastaviti kvalitetno prenositi na naše mlade članove, naglasio je Kepčija.

Pogled u budućnost ne mijenja puno u odnosu na trenutnu situaciju.

- Želimo nastaviti u ovom ritmu na svim poljima. Smatramo da radimo pravu stvar i ne želimo ništa mijenjati, već samo nadograditi u pozitivnom smislu. Tu prije svega mislim na ono što je već Tikas naglasio, a tiče se školovanja trenera iz vlastitog kadra. Trenutno imamo tri trenera u procesu dobivanja licence, a imamo najavu da će se kod sljedećeg natječaja za trenere u isti proces uključiti još neki igrači iz našeg kluba.

Željeli bi stvoriti i drugu momčad u kategoriji U-15, kao što to imaju Istra 1961 i Rudar, nastaviti suradnju s okolnim klubovima i što je više moguće juniorskih igrača uključiti u seniore. Želimo da prva momčad ima koristi od onog što radimo, a da se to manifestira kroz broj igrača u kadru momčadi koji su ponikli u našoj školi. Već sada imamo veći dio seniora koji su djeca Jadrana, imamo našeg trenera koji je prošao kroz trenerski dio Škole, i neka u budućnosti to bude porečki Jadran u pravom smislu tih riječi, zaključio je Marko Kepčija.

Logistička podrška

- Moram spomenuti i ljude koji su u klupskim strukturama, a bez kojih rad Škole i cijelog kluba ne bi bio na ovakvom nivou. Aleksandar Nerlović Soč je čovjek koji svojim trudom i energijom gura sve prema naprijed, u mnogim segmentima rada kluba koji se ne vide je vrlo aktivan i velika pomoć. Uprava na čelu sa predsjednikom Edom Ribarićem sve to drži pod kontrolom, tajnik Franko Katunar koji nas prati s administrativnim dijelom, a uz njih i vrijedni volonteri koji pomažu kad god nešto iskrsne i zbog toga im se ovim putem Denis i ja zahvaljujemo, rekao je Marko Kepčija.

Predsjednik Ribarić: Iz svake juniorske generacije stvoriti dva prvotimca

Ni predsjednik NK Jadrana Edvard Ribarić ne krije zadovoljstvo ostvarenim, ne samo rezultatima već i radom s mladim naraštajima u proteklom razdoblju.

- Nama je bitno, s obzirom da smo gradski klub i da samim time imamo i društvenu ulogu, da svoj djeci omogućimo treniranje i bavljenje nogometnom, neovisno o talentu. To smo postigli formiranjem drugih i trećih momčadi iste kategorije, te se trudimo svima dati priliku za treniranje i igranje. Budući da imamo jako puno mladih i teško je raditi s tako velikim brojem djece, odlučili smo da imamo i dva voditelja Škole nogometa. Uz njih ne smijemo zaboraviti Aleksandra Nerlovića bez čije bi energije, ideje i u konačnici učinka u smislu organizacije svega što je neophodno za omladinski pogon sve izgledao puno drugačije. Isto tako nailazimo na neizmjerno razumijevanje roditelja polaznika naše Škole nogometa koji su nam potpora u svakom pogledu i kojima i ovim putem zahvaljujem.

- Prije dvije godine smo krenuli raditi na malo drugačiji način i kroz masovnost smo tražili kvalitetu koju bi nadograđivali sve do juniora. Onda bi oni bili spremni da uskoče u prvu momčad kod Dalibora Šurana koji je pokazao da se ne libi dati priliku mladim igračima. Dugoročni nam je cilj da dobijemo trening kamp za koji već postoji projekt, ali i da iz svake juniorske generacije dobijemo jednog do dva igrača koji će moći konkurirati za mjesto u prvoj ekipi. Mislim da smo na dobrom putu da to i ostvarimo, ukoliko nastavimo ovim tempom. Naravno da je teško očekivati da će baš svi ostati u Poreču do ulaska u seniorski pogon, pa se tako možemo podičiti da u Istri 1961 u prvoj ligi pionira u prvoj postavi igra čak pet naših igrača, s ponosom je istaknuo Edvard Ribarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of