JEDINSTVENA ILI TRI SKUPINE

Iduća sezona bit će oproštajna za većinu istarskih klubova u Trećoj HNL-zapad. U pripremi je novi format lige za koji ISTARSKI KLUBOVI NISU ZAINTERESIRANI

| Autor: Boris VIDULIN
Samo Porečani i Labinjani bi u novu Treću ligu - Detalj s nedavne utakmice Jadran - Rudar (Milivoj MIJOŠEK)

Samo Porečani i Labinjani bi u novu Treću ligu - Detalj s nedavne utakmice Jadran - Rudar (Milivoj MIJOŠEK)


Svi ostali klubovi, izuzev Novigrada gdje ne postoji nitko tko bi odgovorio na pitanje, nisu previše zainteresirani ni za jednu verziju saveznog ranga. Radije će se spustiti u četvrtu ligu koja bi trebala biti jača i bolja, s većinom klubova sadašnje Treće HNL zapad

Opatija je počekom tjedna ugostila ljude iz HNS-a koji su održali tematski sastanak na kojem se razgovaralo o budućnosti nogometnih natjecanja. Uz predsjednika Davora Šukera, sastanku su bili prisutni i izvršni direktor Marijan Kustić, članovi Izvršnog odbora, glavni instruktor Petar Krpan, voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, koordinator natjecanja Neven Šprajcer te povjerenika HT Prve lige Josip Brezni.

Potvrđeno je da je deset klubova optimalna brojka za prvoligaški nogomet, da će se s vremenom smanjiti i Druga HNL, dok bi nakon sezone koja slijedi, ponovno došlo do promjena u trećeligaškom nogometu. Još će u sezoni 2020/2021 biti pet skupina trećih liga, a onda slijedi ili jedinstvena ili vraćanje na tri skupine. Istok koja uključuje Slavoniju i sjever Hrvatske, jug (Dalmacija) te zapad kao liga s klubovima iz središnje Hrvatske te Istre i Rijeke.

Razgovaralo se i o igranju drugih momčadi profesionalnih klubova u drugoligaškoj konkurenciji i stav je kako to nije polučilo dobre rezultate te kako nije posve regularno jer oni mogu koristiti i igrače prve momčadi, što sve ostale momčadi dovodi u neravnopravan položaj. Ubuduće će moći igrati u najviše trećem rangu, bez objašnjenja na koji će način njihovo igranje u tom rangu biti regularnije.

Gledajući kroz prizmu naše regije, onda je jasno kako će sezona koja počinje na jesen biti, za više klubova i oproštajna od saveznog ranga. Bez obzira da li će se dogoditi da budućnost donese jedinstvenu ligu ili će se liga spojiti s klubovima iz Zagreba i okolice, teško je vjerovati da će u nju "upasti" tek nešto više od nekoliko sadašnjih zapadnih trećeligaša. Nije čak ni toliko bitno koliko će momčadi brojati sama liga, ali kako se zna da će neki ispasti iz Druge HNL, da će Dinamo II biti dekretom poslan u Treću HNL, da će vjerojatno netko biti i promoviran iz četvrtog ranga, a ako Opatija već bude u Drugoj HNL, onda neće biti novih kandidata za drugi stupanj natjecanja, što je pokazatelj da svi oni koji žele i dalje biti u saveznom rangu moraju biti među prvih tri. To im daje određenu sigurnost, a sve ostalo veliku neizvjesnost.

Tko uopće ima ambicije biti dio jedinstvene Treće HNL ili one sa zagrebačkim klubovima? Kada se govori o jedinstvenoj, onda je samo Rudar zainteresiran da bude dio te priče.

- Rudar smatra da je jedinstvena Treća HNL na razini Hrvatske jako dobra i razvojna liga i podupirat će ideju da se u sezoni 2021/2022 krene igrati na taj način. Mi smo bili spremni i ove sezone početi igrati na taj način, ali u redu je da se pričeka još jedna godina. Ponovo vraćanje na tri lige, u kojoj bi mi igrali sa Zagrebom, je ubojstvo za naš nogomet i ne podržavam to rješenje, riječi su predsjednika Rudara Remze Zalihića.

Neki klubovi poput Jadrana zagovaraju povratak na staro, jer im je jedinstvena liga neisplativa. Igranje po cijeloj Hrvatskoj iziskuje velike troškove, ali i puno slobodnog vremena igrača od kojih je većina zaposlena.

- Ne znam kako bi mi u sadašnjim uvjetima uspjeli igrati Treću HNL onako kako se to planira u HNS-u, pa ćemo podržati tri treće lige jer je to puno bolje od sadašnje kvalitete, a opet financijski održivo, bio je kratak i jasan trener Jadrana Dalibor Šuran.

Svi ostali klubovi, izuzev Novigrada gdje ne postoji nitko tko bi odgovorio na pitanje, nisu previše zainteresirani ni za koju verziju saveznog ranga. Radije će se spustiti u četvrtu ligu koja bi trebala biti jača i bolja s većinom klubova sadašnje Treće HNL zapad. Upravo zbog toga ova će im sezona biti bez stresa, moći će igrati bez pritiska rezultata, skupljat će iskustvo i onda u dogledno vrijeme, kada se stvore uvjeti u svim segmentima, pokušati napraviti korak više.

Liga će ove godine brojati najviše 14 klubova, sve ovisi o Opatiji koja je tražila licencu za Drugu HNL te o Cresu i Bujama kao momčadima koji će se prijaviti za Treću ligu. Pomalo je čudan stav Cresa da odigra tek jednu sezonu u saveznom rangu jer je   teško očekivati da bi mogli biti među prvima i nastaviti igrati treću ligu. Nemali novac su uložili u infrastrukturu da bi se već 2021. godine vratili u rang, gdje se i trenutno nalaze. Neslužbeno, oni su učinili sve ono što se od njih traži, nedostaje im samo procjena sigurnosti koju izdaje Policijska uprava, a to je samo stvar vremena. Buje će također prijaviti viši rang, no oni imaju uvjete još od lanjske sezone pa nisu ulagali. Ipak, zbog financijske situacije nisu sigurni da li će krenuti u to natjecanje. Troškovi su relativno isti, putovanja iziskuju nešto manje troškove, jedan sudac više po utakmici to kompenzira, pa je tu situacija gotovo ista. S nestrpljenjem čekaju kako će se razviti situacija s mlađim kategorijama koji po Odluci o sustavu natjecanja igraju ligu NS Rijeka, iako nigdje ne piše da su to dužni činiti.

Naime, natjecanje se može odigravati regionalno, ali i lokalno. Naravno da bi Buje, a podržali bi ih Pazinka i Rovinj, sve htjeli staviti u lokalne okvire zbog racionalizacije troškova. Primjera radi, Croatia Zmijevci koja igra Drugu HNL ima četiri mlađe kategorije i sve igraju na županijskom nivou. To je samo dokaz da se može, a ne kao što su dosada neki čelni ljudi NS Rijeka tvrdili suprotno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater