ZBOR TRENERA

AKO JE I POLA ISTINA, PREVIŠE JE: NSŽI vraća udrugu trenera pod patronat saveza

| Autor: Boris VIDULIN
Darko Raić Sudar (Dejan ŠTIFANIĆ)

U NSŽI-ju se razmišljalo da se udruga trenera vrati u kancelariju na Marsovo polje. Ne znam zašto se, prije puno godina, to i odvojilo. Zapravo, pretpostavljam da je u pitanju određena korist pojedinaca, ali je itekako vidljivo da to na takav način ne funkcionira. Kao trener, ali i predsjednik NSŽI-ja, insistirat ću da se sve ponovo ujedini te da treneri budu kao i suci. Neovisni, ali pod kontrolom saveza, kaže Darko Raić Sudar, predsjednik NSŽI-ja

Hoće li ostavka Saše Kolića na mjesto predsjednika Zbora nogometnih trenera Istarske županije pridonijeti promjenama u dijelu istarskog nogometa? Ukoliko treneri budu ustrajni kao do sada, onda će baš sve ostati isto. Bit će to samo još jedna tužna priča pojedinca koji je htio poboljšati stvari. No, naišao je na otpor onih kojima odgovora nered i shvatio da se nema smisla boriti za nešto bolje. Ukoliko, ipak, treneri shvate da njihova udruga ne funkcionira i ne temelji se te ne poštuje odredbe onako kako je zapisano u statutu, onda bi se konačno stvari mogle pomaknuti na bolje.

One man show

Naime, po Statutu Zbora nogometnih trenera udruzi je glavni cilj promicanje i razvijanje nogometa te ostvarivanje interesa nogometnih trenera. Isto tako, ona radi na zaštiti i promicanju interesa i ciljeva, bez namjere stjecanja dobiti. Sam Saša Kolić potvrdit će da u slučaju udruge, čije je on bio predsjednik do prije neki dan, to nije tako. Bez imalo ustručavanje prozvao je dugogodišnjeg tajnika udruge Enca Zohila za nesavjesno, u financijskom smislu, poslovanje i niz nelogičnosti koje se dešavaju u udruzi.

Sam Enco Zohil, sasvim razumljivo, nije bio raspoložen za razgovor.

- Mislim da nema smisla od toga raditi trakavicu preko medija. Sve ono što je izrečeno je poluistina ili polulaž, ovisno s koje strane se gleda. Zbor nogometnih trenera će se sastati sljedećeg tjedna i reagirati u skladu sa svojim ovlastima te izabrati novog predsjednika i nastavljamo s radom dalje, rekao nam je Zohil.

Samo priznanje Zohila, koji nije izričito odbacio optužbe Kolića, već samo napomenuo da je sve poluistina, sugerira da je i on svjestan da su neke stvari ipak izmaknule kontroli i da ima istine u iskazu Kolića.

- Ponavljam, ne želim komentirati ništa što je rečeno u istupu gospodina Kolića, niti bilo što vezano za rad udruge Zbora nogometnih trenera, bio je neumoljiv Zohil.

U razgovoru s trenerima, koji su članovi udruge, dojam je da nisu posve sigurni iz kojeg razloga plaćaju članarinu i da li su uopće dužni biti članovi. Istup Saše Kolića podržavaju i apsolutno su svi stali na njegovu stranu.

Ugovor sam sa sobom

- Rečeno nam je da moramo biti članovi udruge kako bi dobili licencu za svaku sljedeću sezonu, a opet, čudno je kada znamo da licence izdaje NSŽI, a ne Zbor nogometnih trenera. Isto tako, obećana nam je dostava materijala za usavršavanje, u vidu knjiga i CD-a, ali to se nikada nije dogodilo. Mi treneri uglavnom platimo članarinu i ne pitamo puno. Ali opet, zar je normalno da čovjek u udruzi napravi sam sa sobom ugovor, sam se isplaćuje i sam sebi odgovara? Naravno postoji Izvršni odbor udruge, ali kako se on uopće ne sastaje, ovo je "one man show", rekao je trener koji je želi ostati anoniman.

Treneri su dužni biti članovi Zbora jer samo tako mogu pristupiti seminarima, koji su im neophodni za dobivanje licence. Ipak, oni koji ne prisustvuju seminaru iz bilo koje razloga mogu do licence na način da plate kaznu Zboru trenera 500 kuna i bit će licencirani. To sve govori u prilog činjenici da Zboru trenera nije cilj da oni budu prisutni na seminaru, da se usavršavaju i napreduju kako bi svoje znanje prenašali mlađim naraštajima, već samo da se uzme novac. Takvih primjera, u kojima novac ima glavnu ulogu ima na pretek.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of