NAKON VELIKE POBJEDE 

Gonzalo Garcia otkrio tajnu uspjeha protiv Hajduka, a osvrnuo se i na dva poništena gola Splićana

| Autor: Ivica CEROVAC
Gonzalo Garcia / S utakmice Istre 1961 i Hajduka na Drosini (Snimio Dejan Štifanić)

Gonzalo Garcia / S utakmice Istre 1961 i Hajduka na Drosini (Snimio Dejan Štifanić)


Gonzalo Garcia stigao je do 13. prvenstvene pobjede u 54. utakmici odrađenoj na klupi Istre 1961. Nizu skinutih "skalpova" urugvajski trener sa španjolskom putovnicom priključio je i Hajdukov, do kojeg je stigao iz sedmog pokušaja nakon što je u prethodnih šest ogleda protiv Splićana upisao četiri poraza i dva remija.

- Naravno da sam zadovoljan pobjedom, kojoj smo bili jako blizu u jednoj ili dvije prijašnje utakmice i sad smo napokon uspjeli stići do nje, kaže Gonzalo Garcia, trener Istre 1961.

- Utakmice protiv kvalitetne momčadi kao što je Hajduk uvijek su zahtjevne i želiš li stići do pobjede, na njoj moraš biti cijelo vrijeme na najvišoj razini, a ovaj put smo bili takvi. Sve se treba poklopiti, pa su tako ovom prilikom oni dvaput zabili, no golovi su im bili poništeni zbog ofsajda. Ne bih to nazvao srećom, jer su te nedozvoljene pozicije dosuđene zbog toga što smo mi bili fokusirani. U prijašnjim utakmicama primali smo golove iz takvih situacija, jer ne bismo držali liniju i neki bi igrač ostao iza. Ovaj smo se put dobro branili te bili kompaktni, a u takvim slučajevima i protivnik mora biti puno oprezniji da ne uđe u ofsajd.

Splićani su goropadno ušli u nedjeljni susret i prvi kreirali situacije iz kojih su zaprijetili, ali kad iz njih nisu uspjeli poentirati, stigla je kazna na drugoj strani.

- Hajduk je, po meni, odigrao dobru utakmicu. Na početku su bili dobro organizirani s mnogo energije i agresivnosti u svojoj igri, visoko su nas pritisnuli i nije nam bilo lako pronaći slobodne prostore, no teško je bilo za očekivati da će taj nivo energije i agresivnosti zadržati cijelo vrijeme. Znali smo da će nam se prije ili kasnije otvoriti i nismo odustajali od svoje igre. Radili smo ono što radimo na svakoj utakmici i to je najvažnija stvar, da igrači vjeruju u ono što uvježbavamo na treninzima, odnosno imaju povjerenje da nastave tako i u trenucima kad se pojave teškoće. Imaju i potrebno samopouzdanje, a upravo je ono u prvom poluvremenu došlo do izražaja u tri-četiri situacije, u kojima smo fantastično izišli, istaknuo je Garcia.

- Bili smo jako dobri na lopti, što veseli jer smo igrali protiv momčadi koja se razlikuje po svom načinu igre od većine protivnika u ligi. Pritiskali su nas i trebali smo u tim trenucima biti pametni i pronaći najbolje rješenje, a pritom je ključno bilo strpljenje. Bili smo strpljivi u trenucima kad je lopta bila u našem posjedu i kad smo tražili prostor donosili smo dobre odluke, što je, uz našu organiziranu obranu koja je dovela do toga, da su sve njihove prijetnje stigle nakon prekida i opasnih ubačaja u naš kazneni prostor, u konačnici presudilo.

Garcia je odlučio parirati Hajduku s trojicom igrača u zadnjoj liniji, sustavom koji preferira Ivan Leko, a usto je u veznoj liniji Mahmouda pretpostavio Mlinaru. Koliko je bila zahtjevna utakmica potvrđuje i činjenica da je ranije nego inače krenuo s izmjenama te je "ispucao" svih pet.

- U pripremi smo zaključili da će nam biti lakše odigrati s trojicom stopera, ali nije nam to prvi put ove sezone da smo se opredijelili za tu formaciju, a i moji igrači dobro znaju da sustav nije važan, već ono što će oni raditi na terenu. Odlučio sam se za Mahmouda jer je ovo bila drugačija utakmica u odnosu na onu iz prošlog kola, a on ima brzinu i sposobnost osvajanja prostora te smo znali da ćemo s njim dobiti željenu oštrinu u ofenzivnom segmentu, obrazložio je Garcia svoju odluku. - Imamo u momčadi puno igrača koji su nam važni i ono što ja želim vidjeti je da svaki put kad su na terenu daju svoj maksimum, ali i da kad su umorni to priznaju. Na ovoj utakmici nisam uopće trebao razmišljati o izmjenama, jer su sve napravljene kad su igrači to sami zatražili i s time sam iznimno zadovoljan.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA, 31. SIJEČNJA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater